Πάγωμα του εγκεφάλου: Πώς να το αναγνωρίσεις και πώς να το αποφύγεις

20.12.2021
Πάγωμα του εγκεφάλου: Πώς να το αναγνωρίσεις και πώς να το αποφύγεις
Aν έχεις νιώσει ποτέ έναν σύντομο αλλά πολύ επώδυνο πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κάποιου κρύου φαγητού, η ονομασία του «πάγωμα του εγκεφάλου». Είναι γνωστός και ως πονοκέφαλος από παγωτό, και μπορεί να σου συμβεί μερικές φορές όταν τρως παγωτό ή πίνεις παγωμένο νερό ή εισπνέεις κρύο αέρα. Τις περισσότερες φορές διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα, αλλά είναι σημαντικό να μάθεις κάποια πράγματα για αυτό για να προσπαθήσεις να το αποφύγεις. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τι συμβαίνει όταν παθαίνεις το «πάγωμα του εγκεφάλου», αλλά μην ανησυχείς, δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση.

Πώς να αναγνωρίσεις το πάγωμα του εγκεφάλου

Συμβαίνει αφού έχεις καταναλώσει γρήγορα κάτι κρύο, όπως παγωτό ή νερό και επηρεάζει τον ουρανίσκο του στόματός σου. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν έχεις μόλις αναπνεύσει κάτι πολύ κρύο. Η αίσθηση που έχουμε περιλαμβάνει έναν πολύ ξαφνικό και οξύ πόνο στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Ο πόνος δεν διαρκεί πολύ, είναι συνήθως μερικά δευτερόλεπτα ή μέχρι ένα λεπτό ή δύο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Έχεις ημικρανίες; Καλύτερα να αποφεύγεις αυτές τις 8 τροφές

Η αιτία του παγώματος του εγκεφάλου είναι ένα μυστήριο

Όταν καταναλώνεις κάτι κρύο, ή ακόμα και ο κρύος αέρας, αλλάζει τη θερμοκρασία στο πίσω μέρος του λαιμού στη συμβολή της έσω καρωτίδας και της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας. Και σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Dwayne Godwin, στον εγκέφαλο δεν αρέσει αυτή η αλλαγή, επομένως το πάγωμα του εγκεφάλου είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα προληπτικό μέτρο. Έτσι, όταν το κρύο χτυπά, προκαλεί τη διαστολή και τη σύσπαση αυτών των αρτηριών και αυτή είναι η αίσθηση που ο εγκέφαλος ερμηνεύει ως πόνο.

Μπορείς να «θεραπεύσεις» πολύ εύκολα το πάγωμα του εγκεφάλου.

Όπως αναφέραμε, το πάγωμα του εγκεφάλου δεν διαρκεί πολύ, αλλά αν το βιώσεις ποτέ, υπάρχουν μερικοί καλοί τρόποι για να τελειώσει πιο γρήγορα. Το πρώτο είναι να πιεις κάτι που είναι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Ο άλλος τρόπος είναι να πιέσεις τη γλώσσα σου στο πάνω μέρος του στόματός σου. Η θερμότητά της θα μεταφερθεί στα ιγμόρειά σου και θα ζεστάνει τα νεύρα που προκαλούν το πάγωμα του εγκεφάλου. Κράτα τη γλώσσα σου εκεί μέχρι να φύγει ο πόνος.

Ημικρανία ή πονοκέφαλος; Τα 3 σημάδια που κάνουν τη διαφορά

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αποφύγεις τελείως

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι κάτι επικίνδυνο, εξακολουθεί να είναι ένα άβολο συναίσθημα, οπότε αν θέλεις να το αποφύγεις, τα βήματα είναι απλά. Απόφυγε να καταναλώνεις κατεψυγμένα τρόφιμα ή ποτά και απόφυγε να αναπνέεις πολύ κρύο αέρα. Εάν έχεις κάτι κρύο στο τραπέζι σου προσπάθησε να το φας αργά. Και όταν περπατάς έξω σε χαμηλές θερμοκρασίες, μια μάσκα προσώπου ή ένα κασκόλ μπορεί να σε βοηθήσει να προστατευτείς από τον αέρα.