Αποτοξίνωση με φυσικό τρόπο: 9 απλές, καθημερινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν

27.04.2022
Αποτοξίνωση με φυσικό τρόπο: 9 απλές, καθημερινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν
Tα προγράμματα και τα σχέδια αποτοξίνωσης έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή, ωστόσο η αποτοξίνωση δεν απαιτεί από εσένα να κάνεις ακραίες επιλογές διατροφής, καθώς το σώμα σου είναι φτιαγμένο για να αποβάλλει τις τοξίνες από μόνο του.

Δεν είναι μόνο το Πάσχα, που, σίγουρα όλοι ξεφύγαμε! Ίσως να μην είσαι ενθουσιασμένη με τις διατροφικές σου συνήθειες γενικότερα τον τελευταίο καιρό ή απλά να αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι ένα restart για να ακολουθήσεις μια πιο υγιεινή πορεία. Οι παρακάτω υγιεινές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα με φυσικό τρόπο, καθώς δεν απαιτούνται στέρηση ή ακραίες δίαιτες.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις τελείως το αλκοόλ για 4 εβδομάδες

Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ

Όταν πίνεις αλκοόλ, «το μεταβολικό σου μονοπάτι κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός» έτσι ώστε το σώμα σου να μπορεί να το επεξεργαστεί γρήγορα και να το αποβάλλει από το σώμα σου, λέει στο Health η διατολόγος και health coach, Jessica Cording. «Μέχρι τη στιγμή που το σώμα σου φτάνει στα υπόλοιπα πράγματα που έχεις φάει, έχει ήδη εργαστεί σκληρά και δεν λειτουργεί στην κορυφαία του απόδοση».

Επειδή το σώμα σου πρέπει να εργαστεί σκληρά για να επεξεργαστεί το αλκοόλ και επειδή το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα τα όργανα που αποτοξινώνουν φυσικά το σώμα σου, ο Δρ. Rudolph Bedford, γαστρεντερολόγος στο Providence Saint John’s Health Center, συνιστά να περιορίσεις την κατανάλωση του στο ελάχιστο.

Περιόρισε τις ποσότητες της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συχνά φορτωμένα με ζάχαρη, χρειάζονται επιπλέον προσπάθεια από το σώμα σου για να διασπαστούν, λέει η Cording.

Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά, αυτές οι τεχνητές ή φυσικές ουσίες που μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν ορισμένους τύπους βλάβης των κυττάρων, μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρο το σώμα και τη γενική υγεία σου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Cording συνιστά τη κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά.

Άρχισε να παίρνεις προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι φυσικά συστατικά, μη εύπεπτα συστατικά τροφίμων που βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης χρήσιμων βακτηρίων στο έντερο σου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας. Μπορείς να τα πάρεις φυσικά, εντάσσοντας στη δίαιτα σου περισσότερα τρόφιμα όπως μπανάνες, κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα, σπαράγγια, αγκινάρες, φασόλια και τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Πιες νερό

Πιες νερό καθώς η ενυδάτωση θα βοηθήσει τα νεφρά σου να ξεπλύνουν τις τοξίνες, λέει ο Dr. Bedford. Μη διστάσεις να προσθέσεις λεμόνι στο νερό σου για ένα «δώρο» ηλεκτρολυτών. Τα εσπεριδοειδή δίνουν σήμα στο ήπαρ να παράγει περισσότερα ένζυμα, τα οποία διατηρούν την πέψη σε ομαλά επίπεδα. Κουράστηκες από το νερό; Πιες τσάι.

Άρχισε (ή συνέχισε) να περπατάς

Η εφίδρωση σε βοηθά στην αποτοξίνωση ενισχύοντας την κυκλοφορία σε όλο το σώμα. Επιπλέον, η άσκηση είναι γνωστό ότι σε βοηθά να αισθάνεσαι λιγότερο άγχος και να είσαι πιο ευτυχισμένη και πιο ενεργοποιημένη

Περπάτημα: Τα 5 οφέλη για την ψυχική και σωματική σου υγεία

Άρχισε να τρως μικρότερες μερίδες και πιο αργά

Τα μεγάλα γεύματα επιφέρουν φούσκωμα, το οποίο αναγκάζει το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί με υπερωρίες. Επίλεξε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα και φάε αργά για να σταματήσεις να καταπίνεις αέρα μαζί με το φαγητό. Όλο αυτό το οξυγόνο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πιο φουσκωμένη.

Αντιμετώπισε το δέρμα σου με πιο σωστό τρόπο

Εξασκήσου στην έξυπνη περιποίηση, με στεγνό βούρτσισμα του δέρματος σου με μαλακή βούρτσα πριν από το μπάνιο ή το ντους. Η απαλή απολέπιση ενισχύει την κυκλοφορία και προάγει και την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Η προσθήκη αλάτων στο μπάνιο σου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καθαρίσεις μέσα και έξω, καθώς το δέρμα σου θα απορροφήσει μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει το παχύ έντερο.

Κοιμήσου καλά

Ο επαρκής ύπνος είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας σου σε καλό δρόμο. Δημιούργησε ένα καταφύγιο ύπνου διατηρώντας την κρεβατοκάμαρά σου δροσερή, σκοτεινή, ήσυχη και χωρίς οθόνες. Διατήρησε έναν τυπικό πρόγραμμα ύπνου που σου επιτρέπει να κοιμάσαι τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ. Η επαρκής ανάπαυση θα βοηθήσει στη μείωση του στρες και της φλεγμονής, ώστε το σώμα σου να λειτουργεί καλύτερα.