Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν καταναλώσεις υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης

25.11.2020
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν καταναλώσεις υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης
Θέλεις να χάσεις βάρος; Αύξησε την πρόσληψη πρωτεΐνης σου! Θέλεις να δεις μυϊκά κέρδη; Περισσότερη πρωτεΐνη! Κοινή η συμβουλή. Κι υπάρχει βάση σε όλη αυτή τη λογική.

Όντως, μιλάμε για ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό. «Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των μυών», λέει στο Womens Health η Amy Kubal, διαιτολόγος στο Sioux Falls της Νότια Ντακότα. «Προκειμένου να διατηρηθεί, να αποκατασταθεί και να αναπτυχθεί ο μυς, η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας στη διατροφή σου».

Τι θα συμβεί όμως αν το παρακάνεις; Γιατί και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το "παν μέτρον άριστον". Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζεις για την περίπτωση που... ξεφύγεις, έχοντας στον νου την ποσότητα πρωτεΐνης που θεωρείται "επαρκής" για τον οργανισμό. "Εάν θέλεις συγκεκριμένες συστάσεις, είναι τα 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους", απαντά η Kubal

Τι μπορεί να συμβεί εάν καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης;

«Η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθεί και συχνά θα αισθάνεσαι πληρέστερη σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός γεύματος με υδατάνθρακες», λέει η Kubal. Εάν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, τότε η κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης σε ένα γεύμα μπορεί να είναι μια έξυπνη ιδέα για την ενίσχυση του παράγοντα κορεσμού αυτού του γεύματος. Πάνω και πέρα ​​από αυτό, όμως, το σώμα σου θα μεταβολίσει και θα αποθηκεύσει την περίσσεια πρωτεΐνης ως λίπος, λέει.

Διάβασε και αυτό: Τα σημάδια που μαρτυρούν πως χρειάζεσαι περισσότερη πρωτεϊνη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική χρήση πρωτεϊνών μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνη - αλλά πιθανότατα θα έχεις προειδοποιηθεί για αυτό από τον γιατρό σου εάν αυτό ισχύει για εσένα. Εάν έχεις διαγνωστεί με νεφρική νόσο, για παράδειγμα, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να βλάψει περαιτέρω τα νεφρά σου. Και αν έχεις καρδιακές παθήσεις και επιλέγεις λιπαρότερα κομμάτια κρέατος ή επεξεργασμένα κρέατα (όπως χοτ ντογκ και λουκάνικο), τότε αυτός ο τύπος δίαιτας με υψηλότερες πρωτεΐνες μπορεί επίσης να σου προκαλέσει πρόβλημα, λέει ο Kubal.

Μερικές από τις λιγότερο σοβαρές παρενέργειες που μπορείς να περιμένεις εάν καταναλώνεις πάρα μετάλη ποσότητα πρωτεΐνης, σύμφωνα με την Kubal:

  • Αισθάνεσαι πολύ φουσκωμένη:
  • Δυσκοιλιότητα
  • Δεν μπορείς να χάσεις βάρος ενώ προσπαθείς

Αυτό το έχεις διαβάσει; Θέλεις να χάσεις βάρος; Οι πιο σωστές επιλογές που πρέπει να κάνεις στα σνακ

Τι μπορείς να κάνεις εάν έχεις υπερβάλλει σε κατανάλωση πρωτεΐνης;

Χαλάρωσε! Δεν μπορείς να καταστρέψεις τα νεφρά σου, να αυξήσεις το βάρος σου ή να προκαλέσεις ανεπανόρθωτη βλάβη από ένα μόνο γεύμα, εξηγεί η Kubal. Αν συμβεί, μπορείς να πίνεις περισσότερο νερό για να βοηθήσεις τα νεφρά σου να δουλέψουν καλά και να ξεπλύνουν το άζωτο από την πρωτεΐνη έξω από το σύστημά σου.

Και μετά στο επόμενο γεύμα σου, δες το ως ευκαιρία να πάρεις μερικά από τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν από το σώμα σου, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα υγιή λίπη.

Πάνω απ 'όλα, έλεγξε πώς αισθάνεσαι. «Εάν καταναλανώνεις 60 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, αλλά αισθάνεσαι φυσιολογικά, μπορείς να τα καταναλώσεις κανονικά στο επόμενο γεύμα σου», λέει η Kubal. «Αν δεν είχες λαχανικά και νιώθεις κάπως, φρόντισε να τα προσθέσεις». Σε άλλη περίπτωση όταν ακούς το σώμα σου είναι το καλύτερο στοίχημά σου.