Πατάτες: Η νέα ανακάλυψη για μια νέα, ευεργετική τους ιδιότητα

25.11.2020
Πατάτες: Η νέα ανακάλυψη για μια νέα, ευεργετική τους ιδιότητα
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν καλύτερη νυκτερινή γλυκαιμική απόκριση μετά την κατανάλωση πατάτας.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά προειδοποιούνται για την κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι λευκές πατάτες, ειδικά όταν καταναλώνονται νύχτα καθώς τείνουν να δυσκολεύουν τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα μας. Αυτό ονομάζεται γλυκαιμική απόκριση.

Οι παραδοσιακές οδηγίες για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν την αποφυγή πατάτας για να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τις πατάτες, καθώς η κατανάλωση πατάτας μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μια επιθυμητή γλυκαιμική απόκριση.

Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της κατανάλωσης πατάτας ως μέρος ενός μικτού βραδινού γεύματος στη νυκτερινή γλυκαιμική απόκριση.

Ευνοϊκά αποτελέσματα

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη που περιελάμβανε 24 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2, σε τέσσερις πειραματικές δοκιμές μετά από κατανάλωση πρωινού, μεσημεριανού και βραδυνού.

Κάθε γεύμα αποτελούνταν από 50% υδατάνθρακες, 30% λίπος και 20% πρωτεΐνες. Το δείπνο περιελάμβανε πατάτες που είτε ήταν βρασμένες, είτε ψητές, είτε βρασμένες αλλά κρύες, ή ρύζι μπασμάτι. Τα δείγματα αίματος ελήφθησαν πριν και μετά το φαγητό για την παρακολούθηση της γλυκαιμικής απόκρισης και του ελέγχου των συμμετεχόντων. Φορούσαν επίσης μόνιτορ κατά τη διάρκεια της νύχτας για να παρατηρήσουν οι ερευνητές τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ενώ κοιμόντουσαν.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη γλυκαιμική απόκριση μετά την κατανάλωση γεύματος με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη- βρασμένες ή ψημένες πατάτες – σε σύγκριση με χαμηλού δείκτη γεύματος όπως το ρύζι μπασμάτι. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση γεύματος με βάση την πατάτα τη νύχτα είχε πιο ευνοϊκά αποτελέσματα από αυτά του χαμηλού δείκτη (ρύζι).

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι πατάτες, μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος ενός υγιούς βραδινού γεύματος χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά την γλυκαιμική απόκριση, παρέχοντας παράλληλα βασικά θρεπτικά συστατικά με σχετικά λίγες θερμίδες, κάτι που είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2» ανέφερε ο ερευνητής της μελέτης Δρ. Brooke Devlin.