Λυκοπένιο: Το θαυματουργό συστατικό της ντομάτας που είναι ασπίδα για την υγεία σου

11.10.2020
Λυκοπένιο: Το θαυματουργό συστατικό της ντομάτας που είναι ασπίδα για την υγεία σου
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ντομάτες, προϊόντα ντομάτας και άλλα καροτενοειδή, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων καρδιακών παθήσεων. Το λένε όλοι!

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ντομάτες και προϊόντα ντομάτας είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές προσβολές σε σχέση με εκείνους που δεν κάνουν τις ντομάτες μέρος της διατροφής τους.

Γιατί αυτό; Επειδή οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο έχει αναγνωριστεί ως η υπεύθυνη ουσία για τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις των ντοματών σε πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης ερευνητικής μελέτης που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση προϊόντων τομάτας αποτρέπει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης,δηλαδή του «κακού» τύπου.

Η οξειδωμένη χοληστερόλη θεωρείται το αρχικό βήμα το οποίο οδηγεί στο σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες και κατά συνέπεια σε καρδιακές προσβολές.

Τι είναι το λυκοπένιο;

Το λυκοπένιο είναι η κόκκινη χρωστική ουσία που βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως γκουάβα, κυνόροδο, καρπούζι, ροζ γκρέιπφρουτ και κόκκινα τσίλι. Αλλά προέρχεται κυρίως από ντομάτες και προϊόντα ντομάτας.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο αποτρέπει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες - εξαιρετικά ασταθή και καταστρεπτικά μόρια που υποβάλλουν τα κύτταρα μας σε οξειδωτικό στρες και συνεχή βλάβη και που τελικά σκοτώνουν τα κύτταρα. Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα σου.

Πώς να αυξήσεις την απορρόφηση του λυκοπενίου

Ένα σημαντικό ζήτημα στη μελέτη του λυκοπενίου είναι η απορρόφησή του από τα κύτταρα μας. Οι ιστοί μας πρέπει να απορροφήσουν το λυκοπένιο από την τροφή που τρώμε και να το βάλουν μέσα στα κύτταρα μας για να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το επίπεδο του λυκοπενίου που βρίσκεται στους ιστούς των οργάνων μας είναι ένας καλύτερος δείκτης πρόληψης ασθενειών σε σχέση με την ποσότητα του λυκοπενίου που τρώμε.

Τα άτομα που έχουν υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου στους ιστούς τους, έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από εκείνα που έχουν χαμηλό επίπεδο.

3 τρόποι για να αυξήσεις την απορρόφηση του λυκοπενίου:

Χρησιμοποίησε ζεστές τις ντομάτες. Η θερμότητα αλλάζει τη χημική δομή του λυκοπενίου και το καθιστά έτοιμο για τα κύτταρα μας για να το απορροφήσουν. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν σάλτσα ντομάτας, τοματοπολτό ή σούπα ντομάτας

Κατανάλωσε προϊόντα που περιέχουν λυκοπένιο με άλλα αντιοξειδωτικά τροφίμων. Ένα παράδειγμα θα ήταν να φας ντομάτες με άλλα λαχανικά, όπως σε σαλάτες ή να φας ένα φρούτο για επιδόρπιο. Χρησιμοποίησε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού ως dressing και θα έχεις τον τέλειο συνδυασμό λυκοπενίου και αντιοξειδωτικών.

Τώρα που ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να συμπεριλάβεις τις ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας στη διατροφή σου, το ερώτημα είναι πώς θα τα συμπεριλάβεις στα καθημερινά σου γεύματα. Δες πώς:

  • Το βασικό είναι να έχεις πάντα ντομάτες στο σπίτι. Οι φωτεινές κόκκινες, ώριμες ντομάτες έχουν περισσότερο λυκοπένιο από τις πράσινες ή κίτρινες ντομάτες.
  • Να συμπεριλαμβάνεις πάντα τις ντομάτες στις σαλάτες σου. Χρησιμοποίησε το ελαιόλαδο και το λεμόνι ή το ξύδι ως dressing.
  • Φάε ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας.
  • Πρόσθεσε μερικές φέτες ντομάτας στα σάντουιτς σου.
  • Να έχεις πάντα διαθέσιμες κονσέρβες ντομάτας με την ένδειξη «χωρίς προσθήκη αλατιού». Είναι πολύ βολικό όταν βιάζεσαι και τις χρειάζεσαι για σούπες ή σάλτσες.
  • Όποτε είναι δυνατόν, μπορείς να επισκεφθείς τη λαϊκή της γειτονιάς σου και να αναζητήσεις ντομάτες που καλλιεργούνται τοπικά.