Αισθάνεσαι ξηροφθαλμία λόγω της μάσκας; Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

20.09.2020
Αισθάνεσαι ξηροφθαλμία λόγω της μάσκας; Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Η χρήση μάσκας προσώπου είναι ένα σημαντικό στοιχείο της πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19, ωστόσο οι μάσκες μπορεί να έχουν κάποιες όχι τόσο σημαντικές παρενέργειες όπως ακμή, ομιχλώδη γυαλιά και γενικό ερεθισμό γύρω από το πρόσωπό σου. Πλέον, έχει εντοπιστεί και μια νέα παρενέργεια: η ξηροφθαλμία που σχετίζεται με τη μάσκα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology and Therapy στις 15 Ιουλίου περιγράφει το πώς υπήρξε αύξηση των περιπτώσεων ερεθισμού των ματιών και ξηροφθαλμίας μεταξύ των ατόμων που φορούν τακτικά μάσκες. Οι συγγραφείς της έκθεσης, οι οποίοι είναι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, σημειώνουν ότι έχουν δει «μια σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας μεταξύ των τακτικών χρηστών μάσκας σε πολλές τοπικές κλινικές». Στους ασθενείς περιλαμβάνονται άτομα που δεν έχουν ταλαιπωρηθεί ποτέ με ξηροφθαλμία στο παρελθόν, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ενώ εκείνοι που χρησιμοποιούν μάσκες τακτικά και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα.

Αλλά προτού στραφείς κατά της μάσκας θα πρέπει να γνωρίζεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι σχετικά με την ξηροφθαλμία που σχετίζεται με τη μάσκα. Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να ξέρεις.

Πώς, λοιπόν, μπορεί μια μάσκα προσώπου να προκαλέσει ξηροφθαλμία;

Η ξηροφθαλμία που σχετίζεται με τη μάσκα είναι μια νέα κατάσταση και οι ερευνητές της μελέτης επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με αυτό. Επομένως, η ακριβής αιτία αυτού δεν έχει μελετηθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές θεωρίες. Αυτό που αναφέρεται από τους συγγραφείς της έκθεσης είναι ότι αυτή η ξηροφθαλμία που προκαλείται από τη μάσκα προκαλείται από ένα ζήτημα ροής αέρα. Όταν αναπνέεις και η μάσκα σου δεν έχει στενή εφαρμογή, ο αέρας μπορεί να ρέει προς τα πάνω και σε όλη την επιφάνεια των ματιών σου. Αυτό προκαλεί εξάτμιση η οποία μπορεί τελικά να στεγνώσει τα μάτια σου. (Είναι σαν το air condition να φυσάει απευθείας στα μάτια σου, στεγνώνοντας τα).

Υπάρχει τρόπος για την πρόληψη ή τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας που σχετίζεται με τη μάσκα;

Η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι ένα επώδυνο ζήτημα και το πόσο θα πρέπει να ανησυχείς για αυτό «εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων», λέει στο Health η Vivian Shibayama, οπτομέτρης στο UCLA Health. Δηλαδή, αν φοράς μάσκα όλη την ημέρα και δεν έχεις προβλήματα, μάλλον είσαι καλά. Αλλά αν ταλαιπωρείσαι με ξαφνικά συμπτώματα ξηροφθαλμίας και είναι ενοχλητικά, θα πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό, ιδανικά νωρίτερα παρά αργότερα.

Το πρώτο βήμα για την ανακούφιση τυχόν οφθαλμικών προβλημάτων που μπορεί να έχεις, είναι να βεβαιωθείς ότι βάζεις σωστά τη μάσκα σου, λέει η Δρ Shibayama.

Τη νύχτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζεστές κομπρέσες στα μάτια σου (βρέξε μια πετσέτα προσώπου με χλιαρό ή ζεστό νερό και τοποθέτησε την στα μάτια σου για λίγα λεπτά). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των αδένων του βλεφάρου σου οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το λιπαρό εξωτερικό στρώμα των δακρύων σου και να αντλήσει περισσότερο έλαιο από τους αδένες, λέει η Δρ Shibayama. Και, με περισσότερο έλαιο στα δάκρυά σου, η λίπανση στα μάτια σου θα είναι λιγότερο πιθανό να εξατμιστεί τόσο γρήγορα.

Η χρήση λιπαντικών οφθαλμικών σταγόνων μερικές φορές την ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει, λέει η Δρ Shibayama. «Τα λιπαντικά με βάση το λάδι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά καθώς βοηθούν στην εξάτμιση των δακρύων», λέει. Ωστόσο, επισημαίνει, αυτά λειτουργούν μόνο αν δεν φοράς φακούς επαφής.

Πάνω απ 'όλα, μίλησε με το γιατρό σου εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με ξηροφθαλμία που σχετίζεται με τη μάσκα. «Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία της μάσκας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αισθάνεσαι άβολα», λέει η Δρ Shibayama.