Τα 4 ερωτήματα που διστάζεις να κάνεις στον γιατρό σου όταν περάσεις τα 45

06.09.2020
Τα 4 ερωτήματα που διστάζεις να κάνεις στον γιατρό σου όταν περάσεις τα 45
Δεν λέμε ότι ντρέπεσαι να δεις έναν γιατρό. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να μην του αποκαλύπτεις πάντα τι είναι πραγματικά στο μυαλό σου, ειδικά εάν περιλαμβάνει απόκρυφα μέρη ή λειτουργίες του σώματος σου.

«Όσο πιο ευαίσθητο είναι το ζήτημα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δισταγμός», λέει στο Considerable η Barbara Messinger-Rapport, διευθύντρια του Κέντρου Γηριατρικής Ιατρικής στην Κλινική του Κλίβελαντ. Ακόμα και όταν το ζήτημα δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται να ακούσουν την απάντηση του γιατρού, προσθέτει.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο γιατρός θα έκανε ερωτήσεις για να αποκαλύψει ζωτικές πληροφορίες. Αλλά όταν ο μέσος χρόνος ραντεβού δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά, αυτό μπορεί να μην συμβεί. Η συμβουλή της Dr. Messinger-Rapport: Ενημέρωσε για τις ανησυχίες σου με ψυχρό τρόπο. Ο γιατρός σου δεν θα σε κρίνει ούτε θα εκπλαγεί. Εν τω μεταξύ, πάρε μερικές απαντήσεις παρακάτω:

«Γιατί δεν μπορώ να δω μια ταινία χωρίς να πάω στην τουαλέτα;»

Καθώς μεγαλώνεις, οι μύες της ουροδόχου κύστης αποδυναμώνονται, μαζί με τη δύναμη συγκράτησης. Αυτό οδηγεί σε επείγουσα ακράτεια - την ανεξέλεγκτη ανάγκη να ουρήσεις (και τον φόβο ότι δεν θα φτάσεις εγκαίρως στο μπάνιο). Εάν σε κσθησυχάζει, δεν είσαι μόνη. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες σε ηλικίες 45 έως 64 θα προτιμούσαν να λάβουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο παρά να μιλήσουν με έναν επαγγελματία για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Τι να κάνεις: Εκτός από τις ασκήσεις Kegel, οι οποίες ενισχύουν τους πυελικούς μύες, δοκίμασε το Pilates, το οποίο ενισχύει και αυτό αυτούς τους μύες, συμβουλεύει η Δρ Messinger-Rapport. Μπορείς επίσης να αποφύγεις ποτά που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, όπως καφέ και αναψυκτικά, καθώς και εσπεριδοειδή και εξαιρετικά όξινα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες. Και περιόρισε το αλκοόλ. Εάν η ανάγκη σου να ουρήσεις, σου διακόπτει τον ύπνο, μην πίνεις τίποτα μετά το δείπνο.

Διάβασε και αυτό: 5 tips για ντύσιμο με στυλ για τις γυναίκες πάνω από 50

«Γιατί δεν ενδιαφέρομαι πλέον για σεξ και δεν με κάνει να αισθάνομαι ούτε καν καλά;»

«Σε νεαρή ηλικία, οι ορμόνες είναι η κινητήριος δύναμη του σεξ. Δεν χρειάζεται να σκεφτείς δύο φορές. Καθώς μεγαλώνεις, ο εγκέφαλός σου γίνεται το μεγαλύτερο σεξουαλικό σου όργανο», λέει η Dorree Lynn, ψυχολόγος και συγγραφέας του Sex for Grownups. Για να τονώσεις τη διάθεση του εγκεφάλου σου, σταμάτησε να κρίνεις τη σεξουαλική σου απόδοση και αφιέρωσε τον χρόνο σου. «Το σεξ δεν είναι στόχος πρακτικής. Και ένα από τα προνόμια και τις χαρές της μεγαλύτερης ηλικίας είναι ότι έχεις την ευκαιρία για μια οικεία, συναισθηματική εμπειρία», λέει η Lynn.

Τι να κάνεις: Πειραματίσου: Χρησιμοποίησε μαξιλάρια ή ρύθμισε το ύψος του κρεβατιού. Δοκίμασε διάφορες στάσεις για να βρεις μια καινούργια που σου αρέσει. (Η Lynn συνιστά τη στάση κουτάλι).

«Γιατί έχω φαγούρα στον κόλπο μου;»

Χάρη στη μείωση των οιστρογόνων, ο κόλπος σου μπορεί να ατροφεί και να εκκρίνει λιγότερη λίπανση, λέει η γαστρεντερολόγος Δρ Roshini Rajapaksa που είναι βοηθός καθηγήτρια στο NYU School of Medicine. «Η κολπική ξηρότητα μπορεί να προκαλέσει κνησμό και μερικές φορές πόνο». Ο ξηρός κόλπος σε κάνει επίσης πιο ευαίσθητη σε κολπίτιδα, μολύνσεις, βακτηριακή κολπίτιδα και άλλα νοσήματα.

Τι να κάνεις: Ένας ενεργός κόλπος είναι ελαστικός, λέει η Lynn, η οποία συνιστά αυνανισμό (ακόμα κι αν έχεις σύντροφο). «Διατηρεί το σύστημά σου σε λειτουργία και ζωντανό», προσθέτει. Μια κρέμα οιστρογόνων μπορεί επίσης να βοηθήσει, συμβουλεύει η Δρ Rajapaksa.

Αυτό το διάβασες: Τέλεια μαλλιά στα 50+; 6 μυστικά για να δείχνεις 10 χρόνια νεότερη (τουλάχιστον)!

«Γιατί πρέπει να αυξάνω την ένταση του ήχου κάθε φορά που βλέπω τηλεόραση;»

Μπορεί να έχεις πάρα πολύ κερί στο αυτί. Στην ιδανική περίπτωση, το κερί αυτιού κινείται από το κανάλι του αυτιού από μόνο του, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται πιο ξηρό και πιο δύσκολο να στραγγιστεί, καταστέλλοντας την ακοή σου. Καθάρισε τα αυτιά σου με λίγο baby oil ή υπεροξείδιο του υδρογόνου ή ζήτησε από το γιατρό σου να το κάνει αυτός. Εάν αυτός δεν είναι ο λόγος, τότε μπορεί να αρχίζεις να έχεις προβλήματα με την ακοή σου.

Τι πρέπει να κάνεις: Παρόλο που δεν μπορείς να αντιστρέψεις την απώλεια ακοής, μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τη ζημιά προστατεύοντας τα αυτιά σου με ωτοασπίδες ή ακουστικά όταν κάνεις κάτι ιδιαίτερα θορυβώδες, προτείνει η Δρ Messinger-Rapport. Για να βελτιώσεις την ικανότητά σου να ακούς συνομιλίες, κάθισε δίπλα στον τοίχο σε ένα θορυβώδες εστιατόριο, ώστε να μην υπάρχει ήχος από πίσω σου και ζήτησε από τα μέλη της οικογένειάς σου να σε κοιτάζουν όταν μιλούν.