5 περιπτώσεις όπου ο πονόδοντος μπορεί να κρύβει σοβαρά παθολογικά προβλήματα

27.06.2020
5 περιπτώσεις όπου ο πονόδοντος μπορεί να κρύβει σοβαρά παθολογικά προβλήματα
Είναι γνωστό ότι μπορεί να συντρέχουν πολλοί λόγοι όταν πονάει ένα δόντι και οι περισσότεροι σχετίζονται με τα δόντια ή τα ούλα σου. Αλλά αποδεικνύεται ότι δεν σχετίζονται όλοι οι πονόδοντοι με οδοντικά προβλήματα. Άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν κάτι που ονομάζεται αναφερόμενος πόνος στα δόντια και μπορεί να σε κάνει να νομίζεις ότι πρέπει να επισκεφθείς έναν οδοντίατρο. Δυστυχώς, όμως αυτή η επίσκεψη δεν θα σου δώσει πάντα απαντήσεις. Και αν διαβάσεις παρακάτω θα ξέρεις το γιατί. Μερικά από αυτά τα θέματα είναι αρκετά σοβαρά και χρειάζονται την προσοχή σου:

Προβλήματα στο σαγόνι

Τα δόντια σου μπορεί να πονούν και αυτός ο πόνος που νιώθεις ενδέχεται να προέρχεται από το σαγόνι σου. Ο πόνος στα δόντια μπορεί να εμφανιστεί με την ανάπτυξη δυσλειτουργίας κροταφογναθικής διάρθρωσης, η οποία προκαλεί επίσης κλείδωμα της γνάθου. Εμφανίζονται σπασμοί των μυών της γνάθου και προκύπτουν προβλήματα με το άνοιγμα του στόματος. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω μετατόπισης του δίσκου.

Ιγμορίτιδα

Αυτή η ασθένεια προκαλεί φλεγμονή των βλεννογόνων ενός ή περισσοτέρων ρινικών κόλπων. Και οι άνω γνάθοι μπορούν να προκαλέσουν πόνο και πίεση στα άνω δόντια, καθώς οι ρίζες αυτών των δοντιών βρίσκονται κοντά στον πυθμένα του ρινικού κόλπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ένας πραγματικός πονόδοντος μπορεί επίσης να συγχέεται με πόνο από ιγμορίτιδα. Τα προβλήματα με τα δόντια μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για την ανάπτυξη αυτής της κατάστασης.

Διάβασε και αυτό: Αυτή η πρωινή σου συνήθεια μπορεί να κάνει ζημιά στα δόντια σου, προειδοποιούν οι οδοντίατροι

Καρδιακά προβλήματα

Ο πόνος στην καρδιά μπορεί μερικές φορές να σχετίζεται με διαφορετικά μέρη του σώματος. Ο αριστερός ώμος και το μπράτσο συνήθως πονάνε. Και συμβαίνει συχνά, πόνος να εμφανίζεται και στα κάτω δόντια και στη γνάθο. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της στηθάγχης, η οποία με τη σειρά της είναι προάγγελος της καρδιακής προσβολής. Επομένως, εάν έχεις υγιή δόντια, αλλά αισθάνεσαι πόνο σε αυτά, ίσως χρειαστεί να επισκεφθείς έναν καρδιολόγο.

Πέτρες στους σιελογόνους αδένες

Οι λίθοι αναπτύσσονται μέσα στους σιελογόνους αδένες. Όταν η πέτρα φτάσει σε κρίσιμο μέγεθος, φράζει τον σιελογόνο πόρο. Ως αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστεί πονόδοντος και ο προσβεβλημένος αδένας μπορεί να αρχίσει να πρήζεται. Για να ελέγξεις την κατάσταση είναι απαραίτητη μια ακτινογραφία. Μπορεί και να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση, εάν η πέτρα είναι μικρή.

Αυτό το διάβασες; Πώς μπορείς να κάνεις λεύκανση δοντιών στο σπίτι σου

Πνευμονοπάθεια

Η πνευμονοπάθεια μπορεί να επηρεάσει τα δόντια και το αντίστροφο. Ο πόνος που σχετίζεται με τα δόντια και το σαγόνι είναι ένα από τα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα. Η αντιμετώπιση αυτής της πάθησης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο στόμα σου ενώ η ίδια η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει πόνο όταν εξαπλώνεται σε περιοχές γύρω από το λαιμό και το κεφάλι.