Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις

17.03.2019
Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις
Γιατί, η μακροζωία χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να είναι κληρονομική!

Μια μακροχρόνια μελέτη περίπου 22.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ότι εκείνες των οποίων οι μητέρες είχαν ζήσει μέχρι την ηλικία των 90 ετών, είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν και αυτές σε αυτή την ηλικία χωρίς να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, καρκίνο και κατάγματα ισχίου.

Αν και οι δύο γονείς έφτασαν την ηλικία των 90 ετών, οι γυναίκες είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή, όπως έδειξαν τα ευρήματα.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, (San Diego School of Medicine), δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Age and Aging.

Διάβασε επίσης: Έρευνα: Όσοι έχουν παιδιά ζουν περισσότερο

«Η επίτευξη της υγιούς γήρανσης είναι κρίσιμη προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία ενόψει του ταχέως αναπτυσσόμενου πληθυσμού που γερνάει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι όχι μόνο έζησαν αυτές οι γυναίκες έως την ηλικία των 90 αλλά επίσης γέρασαν καλά χωρίς σοβαρές ασθένειες και αναπηρίες», δήλωσε ο Aladdin Shadyab, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.

Ένας συνδυασμός γενετικής, περιβάλλοντος και συμπεριφορών

«Δεν έχει να κάνει μόνο με τα κεράκια πάνω στην τούρτα. Οι γυναίκες αυτές ήταν ανεξάρτητες και μπορούσαν να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες όπως κολύμβηση, περπάτημα, ανέβασμα σκαλιών ή συμμετείχαν σε χόμπι που αγαπούσαν, όπως το γκολφ, χωρίς περιορισμούς», πρόσθεσε.

Αλλά η ομάδα του Shadyab δεν διαπίστωσε αύξηση στην μακροζωία ή την υγεία των γυναικών, αν μόνο ο πατέρας τους έζησε μέχρι τα 90 έτη ή και περισσότερο.

«Έχουμε τώρα αποδεικτικά στοιχεία ότι η διάρκεια ζωής των γονιών μας μπορεί να προβλέψει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μας, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα γεράσουμε καλά, αλλά χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες για να διερευνήσουμε το γιατί», δήλωσε ο Shadyab. «Πρέπει να διευκρινίσουμε πώς ορισμένοι παράγοντες και συμπεριφορές αλληλεπιδρούν με τα γονίδια για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της γήρανσης».

Δες κι αυτό: Οι γυναίκες που αργούν να κάνουν παιδί ζουν περισσότερο

Η μακροζωία μπορεί να επηρεαστεί από ένα συνδυασμό γενετικής, περιβάλλοντος και συμπεριφορών που μεταφέρονται από τον γονέα στο παιδί, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο οι γυναίκες της μελέτης, των οποίων οι μητέρες έζησαν τουλάχιστον μέχρι τα 90, ήταν πιθανότερο να είναι πτυχιούχοι κολλεγίων και παντρεμένες με υψηλά εισοδήματα. Ακόμα, ήταν πιο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριες και να έχουν καλές διατροφικές συνήθειες.

«Αν και δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα γονίδιά μας, η μελέτη μας δείχνει τη σημασία της μετάδοσης των υγιεινών συμπεριφορών στα παιδιά μας», δήλωσε ο Shadyab. «Ορισμένες επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας μπορούν να καθορίσουν την υγιή γήρανση από γενιά σε γενιά».

Νικολέτα Μακρή