Εξωσωματική: Τα νέα που έρχονται από τη Βρετανία αλλάζουν τα δεδομένα

30.10.2018
Εξωσωματική: Τα νέα που έρχονται από τη Βρετανία αλλάζουν τα δεδομένα
Και έχουν να κάνουν με την ηλικία και τα... οικονομικά!

Διαβάζουμε ότι στην Αγγλία άρχισαν να περιορίζουν την παροχή δωρεάν εξωσωματικών σε γυναίκες άνω των 34 ετών. Συγκεκριμένα οι γυναίκες σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας δεν έχουν πλέον πρόσβαση στη δωρεάν παροχή εξωσωματικής γονιμοποίησης όταν φθάνουν τα 34 τους χρόνια, παρόλο που οι κυβερνητικές οδηγίες ορίζουν τα 42 έτη ως ηλιακό όριο για τη δωρεάν παροχή της διαδικασίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θεραπείες γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι διαθέσιμες από το 2004 μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), ενός οργανισμού που χρηματοδοτείται από φόρους και διασφαλίζει ότι η κρίσιμη υγειονομική περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δωρεάν μέχρι το σημείο του τοκετού. Όμως, το NHS είναι πλέον ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενο, πράγμα που σημαίνει ότι οι τοπικές αρχές έπρεπε να αποφασίσουν ποιες θεραπείες πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν.

Διάβασε επίσης: Θέλεις να μείνεις έγκυος; Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να συλλάβεις

Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες γραμμές, στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών θα πρέπει να τους προσφέρονται δωρεάν τρεις κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ ένας κύκλος να προσφέρεται για γυναίκες από 40 έως 42 ετών. Ωστόσο, ορισμένες τοπικές αρχές έχουν σταματήσει εντελώς να προσφέρουν την εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ένα όριο ηλικίας για τις γυναίκες. Η πρακτική, που αποκαλύφθηκε από μια έρευνα του BBC, εξέπληξε πολλές πιθανές μητέρες που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι υπήρχε αυτός ο κανόνας έως ότου πήγαν για θεραπεία. Δεδομένου ότι οι αποφάσεις ποικίλλουν γεωγραφικά, συνδέουν αυθαίρετα τη γονιμότητα των γυναικών με τις περιοχές στις οποίες ζουν.

Η ηλικία των γυναικών κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, αυξάνεται σταδιακά αλλά σταθερά στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη δεκαετία του 1970. Το 2016 ήταν στα 28,8 έτη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Εάν η τάση συνεχιστεί, η μέση ηλικία των γυναικών κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους θα είναι τα 34 χρόνια μέχρι το 2040. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η μέση ηλικία των ανδρών είναι ήδη 33,3 χρόνια. Φυσικά, υπάρχουν βιολογικά εμπόδια στην ηλικία των γυναικών κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους που συνεχίζουν να αυξάνονται - γεγονός το οποίο οι γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών, γνωρίζουν πολύ καλά.

Οι αρχές της υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία κάνουν μια οδυνηρή εξίσωση, εξισορροπώντας το κόστος ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης σε σχέση με την πιθανότητα επιτυχίας της και τις ανάγκες άλλων ασθενών. Για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, το 29% των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης οδήγησε σε γέννηση το 2014-16, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του NHS. Αυτό όμως μειώνεται στο 9% για τις γυναίκες ηλικίας 40-42 ετών.

Αυτό το διάβασες; Δύο διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες

Περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν να περικόπτουν τη θεραπεία IVF από πέρυσι. Τώρα, επτά από τις 195 τοπικές περιοχές σταμάτησαν να προσφέρουν δωρεάν την εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Άλλες 12 έχουν καθιερώσει το όριο ηλικίας στα 34 έτη και ενώ 85 περιοχές αποκλείουν τις δωρεάν θεραπείες σε γυναίκες άνω των 39 ετών.

Για τις γυναίκες, η δεκαετία των 30 μπορεί να είναι ένα περίπλοκο χρονικό διάστημα, καθώς προχωρούν στην καριέρα τους και προσπαθούν να εξισορροπήσουν ανάμεσα στις απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής και της δουλειάς. Επίσης, μπορεί να μην έχουν βρει τον σύντροφο με τον οποίο θα κάνουν παιδί. Στο μεταξύ, πρόσφατες μελέτες σχετικά με τις γυναίκες που είχαν καταψύξει τα ωάριά τους για πιθανή μεταγενέστερη χρήση, διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία το έκανε επειδή δεν είχε σύντροφο.

Πάντως, οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση στην Αγγλία μπορούν να το κάνουν, αλλά θα πρέπει να πληρώσουν: το μέσο κόστος είναι περίπου 5,000 λίρες δηλαδή περίπου 5,600 ευρώ ανά κύκλο.

Ν. Μ.