Είσαι λάτρης του καφέ; Η καρδιά σου σε ευχαριστεί

25.06.2018
Είσαι λάτρης του καφέ; Η καρδιά σου σε ευχαριστεί
Πρόσφατη μελέτη εντόπισε τα οφέλη της αγαπημένης σου καθημερινής συνήθειας

Αν ο καφές είναι η αγαπημένη σου πρωϊνή και απογευματινή συνήθεια, μια νέα μελέτη δείχνει πως ο οργανισμός σου επωφελείται σημαντικά από αυτό.

Σύμφωνα με μια έρευνα από το Heinrich-Heine-University και το IUF-Leibniz Research Institute for Environmental Medicine στο Dusseldorf της Γερμανίας, η κατανάλωση καφεϊνης κάνει καλό στα καρδιακά κύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλυτζανιών καφέ την ημέρα προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στην αποκατάσταση της καρδιάς μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο. Τα διεγερτικά στοιχεία που περιλαμβάνει η καφεϊνη ενισχύουν μια πρωτεΐνη που είναι γνωστή για τη συμβολή στην αναγέννηση καρδιακών κυττάρων και για την πρόληψη καρδιακών βλαβών.

Η καφεΐνη επίσης πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικά επεισόδια, αν και οι λόγοι για τους οποίος συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη καλά κατανοητοί. Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, η καφεΐνη μπορεί να κάνει τα κύτταρα που καταστρέφουν τις αρτηρίες και τις φλέβες πιο υγιή, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να αντισταθούν ή να αποκατασταθούν από βλάβες, ενώ μπορεί επίσης να ωφελήσει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, των οποίων η καρδιά είναι φυσικά ασθενέστερη και διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η καφεϊνη βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων στην καρδιά και των αιμοφόρων αγγείων, λόγω της αύξησης της κίνησης μιας ζωτικής πρωτεΐνης - που ονομάζεται p27 - στα κύτταρα, ενώ ενισχύει επίσης τα μιτοχόνδρια, τα οποία δίνουν στα κύτταρα την ενέργεια τους.

Οι ερευνητές τόνισαν τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ και στους ηλικιωμένους, των οποίων οι καρδιές κινδυνεύουν περισσότερο, αφού έχουν ασθενέστερα κύτταρα. Η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Judith Haendeler, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά δείχνουν ένα νέο τρόπο δράσης της καφεΐνης. ​Σε ό, τι αφορά τη γήρανση και τον ηλικιωμένο πληθυσμό, τα δεδομένα μας αποδεικνύουν ότι η μιτοχονδριακή ικανότητα μιας ηλικιωμένης καρδιάς βελτιώνεται από την καφεΐνη σε σχέση με εκείνη της ενήλικης καρδιάς».

Σημαίνουν όμως όλα αυτά πως θα πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα καφεϊνης που καταναλώνεις καθημερινά; Η απάντηση είναι όχι, αφού όπως λέει ο καθηγητής Tim Chico από το Πανεπιστήμιο του Sheffield: «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να πίνουν περισσότερο καφέ, αλλά απλώς ότι οι άνθρωποι που πίνουν ήδη καφέ μπορούν να διαβεβαιωθούν ότι μπορεί η συνήθεια τους αυτή να έχει οφέλη στην υγεία τους.