Ιδού οι τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια

22.02.2019
Ιδού οι τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια
Τα τρόφιμα που είναι καλό να καταναλώνεις με μέτρο, αν επιθυμείς λευκά, λαμπερά δόντια

Από αυξημένη αυτοπεποίθηση μέχρι έναν ευχαριστημένο οδοντίατρο, η διατήρηση του λευκού χρώματος των δοντιών μας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην καθημερινή μας ζωή. Και μπορεί η λεύκανση των δοντιών να βοηθάει σημαντικά το λαμπερό μας χαμόγελο, όμως υπάρχουν πιο οικονομικοί τρόποι να διατηρήσουμε το φυσικό χρώμα των δοντιών μας, όπως το τακτικό πλύσιμο, οι πλύσεις με στοματικό διάλυμα αλλά και η αποφυγή -μέχρι ένα σημείο- ορισμένων τροφών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τροφές που περιέχουν όξινες και χρωματικές ουσίες, οι οποίες επικάθονται στην επιφάνειά των δοντιών και τις οποίες, αν θέλουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο, θα πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο ή να πλένουμε το στόμα μας μετά την κατανάλωση αυτών.

Λεμόνια και ντομάτες

Τα εν λόγω τρόφιμα έχουν μεγάλη ποσότητα οξύτητας, η οποία καταστρέφει το σμάλτο, την εξωτερική δηλαδή επιφάνεια του δοντιού. Όταν η επιφάνεια αυτή φθείρεται, αφήνει εκτεθειμένη την οδοντίνη, με αποτέλεσμα όχι μόνο την οδοντική ευαισθησία αλλά και τη φθορά του φυσικού χρώματος των δοντιών.

Καφές και τσάι

Ο καφές και το τσάι, δημιουργούν κηλίδες στο δόντια μέσα από τις τανίνες που περιέχουν, κάτι που καταστρέφει το λευκό χρώμα των δοντιών. Για να μην τα κόψεις από την καθημερινή σου διατροφή, προτίμησε το λευκό ή το πράσινο τσάι, και δοκίμασε να προσθέσεις λίγο γάλα στον καφέ σου, για να ελαφρύνεις το σκούρο χρώμα του, το οποίο λεκιάζει τα δόντια.

Μερικά φρούτα

Τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα ρόδια και άλλα φρούτα με ζωηρό χρώμα κιτρινίζουν τα δόντια, καθώς περιέχουν έντονα χρωμοφόρα μόρια που κολλάνε πάνω στον σμάλτο των δοντιών και τον καταστρέφουν, αλλοιώνοντας το χρώμα τους.

Κόκκινο κρασί

Μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά μας, αλλά όχι και τόσο στα δόντια μας. Το κόκκινο κρασί περιέχει χρωμοφόρα μόρια και συστατικά τα οποία συμβάλλουν στον αποχρωματισμό των δοντιών, ενώ είναι και ιδιαίτερα όξινο. Για λιγότερο χρωματισμό, προτίμησε το λευκό κρασί.

Οτιδήποτε με τεχνητές χρωστικές ουσίες

Γλυκά και αναψυκτικά με έντονο χρώμα που μένει στη γλώσσα, κάνουν ιδιαίτερο κακό και στα δόντια, λόγω των οξέων και των χρωστικών ουσιών που έχουν προστεθεί σε αυτά.