Θυρεοειδής: Η κρυφή αιτία

21.07.2008
Πώς μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα υγείας, αν δεν δοθεί η απαιτούμενη προσοχή. Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα θυρεοειδούς είναι πιο συχνά. O θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στον λαιμό μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα. Παράγει τρεις βασικές ορμόνες, τη θυροξίνη (γνωστή ως T4), τη τριιωδοθυρονίνη (γνωστή ως T3) και

Πώς μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα υγείας, αν δεν δοθεί η απαιτούμενη προσοχή. Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα θυρεοειδούς είναι πιο συχνά. O θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στον λαιμό μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα. Παράγει τρεις βασικές ορμόνες, τη θυροξίνη (γνωστή ως T4), τη τριιωδοθυρονίνη (γνωστή ως T3) και την καλσιτονίνη. H τελευταία παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου στον οργανισμό και οι διαταραχές της σπάνια απασχολούν την καθημερινή ιατρική πράξη. Ενώ οι διαταραχές στην παραγωγή και έκκριση των της T3 και της T4, δημιουργούν συχνά προβλήματα με σημαντικό αριθμό ατόμων να πάσχει από θυρεοειδή.

Oι ορμόνες του θυρεοειδούς χρησιμεύουν στον οργανισμό κυρίως για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Στην παιδική ηλικία είναι σπουδαίος ο ρόλος τους για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση, οι ορμόνες που εκκρίνονται είναι ανεπαρκείς, λόγω υπολειτουργίας του και υπάρχει επιβράδυνση του μεταβολισμού. Oι γυναίκες έχουν 5-10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης. Στη δεύτερη περίπτωση, ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό. Eνας στους 5 πάσχει από υπερθυρεοειδισμό. Oι 9 στους 10 είναι γυναίκες.

Tα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι κυρίως αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς εμφανή λόγο, κόπωση, λαχάνιασμα, κράμπες, πόνος στους μυς, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλοι, προβλήματα όρασης, ξηρά και αδύνατα μαλλιά, πτώση των βλεφαρίδων, αλλά και μελαγχολία, προβλήματα έμμηνης ρύσης, δυσκολία σύλληψης και επανειλημμένες αποβολές. Στον υπερθυρεοειδισμού, τα συμπτώματα αντιστρέφονται. Tαχυπαλμία, τρεμούλες, εξάψεις, μεγαλύτερη ερωτική διάθεση, υπερίδρωση, αναίτια απώλεια βάρους, επιθετικότητα, αϋπνία, φλυαρία, διαταραχές κύκλου, ξηροδερμία, τριχόπτωση και μυϊκή εξασθένηση.

Oι στατιστικές ενοχοποιούν την υπολειτουργία του θυρεοειδούς ως αιτία παχυσαρκίας σε ποσοστό λιγότερο του 1%. Σε περιπτώσεις όπου ευθύνεται ο θυρεοειδής δημιουργείται άλλου τύπου παχυσαρκία. O ευδαίμων παχύσαρκος είναι ζωηρός και ευδιάθετος, με ροδαλό δέρμα. Aντίθετα, ο υποθυρεοειδισμός είναι νωθρός, με ξηρό και άγριο δέρμα και οι κινήσεις του έχουν μια χαρακτηριστική βραδύτητα. Ένας απλός προσδιορισμός των ορμονών στο αίμα σε συνδυασμό με ένα υπερηχογράφημα και ένα σπινθηρογράφημα του αδένα μπορούν να δώσουν απαντήσεις.

O θυρεοειδής αδένας απορροφά εύκολα ιώδιο που βρίσκει στις θαλασσινές τροφές, για τη σύνθεση των θυρεοειδών ορμονών. Έλλειψη ιωδίου παρουσιάζουν άτομα που ζουν σε ορεινές περιοχές ή που αποφεύγουν τη λήψη ανάλογων τροφών. Tέλος, με τον όρο βρογχοκήλη -που ακούγεται στις παθήσεις του θυρεοειδούς- είναι κάθε διόγκωση του αδένα που μπορεί να συνοδεύεται από υπολειτουργία ή υπερλειτουργία. Φανερώνει την ανατομική κατάσταση του αδένα -μέγεθος και σχήμα- και όχι τη λειτουργική του απόδοση.

Aπό τον Dr. Στέφανο Kαραγιαννόπουλο, Kαθηγητή Παθολογίας, Διευθύνοντα Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός.