Παρθένα ετών 25

08.10.2008
Από την εποχή που η Μπρίτνεϊ μεσουρανούσε διαφημίζοντας την αγνότητά της, μέχρι τους σύγχρονους Τζόνας Μπράδερς με τα δαχτυλίδια αγνότητας, η παρθενία στους νέους είναι τόσο διαδεδομένη όσο και το ελεύθερο σεξ. Αν πέρασες τα 20, έφτασες και στα 25 περιμένοντας ακόμα τον πρίγκηπα του παραμυθιού, ήρθε η ώρα να λάβεις δράση.

Από την εποχή που η Μπρίτνεϊ μεσουρανούσε διαφημίζοντας την αγνότητά της, μέχρι τους σύγχρονους Τζόνας Μπράδερς με τα δαχτυλίδια αγνότητας, η παρθενία στους νέους είναι τόσο διαδεδομένη όσο και το ελεύθερο σεξ. Αν πέρασες τα 20, έφτασες και στα 25 περιμένοντας ακόμα τον πρίγκηπα του παραμυθιού, ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση.

Βλέπεις γύρω σου ανθρώπους να μιλούν για μια εκφυλισμένη κοινωνία που κορίτσια και αγόρια συνάπτουν ερωτικές σχέσεις πριν καν ενηλικιωθούν. Εσύ, αν και ενηλικιώθηκες προ πολλού, δεν έχεις γνωρίσει τον έρωτα, σωματικά ή συναισθηματικά, και εύλογα αναρωτιέσαι: ''Τί φταίει;''

Η πραγματικότητα: αν και θα σου φανεί παράξενο, στη σημερινή εποχή έχουν αυξηθεί οι νέοι και νέες που διατηρούν την αγνότητά τους. Όπως μας εξήγησε ο ψυχοθεραπευτής, κύριος Νίκος Τσάμης, όσο διαδεδομένες είναι σήμερα οι ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις στους νέους, το ίδιο διαδεδομένη είναι και η αποχή από το σεξ. Τα μεν κορίτσια απέχουν όχι μόνο από το σεξ, αλλά και από τη σύναψη μιας απλής σχέση με το άλλο φύλο. Ενώ στα αγόρια επικρατεί μια αναγκαστική σεξουαλική αποχή, αφού αρκετά αντιμετωπίζουν άκαιρα για την ηλικία τους, προβλήματα στύσης.

Δεν είναι τυχαίο πως στην Αμερική είναι ευρύτατα διαδεδομένο το κίνημα των δαχτυλιδιών αγνότητας. Αγόρια και κορίτσια φορούν τα συγκεκριμένα δαχτυλίδια σαν μία υπόσχεση διατήρησης της αγνότητας τους, μέχρι να παντρευτούν. Στην πραγματικότητα, αυτά τα νέα παιδιά όπως εσύ, φοβούνται το αρνητικό αποτέλεσμα μιας δέσμευσης. Παραδόξως κάνουν το ίδιο ακριβώς όπως κι οι συνομήλικοι του που το ρίχνουν στο σεξ χωρίς σχέση, οι οποίοι επίσης πιστεύουν πως σίγουρα θα προδοθούν στο τέλος.

Διώξε τα φαντάσματα απ' το μυαλό σου

Είναι πολύ σημαντικό το να δεις το ζήτημα από απόσταση. Η αγνότητα δεν είναι ούτε θείο δώρο, αλλά ούτε και "βάρος" που πρέπει να ξεφορτωθείς ντε και καλά. Ανεξάρτητα, απ' την απόφαση που θα πάρεις, αυτό που πρέπει να αναγνωρίσεις σε πρώτη φάση είναι οι λόγοι που σε κάνουν ν' ακολουθείς αυτόν τον μοναχικό δρόμο:

Δεν θες να διαφοροποιηθείς από την οικογένεια σου

1. Στην περίπτωση αυτή βρίσκεις τον εαυτό σου να μιλάει άπειρες ώρες στο τηλέφωνο με τη μαμά ή τον μπαμπά. Δεν πας πουθενά, χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσεις για το πού θα βρίσκεσαι. Νιώθεις πως μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον έχεις αναλάβει ένα συγκεκριμένο ψυχοκοινωνικό ρόλο, που αν δεν τηρήσεις θα διαλυθεί το σύμπαν.

Τι πρέπει να κάνεις: σταμάτα να βλέπεις τον εαυτό σου σαν άλλο Άτλαντα. Όχι! Ούτε ο ουρανός θα πέσει, ούτε το ταβάνι του σπιτιού, αφού σταματήσεις να το κρατάς εικοσιτέσσερις ώρες την μέρα. Βάλε για πρώτη φορά τον εαυτό σου πάνω απ' όλους και μην ανησυχείς. Η οικογένειά θα είναι πάντα δίπλα να σε στηρίζει. Κι αν ο μπαμπάς κι η μαμά έχουν προβλήματα στη σχέση τους, αυτός είναι δικός τους λογαριασμός.

2. Η εξάρτηση από το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να οφείλεται και στην έντονη οικονομική ανασφάλεια που βιώνουν σήμερα πολλοί νέοι και νέες. Η γενιά των 700 ευρώ δεν μπορεί να συντηρήσει ένα σπίτι μόνη της, χωρίς τη βοήθεια των γονιών. Όμως αυτή η προσκόλληση στο πατρικό, δυσχεραίνει τη σύναψη ενός δεσμού που θα μπορούσε να καταλήξει στην ερωτική συνεύρεση.

Τι πρέπει να κάνεις: τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, λέει ο σοφός λαός και θα συμφωνήσουμε. Αρκέσου στα χρήματα που έχεις. Δοκίμασε τρόπους για να βγαίνεις περισσότερα ραντεβού στα φτηνά. Άνοιξε την τσέπη και την καρδιά μέχρι εκεί που σε παίρνει και όλο και κάποιος θα βρει μία χαραμάδα για να μπει.

3. Σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί! Κάθε τηλεοπτικό πλάνο μετά τις 8 το βράδυ, φαίνεται προορισμένο να μας τρομοκρατήσει και να μας κάνει να κλειστούμε στα καβούκια μας. Σίγουρα η οικογένεια αποτελεί το πιο γερό κάστρο που διαθέτεις σε σχέση με τον έξω κόσμο. Σκέψου όμως το πιο απλό: αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Οι δικοί σου θα είναι πάντα εκεί να σε αγαπούν, να σε εκθειάζουν, παραβλέποντας όλα τα αρνητικά στοιχεία που διαθέτεις.

Τι πρέπει να κάνεις: δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου να βγει στον έξω κόσμο. Αν δεν φας μία και δύο χυλόπιτες, αν δεν πληγωθείς, πώς θα σε βρει ''αυτός που περιμένεις'';

Η εξωτερική εμφάνιση είναι μεγάλο εμπόδιο

Είτε είσαι όμορφη, χαριτωμένη, ψηλή, κοντή, με πολλά ή λιγότερα κιλά, η εξωτερική εμφάνιση μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική σου ζωή.

Αν οι γύρω σε βλέπουν σαν επίγεια θεά, το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και σε σένα. Προφανώς έχεις μάθει να υπερεκτιμάς την εξωτερική σου εμφάνιση. Για το λόγο αυτό, δεν θα μπορούσες ποτέ να αποδεχτείς μία απόρριψη.

Ακόμα κι αν βρίσκεσαι στην αντίπερα όχθη, με μία μέτρια εμφάνιση και κάποια παραπανίσια κιλά, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Βρίσκεις τον εαυτό σου να συγκρίνεται καθημερινά με τα φασιστικά πρότυπα ομορφίας που επιβάλλουν τα ΜΜΕ.

Τι πρέπει να κάνεις: δείξε λίγη αγάπη και εμπιστοσύνη σε σένα. Αν απαξιώνεις τον εαυτό σου καθημερινά, πώς θα σε ποθήσουν οι άλλοι;. Είτε είσαι όμορφη, είτε λιγότερο εμφανίσιμη, σημασία έχει το πώς θα πλασαριστείς. Άλλωστε στη χώρα μας, ό,τι δηλώσεις είσαι.

Πώς θα του το πεις;

Έστω ότι ξεπέρασες τους παραπάνω φόβους και βρήκες επιτέλους έναν άνθρωπο να ταιριάζεις. Κάποια στιγμή θα βρεθείτε πιο κοντά. Αν πρόκειται για σχέση, είναι καλό να μιλήσεις για την ιδιαιτερότητά σου από νωρίς. Μπορείς να πεις πως:

  • Μέχρι τώρα έδινες βάρος στη δουλειά ή τις σπουδές.
  • Περίμενες τον κατάλληλο άντρα.
  • Οι μέχρι τώρα σχέσεις σου ήταν επιπόλαιες.

Αν δεν μιλάμε για δεσμό, αλλά για μικρού μήκους επαφή, είναι πολύ σημαντικό να θες πραγματικά να προχωρήσεις στο σεξ. Φυσικά και πρέπει να το πεις εξαρχής, για να έχεις την αντιμετώπιση και τη φροντίδα που πρέπει. Αν εκείνος απορήσει, μπορείς να υποστηρίξεις πως μέχρι σήμερα έβλεπες τα πράγματα διαφορετικά. Τώρα όμως αποφάσισες να αφήσεις κατά μέρους τις σοβαρές σχέσεις και να γλεντήσεις τη ζωή.

Πριν πέσεις στο κρεβάτι: αφού πήρες την απόφαση, ήρθε η ώρα να την υλοποιήσεις. Υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις και θα σε βοηθήσουν.

  1. Κάλεσέ τον σε δείπνο σπίτι σου, ή σε κάποιο δικό σου χώρο όπου νιώθεις άνετα. Μην αγχωθείς να μαγειρέψεις, και μια πίτσα με παγωτό είναι μια χαρά.
  2. Φόρα τα πιο σέξι εσώρουχα σου.
  3. Πιες ένα, δύο, τρία ποτηράκια παραπάνω για να πάρεις θάρρος (σιγά, σιγά όμως, μην σε μαζεύει κι απ' τα πατώματα).
  4. Προμηθεύσου ένα καλό λιπαντικό για να διευκολύνεις την κατάσταση και μερικά προφυλακτικά (απαραίτητα, ακόμη και στην πρώτη φορά).
  5. Για περαιτέρω πληροφορίες, ιδέες και τεχνικές επισκέψου τη στήλη "Sex και Σχέσεις" του Womenonly.

Ευχαριστούμε τον ψυχοθεραπευτή, ιατρό κύριο Νίκο Τσάμη για τις πολύτιμες κατευθύνσεις του.