Έρευνα: Τα αναψυκτικά διαίτης και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Έρευνα: Τα αναψυκτικά διαίτης και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης
«Είσαι ό,τι τρως» και ναι, όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε ακούσει αυτή τη φράση αφού η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open λέει ότι η φράση αυτή ισχύει και για την ψυχική μας υγεία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων - τα οποία λένε ότι είναι «ενεργειακά πυκνά, εύγευστα και έτοιμα προς κατανάλωση» - συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά.

Οι συμμετέχουσες στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν γυναίκες μέσης ηλικίας που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study II, η οποία εξέταζε τους παράγοντες κινδύνου για σημαντικές χρόνιες ασθένειες στις γυναίκες. Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 32.000 γυναίκες οι οποίες δεν είχαν κατάθλιψη στο ξεκίνημα της μελέτης.

5 σημάδια που δείχνουν ότι περνάς κρίση μέσης ηλικίας

Οι γυναίκες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια συχνότητας διατροφής κάθε 4 χρόνια από το 2003 έως το 2017.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στη συνέχεια χωρίστηκαν περαιτέρω σε κατηγορίες, όπως λίπη και σάλτσες, επεξεργασμένα κρέατα ή ποτά.

Όσες γυναίκες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη και/ή που χρησιμοποιούσαν αντικαταθλιπτικά για τα συμπτώματά τους, θεωρήθηκαν ότι είχαν κατάθλιψη.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα αναζητώντας τυχόν αλλαγές στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια των χρόνων και εάν οι γυναίκες στη συνέχεια διαγνώστηκαν με κατάθλιψη.

Οι ερευνητές εντόπισαν 4.840 περιπτώσεις κατάθλιψης, αν και ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 2.122 όταν χρησιμοποίησαν έναν αυστηρότερο ορισμό ο οποίος απαιτούσε από τις γυναίκες να έχουν διάγνωση κατάθλιψης αλλά και να τους έχει συνταγογραφηθεί ένα αντικαταθλιπτικό.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνες με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά αλλά και τα τεχνητά γλυκαντικά, ειδικότερα, βρέθηκε ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο κατάθλιψης. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Daniel Atkinson, είπε ότι αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο ελλιπείς σε θρεπτικά συστατικά από εκείνες που είναι λιγότερο επεξεργασμένες, όπως η μεσογειακή διατροφή.

«Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία συνολικά, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων επιπέδων στρες», είπε. «Επομένως, τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης μπορεί να συνδέονται με ορισμένες διατροφικές ελλείψεις που έχουν προκληθεί από τροφές λιγότερο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά».

«Σύμφωνα με τη μελέτη, ο πρωταρχικός συσχετισμός οφείλεται στα τεχνητά γλυκαντικά, παρά στα UPF [υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα]. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να περιορίσουμε συγκεκριμένα συστατικά ή διαδικασίες κάτι που είναι πιο πιθανό να έχει αποτέλεσμα».

Τελευταία τροποποίηση στις 24.10.2023 - 09:59