3 απλοί τρόποι για να ξεφύγεις από τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις και το αναμάσημα

21.10.2023
3 απλοί τρόποι για να ξεφύγεις από τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις και το αναμάσημα
Συμβουλές για να κάνεις τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη (και πιο ανάλαφρη).

Σίγουρα σε κάποια στιγμή της ζωής σου θα έχεις μπει σε έναν κύκλο επανάληψης αρνητικών σκέψεων του τύπου: «Κι αν δεν είμαι αρκετά καλή στη δουλειά μου;» ή «Και αν συμβεί κάτι κακό;». Οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, ονομάζονται «αναμάσημα» στη γλώσσα της ψυχολογίας και δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε το «σήμερα» γιατί ανησυχούμε – πολλές φορές χωρίς λόγο – για το μέλλον.

Είτε μόλις άρχισες να βιώνεις αυτό το αναμάσημα, είτε σε έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν, υπάρχουν μερικά βασικά εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το μυαλό σου. Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζεις.

Οι 5 συνήθειες που πρέπει να σταματήσεις αν θέλεις πραγματικά να αλλάξεις τη ζωή σου

Απόσπασε την προσοχή σου

Το να απομακρύνεις το μυαλό σου από τη σκέψη που αναμασά ο εγκέφαλός σου μπορεί να φέρει μεγάλη ανακούφιση, σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr. Leela Magavi που προτείνει ως λύση τα παζλ. «Τα παζλ μπορούν να βελτιώσουν την ενσυνειδητότητα και τις γενικές καταστάσεις της διάθεσης», λέει. «Μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από το επίπονο αναμάσημα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα παζλ μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων και να διευκολύνουν την ανάπτυξη νέων νευρώνων».

Η ενασχόληση με τα χόμπι και ενδιαφέροντα που σου φέρνουν χαρά μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική: «Αυτό το είδος αυτοέκφρασης είναι επίσης ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσεις το αναμάσημα αλλά και την πρόληψη του», λέει. Άλλες δραστηριότητες μπορεί να είναι η συνάντηση με φίλους και την οικογένεια ή η γυμναστική.

5 σημάδια που δείχνουν ότι περνάς κρίση μέσης ηλικίας

Κάνε κάτι που δεν έχεις ξανακάνει

Η έλλειψη καινούργιων ερεθισμάτων—το να κοιτάς τους ίδιους τέσσερις τοίχους, τους ίδιους ανθρώπους, τις ίδιες ειδήσεις ξανά και ξανά—μπορεί συχνά να αποτελέσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, ιδιαίτερα αν είσαι ήδη επιρρεπής σε αυτές.

Δώσε λοιπόν στον εαυτό σου μερικά νέα ερεθίσματα. «Η αλλαγή του περιβάλλοντός σου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη», λέει η ψυχολόγος. Πήγαινε μια βόλτα σε ένα σημείο της γειτονιάς σου που δεν έχεις ξαναδεί. Πήγαινε στη φύση, ίσως σε ένα πάρκο ή σε ένα μονοπάτι που δεν έχεις περπατήσει πριν. Εάν θέλεις να πας οπωσδήποτε κάπου που έχεις ήδη πάει, σκέψου να πας σε ένα μέρος όπου έχεις θετικές αναμνήσεις.

Θέλεις να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στον εαυτό σου; Απαλλάξου από αυτές τις 5 συνήθειες

Εστίασε στις υγιεινές συνήθειες

Τα έχεις ξανακούσει και ισχύει και εδώ. Βάλε τον ύπνο σου σε τάξη, φάε καλά και κράτα επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σου. Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. «Όταν είσαι πιο ξεκούραστη, έχεις περισσότερο έλεγχο στον εγκέφαλό σου και είναι λιγότερο πιθανό να πέσεις στις παγίδες της υπερβολικής σκέψης, του αναμασήματος και της ανησυχίας», λέει η ψυχολόγος.

Και είναι λογικό, γιατί συχνά, το είδος των ερωτήσεων στις οποίες κολλάμε δεν είναι θετικές ερωτήσεις. «Είναι σαν να προσπαθείς να λύσεις ένα παζλ που δεν έχει απάντηση», λέει η Dr. Magavi. «Στόχος είναι να μετατοπίσεις τις σκέψεις σου από το αναμάσημα ή το ανησυχητικό περιεχόμενο, σε κάτι άλλο που είναι πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο».

Τελευταία τροποποίηση στις 21.10.2023 - 09:04