Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου

19.01.2022
Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου
Πώς να το εντοπίσεις και τι να κάνεις

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, το πιθανότερο είναι ότι νιώθεις δυσαρεστημένη με τη ζωή σου. Μπορεί να νιώθεις δυσαρεστημένη με τη σχέσεις σου, κολλημένη στην καριέρα σου ή να παλεύεις με το άγχος. Ωστόσο, παρά τις πολλές προσπάθειες για να βελτιώσεις τη ζωή σου, κάθε μέρα εξακολουθεί να μην φέρνει αλλαγές. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Οι στόχοι για ένα πραγματικά πιο ευτυχισμένο και πιο υγιές νέο έτος

Κοινά ερεθίσματα για αλλαγή τρόπου ζωής
Τις περισσότερες φορές, τρία αγχωτικά εξωτερικά γεγονότα προκαλούν αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Τραύμα: κρίση υγείας, ατύχημα
Απώλεια: θάνατος αγαπημένου προσώπου ή τραγικό τέλος μιας σχέσης.
Δυσκολίες: απόλυση, ανεργία, αυξανόμενο χρέος
Αυτά τα γεγονότα προκαλούν αναταραχές, μας κάνουν να αμφισβητήσουμε τις επιλογές μας και να εξετάσουμε νέες επιλογές. Συνήθως προκαλούν μια υπαρξιακή κρίση που μας αναγκάζει να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Συχνά, τα σημάδια της ανάγκης για αλλαγή τρόπου ζωής είναι ακριβώς μπροστά σου:

1. Χρειάζεσαι να νιώσεις χαρά ή έκπληξη: Οι μέρες σου είναι καταθλιπτικά προβλέψιμες. Νιώθεις κολλημένη στα ίδια βαρετά μοτίβα.

2. Χρόνιο στρες: Ακόμα και οι απλές δουλειές είναι βάρη για σένα. Εργασίες όπως ο καθαρισμός του σπιτιού, τα ψώνια ή μια επίσκεψη σε συγγενείς μπορεί να σου φαίνονται βασανιστικά.

3. Συνήθης απογοήτευση: Νιώθεις ότι όλα και όλοι τελικά σε απογοητεύουν. Ακόμη και όταν κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να είσαι εξωστρεφής και αισιόδοξη, νιώθεις απογοητευμένη.

Η δύναμη της επιλογής
Διάβασες τα παραπάνω και σκέφτηκες: "Ναι, έτσι είμαι"; Είναι καιρός να αναλύσεις ποιες αλλαγές πρέπει να συμβούν. Δεν χρειάζεται να περιμένεις για ένα αγχωτικό γεγονός να προκαλέσει μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου: έχεις πάντα τη δύναμη να κάνεις νέες επιλογές.

Θυμήσου όμως ότι μια απερίσκεπτη αλλαγή χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό είναι πάντα ένα ρίσκο. Μόλις διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι αλλαγή, μην αναλάβεις δράση αμέσως—προγραμμάτισε χρόνο με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο για να εξερευνήσεις νέες επιλογές και να βρεις ιδέες.

Όσο πιο προσεκτική είσαι σε αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο εμφανής είναι η ανάγκη για αλλαγή. Ο καθορισμός προσωπικών στόχων, όπως να ακολουθήσεις τα πάθη σου, να ταξιδέψεις, να παρακολουθήσεις μαθήματα ή διαλέξεις, θα ξεκαθαρίσει τον νέο τρόπο ζωής που θέλεις.

Μια απλή ερώτηση για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου
Πριν αποφασίσεις να κάνεις μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, φαντάσου τον εαυτό σου στο μέλλον και ολοκλήρωσε αυτήν τη φράση:

"Είμαι ευγνώμων που πριν από 20 χρόνια αποφάσισα να _________."

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσε να ξυπνήσει μια κρυφή επιθυμία για έναν εντελώς νέο τρόπο ζωής.