Οι εύκολοι τρόποι να γίνεις πιο συμπαθής

20.01.2022
Οι εύκολοι τρόποι να γίνεις πιο συμπαθής
Όσα προτείνουν οι έρευνες ότι μας βοηθούν να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς

Τι καθορίζει το αν θα κάνεις το "κλικ" σε μια νέα γνωριμία; Μπορεί να πιστεύεις ότι οι διαδικασίες αλληλεπίδρασης είναι μυστηριώδεις ή καθορίζονται από τις μοναδικές προσωπικές ιδιότητες ενός ατόμου. Ωστόσο, η έρευνα στην κοινωνική ψυχολογία δείχνει ότι η συμπάθεια συχνά πυροδοτείται από απλούς παράγοντες - όπως το πόσο συχνά αλληλεπιδράς με κάποιον.

Οι στόχοι για ένα πραγματικά πιο ευτυχισμένο και πιο υγιές νέο έτος

Παρακάτω, θα δεις τους εύκολους τρόπους να γίνεις πιο αρεστή στις κοινωνικές σου γνωριμίες, σύμφωνα με έρευνες:

Γίνε ορατή
Όσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε κάτι, τόσο περισσότερο τείνουμε να μας αρέσει. Προσπάθησε να γίνεσαι συχνά ορατή. Ενεργοποίησε την κάμερά σου κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης στη δουλειά και σχολίασε τις αναρτήσεις των φίλων σου στα social media. Όμως πρόσεξε να μην το παρακάνεις - η υπερβολική έκθεση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Θυμήσου ονόματα
Ένα από τα κλειδιά για τη σύνδεση με άλλους, είναι να θυμάσαι ονόματα - αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Μια αποτελεσματική, βασισμένη σε έρευνα στρατηγική για την απομνημόνευση ονομάτων ονομάζεται πρακτική ανάκτησης - το να τραβάς επανειλημμένα πληροφορίες από το μυαλό σου. Αφότου συστηθείς με κάποιον, ανάκτησε το όνομά του από τη μνήμη σου. Αναρωτήσου "Πώς ήταν το όνομά του;" ή χρησιμοποίησε το όνομά του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας. Όσο πιο συχνά ανακτάς ένα όνομα από τη μνήμη σου, τόσο πιο πιθανό είναι να το θυμάσαι.

Κάνε ερωτήσεις
Να είσαι πραγματικά περίεργη για τους άλλους ανθρώπους και κάνε τους ερωτήσεις. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που κάνουν περισσότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αρέσουν περισσότερο στους συνομιλητές τους. Όταν κάνεις ερωτήσεις, όπως "Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;", δείχνεις ότι ακούς ενεργά και ενδιαφέρεσαι για το τι έχει να πει το άτομο.

Χαμογέλα
Παρά το ρητό "Μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του", τείνουμε να κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση την εμφάνισή τους. Τείνουμε να υποθέτουμε ότι οι ελκυστικοί άνθρωποι είναι πιο κοινωνικά ικανοί από τους άλλους, και βρίσκουμε τους ελκυστικούς ανθρώπους πιο συμπαθείς.

Ένα λαμπερό χαμόγελο μπορεί αμέσως να κάνει κάποιον πιο ελκυστικό. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η Jessika Golle και οι συνεργάτες της ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα των προσώπων που δημιουργούνται από υπολογιστή. Τα πρόσωπα διέφεραν ως προς την ελκυστικότητα και το αν χαμογελούσαν ή έδειχναν μια ουδέτερη έκφραση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πρόσωπα θεωρούνταν πιο ελκυστικά όταν χαμογελούσαν, κάτι που συνάδει με προηγούμενες μελέτες για το θέμα. Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι τα λιγότερο ελκυστικά αλλά χαμογελαστά πρόσωπα βαθμολογήθηκαν εξίσου με τα ελκυστικά πρόσωπα χωρίς χαμόγελο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "το χαμόγελο μπορεί να αντισταθμίσει τη σχετική ελκυστικότητα".

Βρες ομοιότητες
Έρευνες δείχνουν ότι μας αρέσουν οι άνθρωποι που μοιράζονται τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Κάνε μια προσπάθεια να γνωρίσεις άτομα που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά σου. Αυτές οι ομοιότητες παρέχουν γόνιμο έδαφος από το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια πραγματική φιλία.

Κάνε τους άλλους να νιώσουν καλά
Σύμφωνα με τη θεωρία ανταμοιβής της έλξης, μας αρέσουν οι άνθρωποι που μας ανταμείβουν ή τους οποίους συνδέουμε με καλά συναισθήματα. Αν θέλεις να είσαι αρεστή, κάνε τους άλλους να αισθάνονται καλά, διατήρησε μια θετική, φιλική και ζεστή στάση και κάνε αυθεντικά κομπλιμέντα.