Τι να πεις όταν προσπαθείς να ηρεμήσεις ένα άτομο μέσω μηνυμάτων

12.11.2021
Τι να πεις όταν προσπαθείς να ηρεμήσεις ένα άτομο μέσω μηνυμάτων
Απόφυγε να πεις απλώς "ηρέμησε"

​Αν ψάχνεις για μια άμεση τακτική για να ηρεμήσεις κάποιον, η θεραπεύτρια Kate Rosenblatt λέει ότι το να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του ατόμου αυτού είναι μια καλή στρατηγική - προσπάθησε να εκφράσεις ενσυναίσθηση επικυρώνοντας τα συναισθήματά τους, λέγοντας πόσο λυπάσαι που νιώθει έτσι.

Ψυχοθεραπεία: Τι να κάνεις όταν δε ξέρεις τι να συζητήσεις σε μια συνεδρία

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ηρεμήσεις έναν άτομο μέσω μηνυμάτων:

Δώσε χώρο για να χαλαρώσει
Η θεραπεύτρια Heidi McBain, λέει ότι είναι καλή ιδέα να δώσεις σε αυτό το άτομο το χρόνο να ηρεμήσει — αλλά μην πεις «ηρέμησε». «Αυτό συνήθως οδηγεί σε αυξημένα συναισθήματα, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που θέλεις». Αντίθετα, μπορείς να προτείνεις να πιει ένα ποτήρι νερό ή να κάνει μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο για να ηρεμήσει σωματικά.

Μην υποτιμήσεις την κατάσταση
Δηλώσεις όπως «δεν νομίζω ότι είναι τόσο κακό» ή «Είναι όλα στο κεφάλι σου» μπορεί να είναι ακόμη και πληγωτικές. Όταν υπονοείς ότι αυτό το άτομο αντιδρά υπερβολικά μπορεί να το κάνεις να νιώσει ότι το απορρίπτεις αντί να το υποστηρίζεις. Είναι καλύτερο να επικυρώσεις τα συναισθήματά του – φράσεις όπως «Ακούγεται αγχωτικό» μπορούν να δείξουν στο άτομο αυτό ότι καταλαβαίνεις γιατί είναι αναστατωμένο.

Επαναλάβε αυτό που λέει
Μερικές φορές, οι άνθρωποι μιλούν για το τι συμβαίνει χωρίς να χρησιμοποιούν πραγματικά τα συναισθήματά τους. Όταν λες πράγματα όπως, «Φαίνεται ότι αυτό που βιώνεις είναι πραγματικά δύσκολο και απογοητευτικό», θα δείξεις ότι συμπονάς το άτομο αυτό.

Καθοδήγησε την αναπνοή του
Ένα πολύ πρακτικό, άμεσο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις, είναι να βοηθήσεις στην καθοδήγηση της αναπνοής του. Υπενθύμισε του να παίρνει βαθιές αναπνοές, ή να επικεντρωθεί στην αναπνοή μέσα και έξω.

Άκουσε το ένστικτό σου
"Η μεγαλύτερη συμβουλή μου είναι να γνωρίζεις ότι έχεις μια σταθερή, γνήσια απάντηση μέσα σου", λέει η Rosenblatt. "Πάρε μια στιγμή, κλείσε τα μάτια σου, και αναρωτήσου αν ήμουν στην κατάσταση του, τι θα ήθελες να ακούσεις περισσότερο".

Βοήθησε πρακτικά
Ρώτησε το άτομο αυτό εάν μπορείς να παρέχεις πρακτική βοήθεια, όπως το να παραλάβεις κάτι εκ μέρους του ή να βοηθήσεις με το καθάρισμα. Η πρακτική βοήθεια και τα συγκεκριμένα μελλοντικά σχέδια μπορούν να το βοηθήσουν σημαντικά.