5 σημάδια που φανερώνουν ότι ένα άτομο του περιβάλλοντος σου είναι τοξικό

18.12.2020
5 σημάδια που φανερώνουν ότι ένα άτομο του περιβάλλοντος σου είναι τοξικό
Έχεις ξοδέψει πολλούς μήνες, πολλά ραντεβού για καφέ και ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνo για μια σχέση ή μια φιλία, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσεις κάποια στιγμή ότι το άτομο αυτό ήταν πολύ τοξικό για να είναι κοντά σου; Ναι, και σε εμάς έχει συμβεί. Μερικές φορές οι άνθρωποι απλώς δεν είναι στη σωστή φάση για να γίνουν καλοί φίλοι ή υπάρχει σύγκρουση προσωπικοτήτων που σημαίνει ότι ο καθένας βγάζει στον άλλον τον χειρότερό του εαυτό. Άλλες φορές όμως, αυτό το άτομο δεν θέλει το καλύτερο για εσένα. Ναι, είναι πολύ άσχημο, αλλά συμβαίνει, δυστυχώς. Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια ότι κάποιος στη ζωή σου μπορεί να είναι τοξικός; Παρατήρησε τις παρακάτω ενδείξεις και την επόμενη φορά καλό είναι να το σκεφτείς διπλά πριν επιδιώξεις να κάνεις μια σχέση ή μια φιλία:

1. Φεύγεις συναισθηματικά εξαντλημένη μετά από μια συνάντηση μαζί του

Φεύγουμε από συναντήσεις με μερικούς ανθρώπους ανεβασμένοι, αγαπημένοι, εμπνευσμένοι ή ακριβώς ίδιοι όπως τους συναντήσαμε, αλλά μπορεί να παρατήρησεις ότι με κάποιους άλλους αισθάνεσαι εξαντλημένη.

Οι άνθρωποι που βιώνουν συναισθηματική εξάντληση συχνά αισθάνονται σαν να μην έχουν δύναμη ή έλεγχο και μπορεί να καταλήξουν να αισθάνονται απαθείς απέναντι σε πράγματα ή ανθρώπους.

2. Προσπαθεί να σε εκφοβίσει για να γίνει το δικό του

Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις χειραγωγηθεί ή εκφοβιστεί για να κάνεις μια επιλογή ή να δεσμευτείς για μια ενέργεια που με τη δεύτερη σκέψη, αισθάνεσαι ότι είναι λάθος ή ωφελεί τον άλλο σε βάρος σου, τότε ίσως αξίζει να εξετάσεις εάν το άτομο που σε ώθησε σε αυτή την κατάσταση είναι τοξικό.

3. Προσπαθεί να σε ελέγξει δημιουργώντας σου τύψεις

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η εκφοβιστική συναισθηματική συμπεριφορά είναι μια άλλη μορφή τοξικότητας.

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί τη φροντίδα σου, την αγάπη ή την καλή σου θέληση εναντίον σου για να βελτιώσει τον εαυτό του, αυτό το άτομο δεν ενδιαφέρεται για εσένα και μπορεί να σου προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά μακροπρόθεσμα από ότι νόμιζες.

Δες και αυτό: Τα 5 ζώδια που κάποια στιγμή μπορεί να γίνουν οι πιο τοξικοί φίλοι

4. Ζηλεύει πολύ εύκολα

Αυτό είναι άσχημο γιατί δεν είναι όλα τα όρια ίδια. Οι τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα «όρια» ως μέσο ελέγχου και στη συνέχεια, παίζουν το ρόλο του θύματος όταν τα «όρια» τους καταπατούνται ή δεν τηρούνται.

5. Βλέπει συνεχώς τον εαυτό του ως θύμα

Ένα τοξικό άτομο δεν θα δει τον εαυτό του ως τοξικό και αν οι πράξεις του γυρίσουν εις βάρος του, θα είναι ευτυχισμένο μετατοπίζοντας την ευθύνη σε κάποιον άλλον και θα βαπτίσει τον εαυτό του ως θύμα - και πιθανότατα θα το πιστέψει κιόλας.