6 λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη και πώς να τους αντιμετωπίσεις

17.10.2020
6 λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη και πώς να τους αντιμετωπίσεις
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένη όλη την ημέρα, ακόμη και αν κοιμάσαι αρκετά. Θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει κάτι λιγότερο σοβαρό, που μπορεί εύκολα να αποφευχθεί, υιοθετώντας υγιέστερες συνήθειες. Για παράδειγμα, αλλάζοντας τη διατροφή σου ή απλά πίνοντας περισσότερο νερό. Παρακάτω μπορείς να δεις 6 λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι κόπωση και να μη βρίσκεις την αιτία.

Δεν τρως σωστά

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες μπορούν να είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας. Όταν τρως κάτι όπως δημητριακά πρωινού, μπισκότα, ζυμαρικά ή πίτσα, οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σου και αισθάνεσαι πιο ενεργητική. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου μειωθούν, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ξανά κουρασμένη. Και αν συνεχίσεις να τρως σνακς που περιέχουν εξευγενισμένους υδατάνθρακες, θα καταλήξεις να αισθάνεσαι κουρασμένη όλη την ημέρα.

Προσπάθησε να τρως λιγότερη ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αντικατάστησε τα με πλούσιες σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως βρώμη, φακές και λαχανικά.

Δεν είσαι αρκετά ενεργή

Ίσως πιστεύεις ότι αν επιστρέψεις στο σπίτι κουρασμένη μετά τη δουλειά και ξαπλώσεις στον καναπέ, θα μπορούσες να εξοικονομήσεις ενέργεια και να αισθανθείς λίγο πιο ενεργητική. Είναι σημαντικό να ασκείσαι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και αυτό θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι λιγότερο κουρασμένη όλη την ώρα. Μια μελέτη του 2008 έδειξε ότι οι νεαροί ενήλικες που έκαναν μόλις 20 λεπτά άσκησης χαμηλής έντασης, 3 φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης.

Δεν έχεις αρκετό ποιοτικό ύπνο

Μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένη ακόμα και μετά από τις προτεινόμενες 7-9 ώρες ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή η ποιότητα του ύπνου σου είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια του ύπνου σου. Προσπάθησε να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Επίσης, μην πίνεις καφέ αργά το βράδυ και μη ξοδεύεις το χρόνο σου πριν κοιμηθείς, στο τηλέφωνό σου ή στην τηλεόραση. Αυτό θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και μπορεί να μην αισθάνεσαι κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχεις ευαισθησίες στα τρόφιμα

Εάν αισθάνεσαι κουρασμένη χωρίς λόγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχεις δυσανεξία στα τρόφιμα. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

Δεν πίνεις αρκετό νερό

Εάν δεν αντικαθιστάς το νερό που χάνει το σώμα σου ως αποτέλεσμα των βιοχημικών αντιδράσεών του, θα αφυδατωθείς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και να καταστήσει δύσκολη τη συγκέντρωση του μυαλού σου. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν νερό για να αντικαταστήσουν αυτό που έχασαν ενώ ασκούνταν σε διάδρομο, ένιωθαν λιγότερο κουρασμένοι σε σχέση με την άσκηση χωρίς να πίνουν νερό.

Μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερες βιταμίνες

Μπορεί επίσης να μην υπάρχει στη διατροφή σου αρκετός σίδηρος, βιταμίνη D ή βιταμίνη Β12. Μερικά από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, το κόκκινο κρέας και η γαλοπούλα. Η Β12 μπορεί να βρεθεί σε γάλα, αυγά, σολομό και βόειο κρέας ή μπορείς να την πάρεις ως συμπλήρωμα. Για να πάρεις περισσότερη βιταμίνη D, φάε περισσότερα μανιτάρια, λιπαρά ψάρια και θαλασσινά. Επίσης, προσπάθησε να περάσεις περισσότερο χρόνο στον ήλιο.