Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν φας πάρα πολύ

27.04.2019
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν φας πάρα πολύ
Έτσι για να ξέρεις τι γίνεται και ενόψει Πάσχα!

Σίγουρα θα έχει συμβεί και σε εσένα. Ενώ όλη την εβδομάδα τα έχεις πάει μια χαρά και τρως συγκρατημένα, έρχεται το Σαββατοκύριακο και πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό. Έρχονται οι γιορτές και του δίνεις και καταλαβαίνει του φαγητού. Έρχεται η Κυριακή του Πάσχα και τρως σαν να μην υπάρχει αύριο. Και ειδικά αν έχεις νηστέψει τον προηγούμενο καιρό. Αλλά τι γίνεται στο σώμα σου όταν τρως πάρα πολύ ;

Ας δούμε παρακάτω.

Το βάρος σου

Η υπερκατανάλωση φαγητού σε κάνει - και αισθάνεσαι - λίγο χοντρή; Η περιφέρεια της μέσης έχει τσιμπήσει το κατιτίς της και είναι πιθανόν προσωρινό.

«Το στομάχι ενός ενήλικα μπορεί να κρατήσει κατά μέσο όρο δύο λίτρα τροφής, αλλά μπορεί να διασταλεί μέχρι και τέσσερις φορές το μέγεθός του», λέει η Dr Megan Rossi. «Τα τρόφιμα φεύγουν από το στομάχι σου μετά από δύο ώρες, αλλά ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να πάρει μέχρι και τέσσερις ώρες για να μεταφερθεί στο λεπτό έντερο».

Διάβασε επίσης: 5 διατροφικές συνήθειες που σε κρατάνε υγιή χωρίς να κάνεις δίαιτα

Οι ορμόνες σου

Δεν μπορείς να αφήσεις κάτω το πιρούνι; Εκεί έρχεται η λεπτίνη.

«Γνωστή ως ορμόνη κορεσμού, η λεπτίνη παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα του σώματος και μεταφέρεται από την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, όπου στέλνει ένα μήνυμα στον υποθάλαμο ότι δεν είσαι πλέον πεινασμένη», λέει η Rossi. Και όταν ο εγκέφαλος λέει «σταμάτα», καλό είναι να σταματήσεις.

Η ενέργειά σου

Θες να μάθεις το λόγο που είσαι νυσταγμένη πριν το γλυκό; «Για να βοηθηθεί η πέψη μετά από ένα πλούσιο δείπνο, το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Αυτό μπορεί να διαρκέσει δύο ώρες», λέει η Rossi.

Οι ορμόνες που βοηθούν την πέψη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη μελατονίνη (την ορμόνη του ύπνου) και την σεροτονίνη που είναι η ορμόνη της ευτυχίας.

Αυτό το διάβασες; Αδυνάτισμα: 10 παράξενα, αλλά αποτελεσματικά, κόλπα για να χάσεις κιλά

Η πέψη σου

Προσπάθησε μόλις φας να μην ξαπλώσεις στον καναπέ. Γιατί; Επειδή θα ασκήσεις πίεση στο στομάχι σου και μπορεί το στομαχικό οξύ να ανέβει στον οισοφάγο σου, και να σου προκαλέσει καούρα.

Προσπάθησε να μην ξαπλώσεις, μέχρι να υποχωρήσει το φούσκωμα, δηλαδή για τουλάχιστον μισή ώρα.

Το στομάχι σου

Ίσως αισθάνεσαι έτοιμη να ενδώσεις στον πειρασμό και να φας όλα τα γλυκά που θα βρεις μπροστά σου, αλλά είναι πιθανό μετά να αισθανθείς χάλια.

«Τα λιπαρά τρόφιμα χρειάζονται αρκετό χρόνο για να διασπαστούν, οπότε θα πρέπει να περιμένεις περισσότερο από το συνηθισμένο για να κάνεις γυμναστική μετά το φαγητό», προειδοποιεί η Rossi. «Άκουσε το σώμα σου, αλλά θα πρότεινα να πας μια βόλτα».