Νιώθεις συνεχώς θυμωμένη: Τι φταίει και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

23.05.2019
Νιώθεις συνεχώς θυμωμένη: Τι φταίει και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις
Τι μπορεί να φταίει για την αρνητική σου ψυχολογία και τα τρία βήματα για μια πιο ήρεμη ζωή

Πιάνεις τον εαυτό σου να θυμώνει με το παραμικρό;

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Alison Stone, ο θυμός λειτουργεί σαν ένα καμπανάκι κινδύνου για τον οργανισμό μας. "Στέλνει ένα μήνυμα SOS στον εγκέφαλο, που προκύπτει από τα συναισθήματά μας ή από κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Κάθε έντονα αρνητικό συναίσθημα -ο φόβος, ο κίνδυνος, η ντροπή, η απόρριψη- αναμένεται να προκαλέσει θυμό" εξηγεί η ίδια.

Αυτό το είδες; Θυμώνεις εύκολα; 5 tips για να το διαχειρίζεσαι καλύτερα

Όπως συμβαίνει με όλες τις φυσικές αντιδράσεις βέβαια, ο θυμός αυτός καθ'αυτός δεν είναι πάντα επιζήμιος γιατί μας γεμίζει νέες πληροφορίες. "Με τον θυμό ο οργανισμός μας ενημερώνει ότι αισθανόμαστε κάτι που δεν θέλουμε να αισθανόμαστε, για παράδειγμα: πόνο, προδοσία, περιφρόνηση, εκμετάλλευση- οτιδήποτε μας αφήνει ευάλωτους" τονίζει η Stone. Αν επιλέξεις να αγνοήσεις το θυμό αντί να τον αποδεχτείς και να τον διερευνήσεις, μπορεί να γίνει απειλή για την υγεία σου. Μάλιστα τα ξεσπάσματα κατακρατημένου θυμού έχουν πλέον συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο καρδιακής ανακοπής.

"Μαθαίνουμε πως ο θυμός είναι κάτι το μη αποδεκτό και πως δεν πρέπει να τον εκφράζουμε. Έτσι τον καταπίνουμε αντί να διερευνήσουμε το τι θέλει να μας πει. Αν αποδεχτούμε τον θυμό και τον αντιμετωπίσουμε με περιέργεια, μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο". Ένας ακόμα κίνδυνος του κατακρατημένου θυμού είναι πως δεν αφήνει να σκεφτούμε καθαρά κάτι που έχει άμεσα δυσάρεστες συνέπειες στην ερωτική, την οικογενειακή, την επαγγελματική αλλά και την κοινωνική ζωή.

Διάβασε επίσης: 4 τρόποι να αντιμετωπίζεις καλύτερα την αντιπαράθεση

Επιπλέον, ο κατακρατημένος "χρόνιος" θυμός επιβαρύνει σημαντικά και την υγεία με υψηλότερο ρίσκο κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υψηλής πίεσης κτλ.

Αν λοιπόν έχεις κουραστεί να παραδίνεις τα ηνία της ζωής σου στον θυμό, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να τον αντιμετωπίσεις σωστά αλλά και αποτελεσματικά.

1. Πάρε βαθιές αναπνοές

Μπορεί να μοιάζει σαν το πιο δύσκολο πράγμα, την ώρα που το αίμα σου χτυπά στα μηνίγγια, αλλά η βαθιά αναπνοή είναι το πιο γρήγορο 'φάρμακο' κατά του θυμού. Κλείσε τα μάτια και πάρε μια εισπνοή και μια εκπνοή μετρώντας από μέσα σου μέχρι το 5 σε κάθε φάση. Μέτρα 12 τέτοιες αναπνοές πριν να ανοίξεις ξανά τα μάτια.

2. Διαλογίσου

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να θυμώνει συχνά, ίσως ήρθε η ώρα να βάλεις τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σου. Μην περιμένεις να θολώσεις από θυμό... Ξεκίνα από σήμερα δοκιμάζοντας 5 μόλις λεπτά αυτοσυγκέντρωσης και ηρεμίας. Ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να νιώθεις καθημερινά ευγνωμοσύνη κάτι που ως αποτέλεσμα θα μειώσει το άγχος σου.

Δες και αυτό: 10 μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που μπορούν να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το άγχος

3. Μίλησε με έναν ειδικό

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι ο απόλυτος σύμμαχος ενάντια στον μη υγιή θυμό. Αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια για να εντοπίσεις και με ασφαλή τρόπο να αντιμετωπίσεις όλα εκείνα που προκαλούν τον χρόνιο θυμό σου, κάνεις ένα πολύτιμο δώρο όχι μονάχα στον εαυτό σου αλλά και στους ανθρώπους που επιλέγεις να σε περιβάλλουν.