Νιώθεις ότι σου λείπει η αυτοπεποίθηση; 7 συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν

30.06.2019
Νιώθεις ότι σου λείπει η αυτοπεποίθηση; 7 συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν
Πόσο συχνά σου περνάει από το μυαλό ότι θα είχες τη δουλειά των ονείρων σου και μια καλύτερη ζωή, εάν είχες πιο πολύ αυτοπεποίθηση; Σίγουρα δεν γεννιούνται όλοι με αυτοπεποίθηση, αλλά μπορείς να την αναπτύξεις. Για τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ιδού μερικές συμβουλές που ίσως σου φανούν πολύ χρήσιμες:

1. Μάθε να αποδέχεσαι τα κομπλιμέντα
Ο καθένας αντιδρά στα κομπλιμέντα με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί άνθρωποι γίνονται ντροπαλοί και εφιστούν την προσοχή στις ατέλειές τους. Αυτός είναι ο λανθασμένος τρόπος αντίδρασης στα σχόλια και δείχνει ότι ένα άτομο δεν έχει αυτοπεποίθηση. Εκτός αυτού, μπορεί να ακούγεται σαν να μην εκτιμάς πραγματικά την άποψη του ατόμου που σου έκανε την φιλοφρόνηση.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσεις σε μια φιλοφρόνηση είναι να χαμογελάσεις ειλικρινά και να πεις: «Σας ευχαριστώ». Μην υποθέσεις αμέσως ότι ένα άτομο προσπαθεί να σε κολακεύσει. Προσπάθησε απλώς να πιστέψεις ότι μερικά από τα χαρακτηριστικά σου μπορεί να φαίνονται πραγματικά ελκυστικά σε άλλους ανθρώπους.

Διάβασε επίσης: 5 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάθε πρωί -Εσύ;

2. Μην προσπαθείς να είσαι τέλεια
Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα: 20 τηλεφωνήματα, 10 συναντήσεις, διάβασμα και απαντήσεις σε emails και oύτε ένα λεπτό για τον εαυτό σου. Αλλά αντί να είσαι ικανοποιημένη, πάντα αισθάνεσαι απογοητευμένη γιατί τα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά καλά, σωστά;
Όταν βάζεις στόχους που δεν μπορείς να τους φτάσεις, κινείσαι προς το άγχος και όχι την επιτυχία. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν επίσης λάθη και μετανιώνουν για κάποιες από τις αποφάσεις που λαμβάνουν. Αλλά παίρνουν μαθήματα μέσα από όλες αυτές τις καταστάσεις και είναι σε θέση να μάθουν από αυτά.

3. Μάθε να διατηρείς επαφή με τα μάτια κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας
Μπορείς να ανιχνεύσεις τη διάθεση και τα συναισθήματα ενός ατόμου κοιτάζοντας τα μάτια του. Τα μωρά κοιτάζουν τα μάτια των γονιών τους για να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, αρχίζοντας από την ηλικία των 9 μηνών. Οι άνθρωποι οι οποίοι λένε ψέματα συνήθως κοιτάζουν μακριά, προκειμένου να κρυφτούν και να μην γίνουν αντιληπτοί.
Όταν κάποιος αποφεύγει την επαφή με τα μάτια, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αυτοπεποίθηση. Συνεπώς, η διατήρηση της επαφής με τους ανθρώπους, θα σε βοηθήσει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και να τους πείσεις ότι είσαι ειλικρινής.

4. Κράτα την πλάτη σου ίσια και άλλαξε τον τρόπο που περπατάς
Μια όρθια πλάτη, ανοιχτές κινήσεις και ένα περπάτημα με αυτοπεποίθηση - όλα αυτά είναι σημάδια ενός ατόμου που είναι σίγουρο για τον εαυτό σου.
Έτσι, κράτα το κεφάλι σου ψηλά, κράτα την πλάτη σου στην ευθεία και κοίταξε ψηλά, αντί για κάτω. Οι άνθρωποι γύρω σου θα το παρατηρήσουν και σύντομα θα δεις ότι αισθάνεσαι διαφορετικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η γλώσσα του σώματος ενός ατόμου με αυτοπεποίθηση μειώνει το επίπεδο του στρες του.

5. Διώξε τις αρνητικές σκέψεις
Ο έλεγχος του εσωτερικού σoυ διαλόγου είναι ένας δύσκολος αλλά πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να πειθαρχήσεις τον εαυτό σου. Προσπάθησε να παρακολουθήσεις όλες τις σκέψεις που έχεις για μια εβδομάδα. Και γράψε σε ένα χαρτί όλα όσα σχετίζονται με την ανασφάλεια. Κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση: «Έχω κάποια ένδειξη ότι έχω έναν πραγματικό λόγο για να είμαι ανασφαλής;» Αφού αναλύσεις τις σκέψεις σου, θα συνειδητοποιήσεις ότι οι περισσότερες από αυτές δεν βασίζονται σε τίποτα.
Καθώς αναλύεις τα αρνητικά θα πρέπει επίσης να κάνεις μια λίστα με τις θετικές ιδιότητες και τα επιτεύγματά σου. Μπορείς να τη διαβάζεις κάθε φορά που έχεις μια αρνητική ιδέα στο μυαλό σου.

6. Μη σπαταλάς το χρόνο σου στα social media
Mην κοιτάς τις φωτογραφίες των ανθρώπων που γνωρίζεις και τις συγκρίνεις με τον εαυτό σου. Αυτή η συνήθεια μπορεί να βλάψει σοβαρά την αυτοεκτίμησή σου. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι εκεί που οι άνθρωποι ανταγωνίζονται στο να φαίνονται επιτυχημένοι. Οι άνθρωποι όπως θα έχεις παρατηρήσει, δημοσιεύουν μόνο όμορφες φωτογραφίες από καταπληκτικά μέρη. Και υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που τραβάνε selfies στο σπίτι τους ενώ φοράνε τα κανονικά τους ρούχα και κάνουν τις κανονικές τους δουλειές.

Διάβασε και αυτό: 10 μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που μπορούν να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το άγχος

7. Σκέψου το ιδανικό «εγώ»
«Τι θα έκανε κάποιος με αυτοπεποίθηση σε αυτή την κατάσταση»; Αυτή είναι μια σπουδαία ερώτηση που πρέπει να την κάνεις στον εαυτό σου από καιρό σε καιρό. Ειδικά όταν πρόκειται να κάνεις κάτι που χρειάζεται αυτοπεποίθηση.
Δεν χρειάζεται να βγεις και να αρχίσεις να μιλάς με τον πιο όμορφο άνδρα στο δρόμο. Ξεκίνα με κάτι μικρό: χαμογέλα σε έναν ξένο. Στείλε το βιογραφικό σου. Και μην ανησυχείς για τις συνέπειες. Το να είσαι έτοιμη να πάρεις ρίσκα και να αποκτήσεις ευθύνη είναι αυτό που πρέπει να μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπος με σιγουριά για τον εαυτό του.