Συναισθηματική νοημοσύνη: 9 σημάδια που μαρτυρούν αν έχεις το απόλυτο "όπλο"

24.03.2019
Συναισθηματική νοημοσύνη: 9 σημάδια που μαρτυρούν αν έχεις το απόλυτο "όπλο"
Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι τα συναισθήματα σου λειτουργούν υπέρ σου

Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε στην κατοχή μας, αφού αυξάνει την αυτογνωσία μας, τον αυτοέλεγχο μας, το κίνητο μας, και τις κοινωνικές μας δεξιότητες, τα οποία μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι και στο να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας με μεγαλύτερη ευκολία.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά όσων διαθέτουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη; Διάβασε παρακάτω τα στοιχεία που μαρτυρούν πως τα συναισθήματα κάποιου λειτουργούν υπέρ του, και όχι εναντίον του:

1. Παίρνουν υπόψη τους τα συναισθήματα
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι σε θέση να προσδιορίσουν τα συναισθήματα και να κατανοήσουν το ρόλο που παίζουν αυτά επηρεάζοντας τις σκέψεις, τα λόγια και τις ενέργειες ενός ατόμου.

Παρατηρούν αθόρυβα όχι μόνο τα συναισθήματα των ίδιων αλλά και των άλλων, αντανακλώντας τις παρατηρήσεις αυτές και (κατά περιόδους) μοιράζοντας τα συμπεράσματά τους. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να δουν τι συμβαίνει "κάτω από την επιφάνεια", και να προσδιορίσουν τους λόγους που προκάλεσαν μια συμπεριφορά.

Διάβασε επίσης: Η «ραγισμένη καρδιά» από θλίψη μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από ότι νομίζεις

2. Ελέγχουν τη σκέψη τους
Τα περισσότερα συναισθήματα βιώνονται ενστικτωδώς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε πώς αισθανόμαστε οποιαδήποτε στιγμή.

Αλλά οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν το πώς αντιδρούν στα αισθήματα αυτά - εστιάζοντας στις σκέψεις τους. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν να γίνουν σκλάβοι των συναισθημάτων τους.

3. Μαθαίνουν από "συναισθηματικά λάθη"
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανένας μας δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα τα συναισθήματά του. Όλοι κάνουμε λάθη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Αλλά τα άτομα με αληθινή συναισθηματική νοημοσύνη προσπαθούν να μάθουν από τα λάθη. Μελετούν τη συμπεριφορά τους, εντοπίζουν τις αιτίες και καλλιεργούν τις συνήθειες που χρειάζονται για να διατηρήσουν με επιτυχία τα συναισθήματά τους σε ισορροπία.

4. Είναι ειλικρινείς
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι λένε ειλικρινά το τι πιστεύουν, αποφεύγουν τις μισές αλήθειες και προσπαθούν να παρουσιάσουν πληροφορίες με τρόπο που δεν θα παρερμηνευθεί.

Συνειδητοποιούν ότι η εστίαση στις τεχνικές λεπτομέρειες, τα κενά και οι διαφυγές μπορεί να τους κερδίσουν μια δίκη στο δικαστήριο, αλλά όχι την εμπιστοσύνη των άλλων.

Διάβασε επίσης: 6 απλές συνήθειες που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων

5. Είναι αυθεντικοί
Όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνειδητοποιούν ότι η αυθεντικότητα δεν σημαίνει να μοιράζεσαι τα πάντα για τον εαυτό σου, σε όλους, όλη την ώρα.

Αντίθετα, προσπαθούν πάντα να λένε τι εννοούν, να εννοούν αυτά που λένε και να τηρούν πάνω απ 'όλα τις αξίες και τις αρχές τους.

6. Έχουν ενσυναίσθηση
Αντί να βάζουν ταμπέλες στους άλλους, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι προσπαθούν να δουν τα πράγματα μέσα από τα μάτια ενός άλλου προσώπου. Ακούν, και δεν κριτικάρουν.

7. Ζητούν συγγνώμη.
Το "Συγγνώμη" μπορεί να είναι οι πιο δύσκολη λέξη για κάποιον να ξεστομίσει.

Αλλά οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι συνειδητοποιούν τη δύναμη αυτής της λέξης. Γνωρίζουν επίσης ότι η λέξη "συγγνώμη" δεν σημαίνει πάντα ότι έκανες λάθος - απλώς ότι εκτιμάς τη σχέση σας περισσότερο από το εγώ σου.

8. Συγχωρούν και ξεχνούν
Το να μένεις δυσαρεστημένος με κάποιον είναι σαν να αφήνεις ένα μαχαίρι μέσα σε μια πληγή. Ενώ η άλλη πλευρά συνεχίζει με τη ζωή της, εσύ ποτέ δεν δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να θεραπευθεί.

Αλλά με την συγχώρεση και το να αφήνουν κάτι να περάσει, τα συναισθηματικά ευφυή άτομα προχωρούν - και εμποδίζουν τους άλλους από το να κρατούν τα συναισθήματά τους αιχμάλωτα.

9. Προστατεύονται από τη συναισθηματική χειραγώγηση
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά στα άτομα που εξαπατούν, χειραγωγούν και φέρονται εγωιστικά σε βάρος άλλων.

Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που συνεχίζουν να ακονίζουν τη δική τους συναισθηματική ευφύια, έτσι ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους.