Κολλημένη με το κινητό; 4 τρόποι για να αποτοξινωθείς

01.12.2018
Κολλημένη με το κινητό; 4 τρόποι για να αποτοξινωθείς
Ακολούθησε αυτά τα απλά βήματα για να σταματήσεις να πιάνεις τη συσκευή σου κάθε πέντε λεπτά

Είναι το πρώτο πράγμα που πιάνουμε όταν ξυπνάμε και το τελευταίο με το οποίο ασχολούμαστε το βράδυ, πριν τον ύπνο. Μας απασχολεί αμέτρητες φορές μέσα στη μέρα και μας πιάνει πανικός εάν το ξεχάσουμε στο σπίτι.

"Μπορεί να εθιστούμε ψυχολογικά σε σχεδόν οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένου και του τηλεφώνου μας", λέει ο Earl Miller, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Picower για την εκμάθηση και μνήμη στο MIT.

Ένα smartphone στην ουσία λειτουργεί σαν ένα μικρό εργοστάσιο ντοπαμίνης, το οποίο "χτυπάει" με την χημική αυτή ουσία στον εγκέφαλο κάθε φορά που παίρνουμε likes στα social media. Δυστυχώς, "το σύστημα ντοπαμίνης δεν είναι ικανοποιητικό, οπότε συνεχίζουμε να το ποθούμε όλο και περισσότερο", λέει η κλινική ψυχολόγος Elyssa Barbash.

Διάβασε επίσης: 4 αποδεδειγμένα αποτελεσματικοί τρόποι να είσαι τυχερή κάθε μέρα!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο μέσος σημερινός άνθρωπος του δυτικού κόσμου τείνει να πιάνει το κινητό του 80 φορές την ημέρα, σύμφωνα με μια έρευνα. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους μεταξύ 18 και 24 ετών θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Το να διατηρήσουμε μια απόσταση είναι απαραίτητο, αφού νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι η εμμονή μας με την μικρή οθόνη βλάπτει σε μεγάλο βαθμό τον εγκέφαλο μας, επηρεάζοντας τις ψυχικές μας λειτουργίες, τη μνήμη μας και την ικανότητά μας να εκτελούμε καθήκοντα. Σύμφωνα με την Adrian Ward, PhD, βοηθό καθηγητή marketing στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, αντί να εστιάζουμε εκεί που πρέπει, «είμαστε συνεχώς σε αυτή την κατάσταση προσοχής ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή και σε όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν, γιατί αυτό αντιπροσωπεύει το τηλέφωνό μας».

Δε χρειάζεται να αποχωριστούμε πλήρως το τηλέφωνό μας για να μειώσουμε τις αρνητικές εππτώσεις που φέρνει η χρήση του. Ακολούθησε αυτά τα τέσσερα απλά βήματα για να κάνεις μια πρώτη αποτοξίνωση από το κινητό σου:

1. Διάγραψε τις πιο εθιστικές εφαρμογές
Φυσικά και μπορείς χρησιμοποιείς το Instagram, το Snapchat ή το Facebook, απλώς ίσως ότι θα ήταν καλύτερο να τα τσεκάρεις από τον υπολογιστή σου. Δοκίμασε να διαγράψεις από το κινητό σου μια ή δύο από τις πιο εθιστικές εφαρμογές που χρησιμοποιείς. Σίγουρα θα είναι κάπως δύσκολο, αλλά έτσι θα καταφέρεις να σπάσεις αυτόν τον κύκλο ντοπαμίνης που έχεις δημιουργήσει στον εγκέφαλο σου. Βάλε στόχο να κάνεις το κινητό σου τόσο βαρετό, που στην ουρά του φαρμακείου θα κάνεις βαθιές, ουσιαστικές σκέψεις αντί να ποστάρεις για τις νέες σου αγορές.

Διάβασε και αυτό: Παιδιά και ηλεκτρονικά: 3 "μαγικά" βήματα για να τα κλείσουν αναίμακτα

2. Δημιούργησε ένα εμπόδιο
Για να σταματήσεις να πιάνεις συνεχώς στα χέρια σου το κινητό σου, η Catherine Price, συγγραφέας του How to Break Up With Your Phone προτείνει να περάσεις ένα λαστιχάκι γύρω από τη συσκευή. "Θα δράσει σαν ένα μικρό διάλειμμα και θα βγάλει το μυαλό σου από τον αυτόματο πιλότο." Όταν δεις το λαστιχάκι, αναρωτήσου αν είναι απαραίτητο να ανοίξεις την οποιαδήποτε εφαρμογή. Αν η απάντηση είναι αρνητική, βάλε το τηλέφωνο στην τσέπη σου (ή, ακόμα καλύτερα, σε άλλο δωμάτιο).

3. Κράτα απόσταση
"Αν είσαι καπνιστής και υπάρχουν τσιγάρα μπροστά σου ενώ προσπαθείς να απασχοληθείς με κάτι άλλο, ο εγκέφαλός σου θα συνεχίσει να θέλει να κάνεις ένα τσιγάρο", λέει η Price. Το ίδιο ισχύει με τα κινητά. Βγες από τον πειρασμό, βάζοντας τη συσκευή στην τσάντα σου όταν βρίσκεσαι στη δουλειά ή σε ένα συρτάρι, όταν θέλεις να κάνεις μια σημαντική συζήτηση.

Διάβασε επίσης: 5 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάθε πρωί -Σε ενδιαφέρει!

4. Κατέβασε τις κατάλληλες εφαρμογές
Ήξερες ότι υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να σε βοηθήσουν με την αντιμετώπιση του εθισμού σου στο κινητό σου; Με το Space μπορείς να καταγράψεις την χρήση που κάνεις καθημερινά και να βοηθηθείς στο να φτάσεις τους στόχους σου, με το Moment να καταχωρίσεις το χρόνο που θέλεις να περνάς στο τηλέφωνό σου κάθε μέρα και να ειδοποιείσαι όταν έχεις χτυπήσει το όριο σου, και με το Freedom να αποκλείσεις εφαρμογές, ιστοσελίδες ή ολόκληρο το διαδίκτυο για καθορισμένες χρονικές περιόδους.