O καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τους δραματικούς ανθρώπους

08.07.2018
O καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τους δραματικούς ανθρώπους
Δώσε τέλος στο δράμα της ζωής σου με δύο απλά βήματα

Είτε στο προσωπικό είτε στο επαγγελματικό σου περιβάλλον, είναι πολύ πιθανό να έχεις έρθει και εσύ αντιμέτωπη με ανθρώπους που φαίνεται να έχουν το δράμα μέσα τους, μεγαλοποιώντας την παραμικρή δυσάρεστη κατάσταση, ακόμα και την πιο μικρή. Μπορεί να πρόκειται για ένα συνάδελφο που σημαδοτεί το κάθε e-mail ως πολύ σημαντικό, μια φίλη που νομίζει ότι το να είναι single είναι ό,τι χειρότερο της έχει συμβεί ποτέ ή ένας συγγενής που παραπονιέται διαρκώς πως έχει βαρεθεί τα παραπανίσια του κιλά χωρίς να κάνει τίποτα για να χάσει βάρος.

Όλοι μας κατά καιρούς αγχωνόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Το να βρισκόμαστε όμως σε μόνιμη κατάσταση στρες, πανικού και να νιώθουμε πως είμαστε πάντοτε το θύμα των καταστάσεων είναι κάτι διαφορετικό. Τα άτομα με αυτές τις συμπεριφορές τείνουν να καταναλώνουν την ενέργεια μας και να γίνονται απωθητικοί.

Πώς μπορείς λοιπόν να αντιμετωπίσεις τους δραματκούς ανθρώπους της ζωής σου;

Πες στο εν λόγω πρόσωπο τι κάνει λάθος, αν αυτό είναι δυνατόν

Μπορεί να είναι δύσκολο αν αυτό το άτομο είναι το αφεντικό σου, αλλά είναι μια αποτελεσματική τακτική για ένα άτομο με το οποίο είσαι πιο κοντά σε προσωπικό επίπεδο. Αν, για παράδειγμα, η καλύτερη σου φίλη παραπονιέται διαρκώς για τον πρώην της, πες της "Κάνε κάτι για το Γιώργο ή σταμάτα να παραπονιέσαι για αυτόν σε εμένα". Η απροθυμία σου να την ακούσεις για μια ακόμη φορά θα την κάνει να προβληματιστεί, και το πιο πιθανό είναι να ότι θα σταματήσει να ασχολείται με αυτό.

Κάνε ένα "reality check"

Συνήθως, μας είναι πολύ εύκολο να επισημάνουμε τα λάθη των άλλων, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δε στεναχωριέται ή παραπονιέται για κάτι. Αν παραπονιέσαι στο σύντροφο σου ότι έχεις κουραστεί να τα δίνεις όλα στη δουλειά σου χωρίς αντάλλαγμα, έχεις άραγε αναρωτηθεί αν είσαι εσύ που επιλέγεις να το κάνεις; Έχεις πολλή περισσότερη δύναμη να επιλέξεις όσα κάνεις στη ζωή σου απ'όσα νομίζεις.

Τα πιο σημαντικό βήμα στο να μειώσεις το δράμα στη ζωή σου είναι να είσαι υπεύθυνη των πράξεων σου. Κι αν όχι, το τίμημα που θα πληρώσεις είναι ότι δε θα μπορείς να αλλάξεις τίποτα. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου υπεύθυνη για τη ζωή σου. Εξάλου, η αυτογνωσία δεν κερδίζει μόνο τον σεβασμό και το θαυμασμό των άλλων, αλλά είναι και καλύτερο και ευκολότερο για όλους.

Αλλά το πιο σημαντικό, είναι καλύτερο και πιο εύκολο για εσένα.