Γιόγκα στο νερό για κορμί μαγικό

09.08.2012
Επωφελήσου από τις ιαματικές ιδιότητες του νερού και την αναζωογονητική επίδραση της γιόγκα μέσα από το πρόγραμμα που σου προτείνουμε.

Επωφελήσου από τις ιαματικές ιδιότητες του νερού και την αναζωογονητική επίδραση της γιόγκα μέσα από το πρόγραμμα που σου προτείνουμε.

Στη διάρκεια των διακοπών -αλλά και αργότερα- μη χάσεις την ευκαιρία να γυμναστείς στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας. Η aqua yoga χρησιμοποιεί το υδάτινο περιβάλλον σε μια πρωτοποριακή προσέγγιση για καλή υγεία αλλά και απόλυτη ισορροπία σε σώμα και νου.

Τι προσφέρει: το πρόγραμμα που ετοιμάσαμε για σένα, προσφέρει στάσεις τεντώματος και ισορροπίας που συσφίγγουν τους μυς, αυξάνουν την ελαστικότητα και ηρεμούν το νου. Η aqua yoga συνδυάζει αργά τεντώματα με τη χρήση αναπνοών και χαλάρωσης, ενώ το νερό ασκεί αντίσταση στους μυς ώστε να τονώνονται. Το σώμα χάνει τη βαρύτητά του στο νερό, έτσι τεντώματα τα οποία στο έδαφος θα ήταν σχεδόν ανέφικτα για κάποιους, επιτυγχάνονται χωρίς κόπο. Οι κινήσεις των χεριών και των ποδιών γίνονται πιο μαλακές στο νερό και έτσι περιορίζονται η καταπόνηση και η πιθανότητα τραυματισμού.

Γιατί να την προτιμήσεις

Α. Λόγω της αντίστασης του νερού καίγονται περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο.

Β. Μειώνεται η καταπόνηση στις αρθρώσεις, τα κόκαλα και το μυϊκό ιστό.

Γ. Καταπληκτικός τρόπος για τους υπερηλίκους να παραμείνουν γυμνασμένοι, χωρίς να υπόκεινται σε τραυματισμούς που οφείλονται στη σκληρότητα του εδάφους.

Δ. Λόγω της ηρεμιστικής επίδρασης που έχει το νερό στο σώμα.

Είναι, επίσης, θεραπευτική για: μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους, προβλήματα μέσης ή στάσης του σώματος, δυσκαμψία λόγω παχυσαρκίας, καρδιακές και κυκλοφορικές δυσλειτουργίες, αναπνευστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, στρες, αϋπνία και οίδημα λόγω εγκυμοσύνης.

Άσκηση 1: Στάση τεντώματος του ποδιού μπροστά
Στάσου στην όρθια στάση με το νερό στο ύψος του στήθους και με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης. Προσήλωσε το βλέμμα σε ένα σταθερό σημείο. Λύγισε το δεξί γόνατο φέρνοντας το μηρό κοντά στην κοιλιά. Τέντωσε το δεξί πόδι μπροστά και πάνω όσο μπορείς. Λύγισε το γόνατο και τέντωσε ξανά μπροστά. Επανάλαβε δέκα φορές με το κάθε πόδι. Ανάπνευσε κανονικά σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής.

Άσκηση 2: Στάση τεντώματος του ποδιού στο πλάι
Όπως και στην προηγούμενη άσκηση, στάσου στην όρθια στάση με το νερό στο ύψος του στήθους. Στηρίξου στο αριστερό πόδι και άνοιξε το δεξί πόδι στο πλάι και όσο πάνω μπορείς, μέχρι εκεί που δεν χάνεις την ισορροπία σου. Το δεξί χέρι κινείται και αυτό αντίστοιχα πάνω από το δεξί πόδι. Κάντο μέχρι δέκα φορές με το δεξί και δέκα με το αριστερό πόδι. Ανάπνευσε ρυθμικά σε όλη τη διάρκεια.

Άσκηση 3: Στάση στροφής του κορμού
Μπες μέσα στο νερό μέχρι το λαιμό και άνοιξε τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης. Πάρε μια βαθιά εισπνοή και τέντωσε τα χέρια στο πλάι με τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω. Στρίψε το πάνω μέρος του σώματος αριστερά και το κάτω μέρος του σώματος δεξιά. Τα χέρια κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του κάτω μέρος του σώματος. Κατόπιν, στρίψε το πάνω μέρος του σώματος δεξιά και το κάτω μέρος αριστερά. Κάνε δέκα επαναλήψεις και ανάπνευσε ρυθμικά.

Άσκηση 4: Στάση ισορροπίας
Για την άσκηση αυτή χρειάζεσαι πολύ σταθερό υπέδαφος, κατά προτίμηση πισίνας. Στάσου με τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης και το νερό στο ύψος του στήθους. Άνοιξε τους ώμους και φέρε τα χέρια προς τα πίσω, με τις παλάμες να κοιτάζουν μπροστά. Ταυτόχρονα, εισπνέοντας, φέρε το δεξί πόδι μπροστά και πάνω μέχρι εκεί που διατηρείς την ισορροπία σου. Εκπνέοντας, στρέψε τις παλάμες προς τα κάτω, κίνησε τα χέρια και τον κορμό μπροστά και φέρε το δεξί πόδι κάτω και πίσω. Επανάλαβε αυτές τις δύο κινήσεις πέντε έως δέκα φορές με το δεξί πόδι. Κάνε το ίδιο με το αριστερό.

Ταιριάζει σε σένα; Η aqua yoga ταιριάζει σχεδόν σε όλους: νέους και ηλικιωμένους, άντρες και γυναίκες, υγιείς και αρρώστους, γυμνασμένους και αγύμναστους, κολυμβητές και μη. Το νερό λειτουργεί σαν μαξιλάρι, επιτρέποντας ακόμα και σε αυτούς που πάσχουν από χρόνιους πόνους από ατύχημα ή αρρώστια να συμμετάσχουν πλήρως. Οι ασκήσεις της aqua yoga μπορούν να γίνουν σε πισίνα ή σε θάλασσα όπου υπάρχει σταθερό αμμώδες υπέδαφος.

Βιβλιογραφία:

«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)

«Water yoga: Ride the wave of tranquility» Dr Guy F. Fain, Aqua fitness, Mimi Rodriguez Adami Copyright 2002 DK Publishing.