Φίτνες για high tech κορίτσια

09.06.2009
Οι νέες τεχνολογίες του fitness υπόσχονται ταχύτερα αποτελέσματα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δες όλα τα τελευταία όπλα που προσφέρει η τεχνολογία στη μάχη με το αδυνάτισμα. Οι νέες τεχνολογίες είναι κατάλληλες για κορίτσια πολυάσχολα, που βαριούνται εύκολα και που θέλουν να γίνουν Θεές σε ελάχιστο χρόνο και με το λιγότερο δυνατό κόπο.

Οι νέες τεχνολογίες του fitness υπόσχονται ταχύτερα αποτελέσματα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δες όλα τα τελευταία όπλα που προσφέρει η τεχνολογία στη μάχη με το αδυνάτισμα. Οι νέες τεχνολογίες είναι κατάλληλες για κορίτσια πολυάσχολα, που βαριούνται εύκολα και που θέλουν να γίνουν Θεές σε ελάχιστο χρόνο και με το λιγότερο δυνατό κόπο.

Η υψηλή τεχνολογία: αυτό που αποκαλούμε αγγλιστί hi-tech, κυριαρχεί σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στα γυμναστήρια και στους χώρους άθλησης αντιμετωπίστηκε αρχικά με καχυποψία, αν όχι με άρνηση. Σιγά σιγά, όμως, αρχίσαμε να εξοικειωνόμαστε, να την ενσωματώνουμε στη γυμναστική μας και να δοκιμάζουμε τις ελκυστικότερες από τις προτάσεις των αθλητικών εταιρειών. Ανάμεσά τους γίνεται κυριολεκτικά μάχη για το ποια θα αποκτήσει την πρωτοπορία στις έρευνες, ποια θα κατοχυρώσει περισσότερες πατέντες και ποια θα παρουσιάσει πιο γρήγορα, ρεαλιστικά, υπαρκτά προϊόντα κι όχι φανταστικούς σχεδιασμούς επί χάρτου. Ας δούμε λοιπόν τι καινούργιο υπάρχει και τι μπορεί να μας προσφέρει.

Έρχονται τα «έξυπνα» ρούχα: είναι φτιαγμένα από υφάσματα που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει καλύτερα. Εξοπλίζονται με νανοαισθητήρες και μικροτσίπ, που ελέγχουν τους καρδιακούς παλμούς, τη στάση του σώματος και την εσωτερική θερμοκρασία διώχνοντας τον ιδρώτα. Ως δεύτερο δέρμα, μας προσφέρουν προφύλαξη από το κρύο, τη ζέστη και τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου χάρη σε ειδικές μικροκάψουλες και οπτικές ίνες. Οι κατασκευαστές έχουν καταφέρει ακόμα να δημιουργήσουν ρούχα και κάλτσες που αναδίδουν υπέροχα αρώματα ή αυτοκαθαρίζονται όταν λεκιάζονται αλλά και «ιαματικά» ενδύματα που, μόλις αντιληφθούν την ύπαρξη βακτηρίων, απελευθερώνουν ειδικές αντιβακτηριακές ουσίες.

    Όσο για τα παπούτσια: γίνονται πιο ελαφριά και με βελτιωμένες τεχνολογίες απορρόφησης κραδασμών. Πρόσφατα, παρουσιάστηκαν αθλητικά παπούτσια που προσαρμόζονται απόλυτα στα πόδια, παίρνουν τη φόρμα τους και «μεγαλώνουν» μαζί με αυτά, όταν για παράδειγμα πρήζονται από την κούραση. Τα περισσότερα hi-tech μοντέλα παπουτσιών διαθέτουν πλέον τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης με παλμογράφους, ποδόμετρα, θερμιδομετρητές, κινητά τηλέφωνα, ΜΡ4 και συσκευές αυτόματου προσδιορισμού γεωγραφικής θέσης (GPS).

    Μπλουζάκι-καρδιογράφος: ο συνεχής έλεγχος των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι απολύτως απαραίτητος για όσους ασκούνται σοβαρά και εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπαθείς, διαβητικοί ή παχύσαρκοι. Από την ανά λεπτό συχνότητα των καρδιακών παλμών μπορούμε να αξιολογήσουμε την ένταση της άσκησης και με βάση αυτή να διασφαλίσουμε την ιδανική καταπόνηση της καρδιάς ανάλογα με τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε. Οι περισσότεροι ασκούμενοι χρησιμοποιούν παλμογράφους χειρός που μοιάζουν με ρολόγια ή τους παλμογράφους των ηλεκτρονικών οργάνων που γυμνάζονται. Η μοντέρνα εναλλακτική πρόταση είναι ένα ειδικό μπλουζάκι με ενσωματωμένους αισθητήρες και ηλεκτρόδια: καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς με ακρίβεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος, είναι ελαφρύ και άνετο, επιτρέπει πλήρη ελευθερία κινήσεων και, από πλευράς εμφάνισης και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα επώνυμο T-shirt!

    Μόνιτορ φυσικής δραστηριότητας: πρόκειται για μια εργονομικά σχεδιασμένη φορητή συσκευή που φοριέται στο πίσω μέρος του βραχίονα. Η συσκευή καταγράφει συνεχώς μέσω αισθητήρων μια σειρά φυσιολογικών παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία του δέρματος, η ροή της εκπεμπόμενης θερμότητας και ο αριθμός των σωματικών κινήσεων. Με βάση αυτές τις καταγραφές, μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον προσωπικό μας μεταβολισμό (π.χ. πόσες θερμίδες κάψαμε στο σύνολο της ημέρας ή σε συγκεκριμένη δραστηριότητα), τη σωματική δραστηριότητα (για παράδειγμα ένταση άσκησης) και τον τρόπο ζωής μας (για παράδειγμα ώρες καθιστικής ζωής ή ύπνου). Οι πληροφορίες εμφανίζονται αυτόματα σε ένα μικρό μόνιτορ που επικοινωνεί ασύρματα με τη συσκευή και αγκιστρώνεται με κλιπ στα ρούχα ή φοριέται σαν ρολόι. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή, υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω ανάλυσης των στοιχείων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με ειδικό λογισμικό.

    Πολυόργανα με σούπερ συνδυασμούς: οι πλατφόρμες ολικής σωματικής δόνησης αποτέλεσαν επανάσταση στο fitness, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που γυμναζόμαστε. Εντούτοις, το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο και να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όταν δύο ή περισσότερα διαφορετικά όργανα άσκησης συνδυαστούν σε ένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα. Απόδειξη αυτού είναι τα πολυόργανα που συνδυάζουν τις δονήσεις με στέπερ, ελλειπτικό και διάδρομο για έμφαση στην αερόβια άσκηση, ενώ άλλα χρησιμοποιούν τη δόνηση σε τροχαλίες και βάρη για εστίαση στη μυϊκή ενδυνάμωση. Καθώς εκτελούμε την άσκηση (π.χ. έλκουμε την τροχαλία), δεχόμαστε ταυτόχρονα επαναλαμβανόμενες παλμικές δονήσεις, συγκεκριμένης συχνότητας, ρυθμισμένης εκ των προτέρων, που διαχέονται σε όλο το σώμα, προκαλώντας αντανακλαστική αντίδραση των μυών. Έτσι, γυμνάζουμε πολύ περισσότερες μυϊκές ομάδες πιο έντονα, πιο βαθιά και σε πολύ λιγότερο χρόνο απ ό,τι στα συμβατικά όργανα.

    Προηγμένη ηλεκτροδιέγερση: οι πιο σύγχρονες εκδοχές συσκευές νευρομυϊκής ηλεκτροδιέγερσης επιτρέπουν την ταυτόχρονη ενεργητική και παθητική εκγύμναση όλου του σώματος. Γυμναζόμαστε πάνω σε ειδική πλατφόρμα φορώντας μια στολή με ενσωματωμένους παλμοδότες. Η συσκευή παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα ελεγχόμενης έντασης, το οποίο μέσω των ηλεκτροδίων της στολής δονεί και διεγείρει συνολικά το μυϊκό μας σύστημα με παλμικά ερεθίσματα που διαπερνούν ολόκληρο το σώμα. Ταυτόχρονα με τις παθητικές συσπάσεις των μυών, ισορροπούμε σε διάφορες σωματικές στάσεις ή κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις, δραστηριοποιώντας έτσι ενεργητικά συγκεκριμένους μυς, σε περιοχές όπου θέλουμε να δώσουμε περισσότερη έμφαση. Η συνεδρία άσκησης ολοκληρώνεται σε 10 έως 20 λεπτά, με αναμενόμενα οφέλη μεγαλύτερα από την τυπική παθητική ή ενεργητική γυμναστική ίσου χρόνου.

    Εξομοιωτές άσκησης σε υψόμετρο: πολλοί αθλητές προετοιμάζονται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, για να βελτιώσουν γρήγορα τη φυσική τους κατάσταση. Σήμερα, όλοι μπορούμε να γυμναστούμε σε εγκαταστάσεις ή γυμναστήρια με εξομοιωτές συνθηκών μειωμένης περιεκτικότητας οξυγόνου και να έχουμε τα πλήρη οφέλη της άσκησης σε υψόμετρο. Ως γνωστόν, λόγω της φτωχότερης περιεκτικότητας του αέρα σε οξυγόνο, η άσκηση σε υψόμετρο εκθέτει τον οργανισμό σε συνθήκες που τον αναγκάζουν να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται με τη χρήση λιγότερου οξυγόνου. Η ανάγκη αυτή έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά φυσιολογικών προσαρμογών του καρδιοαναπνευστικού συστήματος που βοηθούν στην ταχύτερη ανάπτυξη της αντοχής και απώλειας βάρους.

    3-D προσομοιωτές διαδρομών: το όνειρο κάθε λάτρη της υπαίθριας άσκησης γίνεται πραγματικότητα: μπορούμε να τρέξουμε, να ποδηλατήσουμε, οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε! Βεβαίως, πρώτα πρέπει να καταγράψουμε τα στοιχεία της διαδρομής που θέλουμε σε GPS, να τα μεταφέρουμε έπειτα μέσω ειδικού λογισμικού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και από εκεί σε συμβατό ηλεκτρονικό όργανο γυμναστικής. Έτσι, όμως, προσομοιώνουμε με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια τη διαδρομή που θέλουμε. Επιπλέον, μπορούμε να σχεδιάσουμε οποιαδήποτε διαδρομή εξαρχής σε τρισδιάστατους χάρτες, διαμορφώνοντας μόνοι μας το εικονικό περιβάλλον που μας εμπνέει για άσκηση.

    Διαστημικό τρέξιμο: το τρέξιμο στον ηλεκτρονικό διάδρομο είναι μια μορφή άσκησης που δημιουργεί πολύ λιγότερους κραδασμούς στο σώμα σε σύγκριση με το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, οι κραδασμοί δεν εκλείπουν ποτέ εντελώς. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε με την κατασκευή ενός διαδρόμου που, ενώ δεν υστερεί σε εξοπλισμό και δυνατότητες από τους άλλους, διαθέτει ειδική τεχνολογία πίεσης αέρα,που «ελαττώνει» το σωματικό βάρος του ασκούμενου κατά 20%. Έτσι, ως αποτέλεσμα της μειωμένης βαρύτητας, αισθανόμαστε πιο ελαφριοί, τρέχουμε χωρίς να συναντάμε ιδιαίτερη αντίσταση και νιώθουμε πως κινούμαστε πάνω από το έδαφος.

    Σύστημα υπέρυθρης ακτινοβολίας: η άσκηση σε όργανα αερόβιας γυμναστικής, όπως ο διάδρομος και το ποδήλατο, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, καίει θερμίδες και μειώνει το σωματικό λίπος. Μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική σε συνδυασμό με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας. Καθώς γυμναζόμαστε, το μηχάνημα παράγει υπέρυθρη ακτινοβολία, που διεισδύει κατευθείαν στο σώμα μας και το θερμαίνει χωρίς να θερμαίνει τον περιβάλλοντα αέρα. Η θέρμανση και η άσκηση δραστηριοποιούν περαιτέρω την παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού και την απώλεια λίπους.

    Από το Σταύρο Δεδούκο