Βρες το ιδανικό σου βάρος

29.09.2008
Είναι πολύ εύκολο να παθιαστείς με τα νούμερα που δείχνει η ζυγαριά. Όμως,όπως λέει και ο σοφός λαός,βλέποντας το δέντρο χάνεις το δάσος, και αμελείς το πιο σημαντικό: το βάρος συνολικά και όχι μόνο αυτό που δείχονυν οι δείκτες. Πως ξέρεις ότι έχεις το σωστό βάρος όταν δεν ζυγίζεσαι; Η απάντηση βρίσκεται στους παρακάτω σημαντικούς παράγοντες:

Σου έχει γίνει έμμονη ιδέα και δε λες να κατέβεις απ' τη ζυγαριά. Το βάρος σου είναι το μόνο που σκέφτεσαι. Κάθε πρωί, σηκώνεσαι με αγωνία απ' το κρεβάτι, για να δεις αν ο δείκτης στο καντράν σου έχει συγχωρέσει τη χτεσινή διπλή μακαρονάδα, ή αν αμείλικτος, τη σημειώνει μαζί με τις υπόλοιπες αμαρτίες σου. Όμως, όπως λέει και ο σοφός λαός, κοιτάζοντας μόνο το δέντρο χάνεις το δάσος και αμελείς το πιο σημαντικό: το ιδανικό βάρος είναι κάτι περισσότερο απ' έναν αριθμό κιλών.
Αλλά πώς θα μάθεις αν έχεις το σωστό βάρος χωρίς να ζυγίζεσαι; Η απάντηση βρίσκεται στους παρακάτω σημαντικούς παράγοντες:

Φίλοι και συγγενείς: ο πιο απλός τρόπος πάρεις μια ιδέα για το αν έχεις σωστό βάρος, είναι η γνώμη των δικών σου. Εμπιστέψου την άποψη της μαμάς, της πιο παλιάς και καλής φίλης ή εκείνου του αγοριού, που τσέκαρε τους καλοσχηματισμένους σου γλουτούς, προχτές το βράδυ. Αυτοί βλέπουν κάτι παραπάνω, απ΄όσα μπορεί να πει μια ζυγαριά. Είναι όμως, αρκετή η άποψη τους; Όχι βέβαια. Χρειάζεται και επιστημονική προσέγγιση.

Τα επιστημονικά κριτήρια

Η αρτηριακή πίεση: φυσιολογική, είναι πίεση που φτάνει στο 120 με 80 mmHg. Το mmHg σημαίνει χιλιοστά στήλης υδραργύρου και είναι η διεθνής μονάδα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης. Είναι αυτό που η γιαγιά σου ονόμαζε ''μεγάλη'' και ''μικρή'' πίεση. Ο μεγάλος αριθμός (το 120) είναι η πίεση των αρτηριών όταν η καρδιά συστέλλεται (συστολική πίεση), ενώ ο μικρός αριθμός (80) είναι η πίεση όταν η καρδιά χαλαρώνει ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς χτύπους (διαστολική πίεση). Στο στάδιο πριν την υπέρταση βρίσκονται τα άτομα ανάμεσα στα 120/80 και 139/189, ενώ από 140/90 και πάνω μιλάμε για υπέρταση.

Η χοληστερόλη: τα είδη των τροφών που καταναλώνεις ή η κληρονομικότητα, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της λιπαρής ουσίας χοληστερόλης, φράζοντας σταδιακά τις αρτηρίες και επηρεάζοντας ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά ή το συκώτι. Αν έχεις περάσει τα 20, ήρθε η ώρα για εξετάσεις. Φυσιολογική είναι η χοληστερόλη μέχρι 200 χιλιοστόγραμμα, οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LTL) λιγότερες από 129 και οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL) πάνω από 60.

Η περιφέρεια μέσης: το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από την κοιλιά, μεγαλώνει την πίεση γύρω από το συκώτι, την καρδιά και το πάγκρεας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και σακχαρώδους διαβήτη. Αν έχεις περιφέρεια πάνω από 86 εκατοστά, ρίξε το στην άσκηση και χάσε επειγόντως κιλά.

Ο δείκτης Μάζας σώματος (ΔΜΣ): αποτελεί μια καλή προσέγγιση για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος ενός ατόμου και υπολογίζεται ως το πηλίκο του βάρους σώματος, διαιρούμενο με το ύψους κάθε ατόμου στο τετράγωνο. Οι μονάδες μέτρησης είναι το κιλό και το μέτρο αντίστοιχα. Είναι πολύ σημαντικός γιατί δείχνει κατά πόσον κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, λαμβάνοντας υπ' όψη και το ύψος. Για παράδειγμα αν είσαι 65 κιλά με ύψος 1,60 (μια τυπική Ελληνίδα), ο υπολογισμός γίνεται ως εξής: 65/(1,60)2=25,4.

Και τι σημαίνει πρακτικά:

  • Κανονικό βάρος έχουν τα άτομα με ΔΜΣ από 18 έως 24,9.
  • Λιποβαρή θεωρούνται τα άτομα με ΔΜΣ κάτω από 18.
  • Υπέρβαρατα άτομα με ΔΜΣ από 25 έως 29,9.
  • Παχύσαρκα είναι τα άτομα με ΔΜΣ από 30 και πάνω.

Να θυμάσαι πάντα, πως πρέπει να κάνεις μια συνολική αποτίμηση της φυσικής σου κατάστασης. Μπορεί ο ΔΜΣ σου να είναι 23, άρα φυσιολογικός. Αν όμως οι δείκτες της χοληστερόλης ή της πίεσης είναι ανεβασμένοι, τότε μάλλον υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Στον διατροφολόγο ή τον γυναικολόγο: οι συγκεκριμένοι επιστήμονες θα δουν αν έχεις φυσιολογική διάπλαση ή σκελετό. Δηλαδή, το ξακουστό ''δεν είμαι χοντρή, είμαι βαρυκόκκαλη'' μπορεί να ισχύει και να επηρεάζει το ιδανικό σου βάρος.

Μετρητής λίπους: εκτός από το ΔΜΣ υπάρχει ένας ακόμα τρόπος μέτρησης του λίπους στο σώμα. Πρόκειται για τους ειδικούς λιπομετρητές που υπάρχουν στην αγορά. Προτίμησε έναν ψηφιακό, τα αποτελέσματα του οποίου μπορούν να ερμηνευτούν και από κάποιον μη ειδικό.

Πόσων ετών είναι το σώμα σου; ένα καινούργιο τεστ που προσφέρουν πολλά γυμναστήρια είναι αυτό που δείχνει τη σωματική σου ηλικία, σε σχέση με τη χρονολογική σου ηλικία. Υποβάλλεσαι σε μια σειρά ασκήσεις όπως είναι τα πους- απς ή η άρση βαρών και τα δεδομένα που προκύπτουν, αναλύονται από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η Μαντόνα για παράδειγμα, αν και έκλεισε τα πενήντα της χρόνια φέτος, διαθέτει κορμί που θα ζήλευαν και εικοσάχρονες.

Ξέχνα λοιπόν τη ζυγαριά για λίγο και επικεντρώσου στην άσκηση και στην αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών. Αν μετά απ' όσα διάβασες εξακολουθείς να έχεις αμφιβολίες για το αν έχεις το σωστό βάρος για τον σωματότυπό σου, μην διστάσεις να ζητήσεις τη γνώμη των ειδικών. Η άποψη των οικείων είναι βέβαια πάντα καλοδεχούμενη, αλλά δεν σημαίνει πως είναι και η απόλυτα σωστή.