"Τρέξε" τον μεταβολισμό σου

23.09.2008
Κι όμως είναι αλήθεια. Όσο μεγαλώνεις ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται. Επιστημονικά τα πράγματα φαίνονται ακόμα πιο δυσοίωνα. Μια γυναίκα 35 ετών καίει καθημερινά περίπου 300 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με μια γυναίκα 25 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με το τελευταίο βιβλίο ''Γυναικείο σώμα για μια ζωή'' της Πάμελα Πίκε, το ποσοστό του γυναικείου μεταβολισμού συνεχίζει να πέφτει σε ποσοστό 5% κάθε δέκα χρόνια. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ φρέσκοι τρόποι για να δώσεις ώθηση στον μεταβολισμό σου κα να τον κάνεις να ''τρέξει'' με χίλια...

Κι όμως είναι αλήθεια. Όσο μεγαλώνεις, ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται. Τα κακά νέα έρχονται απ' τους επιστήμονες: μια γυναίκα 35 ετών καίει περίπου 300 θερμίδες λιγότερες καθημερινά σε σχέση με μια γυναίκα 25 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με το τελευταίο βιβλίο της Πάμελα Πίκε,ιατρού καθηγήτριας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α, ''Γυναικείο σώμα για μια ζωή'', το ποσοστό του γυναικείου μεταβολισμού συνεχίζει να πέφτει σε ποσοστό 5% κάθε δέκα χρόνια.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ έξυπνοι τρόποι για να δώσεις ώθηση στον μεταβολισμό σου και να τον κάνεις να ''τρέξει'' με χίλια...

1. Ναι, ναι στο πρωινό: είναι το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνεις αν θες να ξυπνήσεις το μεταβολισμό σου. Έρευνα σε 3000 άντρες και γυναίκες του τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, έδειξε πως αυτοί που έχασαν περί τα 15 κιλά διατηρώντας το βάρος τους για ένα χρόνο τουλάχιστον, διαπίστωσαν πως το πρωινό ήταν το μοναδικό κοινό τους σημείο, ως προς τη διατροφή. Η εξήγηση είναι απλή: ο μεταβολισμός σου επιβραδύνει όταν κοιμάσαι, και η διαδικασία της χώνεψης του πρωινού γεύματος το φέρνει στους σωστούς ρυθμούς ξανά. Όσο πιο γρήγορα φας από τη στιγμή που θα ξυπνήσεις τόσο το καλύτερο. Ένας απλός καφές δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προτίμησε ένα ολοκληρωμένο πρωινό με φρούτα, βρασμένα αυγά και δημητριακά.

2. Χτίσε μυς τώρα: όχι μία, ούτε καν δύο, αλλά οχτώ έρευνες έδειξαν πως όσες υπέρβαρες γυναίκες ακολούθησαν το παρακάτω πρόγραμμα άσκησης, διάρκειας μόλις μισής ώρας, έκαψαν 400 θερμίδες παραπάνω σε ημερήσια βάση από άλλες υπέρβαρες που αθλούνταν με διαφορετικό τρόπο. Το πρόγραμμα που μπορείς να ακολουθήσεις και από το σπίτι περιλαμβάνει επακριβώς:

  • Επιτόπιο τζόκινγκ: 30 δευτερόλεπτα
  • Κάμψεις των γονάτων: Στάσου με τα πόδια ελαφρώς ανοιγμένα, και με τα χέρια στη μέση. Κάνε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με το δεξί πόδι. Λύγισε και τα δύο γόνατα μέχρι ο δεξιός μηρός σου να έρθει παράλληλα με το πάτωμα ενώ το αριστερό σου γόνατο σχεδόν αγγιζει το πάτωμα. Μέτρησε ως το πέντε και άλλαξε πλευρά. Κάνε 15 επαναλήψεις για κάθε πόδι.
  • Επιτόπιο τζόκινγκ ή ανέβασμα σκάλας: 30 δευτερόλεπτα
  • Πουσάπ: 1 λεπτό, συμπλήρωσε 10 τουλάχιστον
  • Επιτόπιο τζόκινγκ ή σχοινάκι: 30 δευτερόλεπτα
  • Βαθιά καθίσματα: επί 1 λεπτό με 15 ή 20 επαναλήψεις
  • Αναπηδήσεις: 30 δευτερόλεπτα.
  • Άσκηση δικέφαλων: για ένα λεπτό
  • Τροχάδην: 30 δευτερόλεπτα
  • Στεπ: επί ένα λεπτό (ως στεπ μπορεί να χρησιμέψει το πρώτο σκαλί του σπιτιού σου)
  • Στεπ επανάληψη: για 30 δευτερόλεπτα
  • Αναπηδήσεις (επανάληψη): 30 δευτερόλεπτα
  • ''Γρήγοροι'' Κοιλιακοί: συνεχείς πιέσεις των κοιλιακών χωρίς διαλείμματα και χωρίς να ξαπλώνεις εντελώς, ενώ το κεφάλι σου δεν πρέπει να ακουμπήσει στο πάτωμα ούτε για μια στιγμή. Σε ένα λεπτό βγαίνουν περίπου 20 επαναλήψεις
  • Όλα τα παραπάνω επί δύο.

3. Μοίρασε το χρόνο άσκησης: αν σπάσεις τον χρόνο άθλησης -για παράδειγμα μισή ώρα τρέξιμο το πρωί, μία ώρα γιόγκα το μεσημέρι και 10 λεπτά κοιλιακοί πριν τον βραδινό ύπνο- ο μεταβολισμός σου θα τρέξει με τη διπλάσια ταχύτητα απ' ότι αν έκανες όλες τις ασκήσεις μαζί. Δεν είπαμε να τρέχεις στο γυμναστήριο δύο και τρεις φορές την μέρα. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να μην αφήνεις τον μεταβολισμό σου να επιβραδύνει ούτε για ένα λεπτό.

4. Όχι στα επεξεργασμένα τρόφιμα: δεν έχει σημασία πόσα γραμμάρια υδατανθράκων καταναλώνεις καθημερινά, αλλά τί είδους υδατάνθρακες είναι αυτοί. Προτίμησε τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία όπως είναι τα πιστοποιημένα προϊόντα ολικής άλεσης, και κάψε 80 θερμίδες παραπάνω καθημερινά.

5. Μην αφυδατώνεσαι: πιες όσο περισσότερο νερό μπορείς. Πριν ή μετά το φαγητό, τουλάχιστον 8 ποτήρια καθημερινά είναι αναγκαία. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα, η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει μέχρι και δύο τοις εκατό το ρυθμό του μεταβολισμού σου καθημερινά.

6. Μην κάνεις τίποτα για πέντε λεπτά: δηλαδή βρες τουλάχιστον ένα πεντάλεπτο καθημερινά στο οποίο δεν θα κάνεις απολύτως τίποτα σωματικά ή εγκεφαλικά. Έρευνα του Πανεπιστημίου στο Όρεγκον έδειξε οι υπέρβαρες γυναίκες που έκαναν μαθήματα χαλάρωσης για 18 μήνες, έχασαν περί τα πέντε κιλά κάθε μία, χωρίς άλλη προσπάθεια απλά και μόνο επειδή απάλλαξαν το σώμα τους από τις καταστροφικές για το μεταβολισμό, ορμόνες του στρες και άγχους.

7. Ασβέστιο, το θαυματουργό: είναι το στοιχείο που μπορεί να κάνει θαύματα με το μεταβολισμό σου, αρκεί να το προσθέσεις στην καθημερινή σου διατροφή. Χρειάζεσαι τουλάχιστον 1000 γραμμάρια ασβεστίου καθημερινά, που μπορείς να βρεις στο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, στο γάλα, στο μπρόκολο και στο τυρί.

8. Κοιμήσου: την επόμενη φορά που θα ξενυχτίσεις για να δεις μια ακόμα ταινία, θυμήσου πως αυτή η συνήθεια θα κοστίσει τουλάχιστον ένα, με ενάμιση κιλό παραπάνω στη σιλουέτα σου. Όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερες ορμόνες άγχους διοχετεύονται στον οργανισμό σου, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό σου. Φρόντισε να κλείνεις ένα οκτάωρο ύπνου καθημερινά και φυσικά, πέτα την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο.

Πέρα και πάνω απ' όλα, μην εμπιστευτείς επ' ουδενί σκευάσματα και πολυβιταμίνες που σου υπόσχονται αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού. Δεν έχουν καμία αποδεδειγμένη δράση, και μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία σου.