Κορμί φιδίσιο με μυαλό ''ξυράφι''

01.10.2008
Νους υγιής εν σώματι υγιή, τόνιζαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Όμως,τον τελευταίο καιρό το 'χεις ρίξει στην γυμναστική του δεύτερου, παραμελώντας το πρώτο. Ακολούθησε τις παρακάτω συνδυαστικές ασκήσεις εκγύμνασης νου και σώματος και φτιάξε κορμί αγαλματένιο και μυαλό ''ξυράφι''.

Νους υγιής εν σώματι υγιή, τόνιζαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Όμως, τον τελευταίο καιρό το 'χεις ρίξει στην γυμναστική του δεύτερου, παραμελώντας το πρώτο. Ακολούθησε τις παρακάτω συνδυαστικές ασκήσεις εκγύμνασης νου και σώματος και φτιάξε κορμί αγαλματένιο και μυαλό ''ξυράφι''. Οι εν λόγω ασκήσεις υπακούουν στους κανόνες του ''Βrain Fitness'', όπως το ονoμάζουν οι νευροεπιστήμονες.

Τί είναι όμως το ''Brain Fitness'';

Πρόκειται για ένα συνδυασμό σωματικών κινήσεων και κιναισθητικών τεχνικών που προκαλούν το μυαλό να συμμετάσχει ενεργά, χωρίς δηλαδή να παραμένει ένας απλός, παθητικός δέκτης κάποιων ερεθισμάτων.

Μέσω του συντονισμού μυών και εγκεφάλου, οι ασκήσεις ''Brain Fitness'' ενεργοποιούν ταυτόχρονα με τις σωματικές ικανότητες πολλές πνευματικές λειτουργίες, όπως νοερή απεικόνιση, φαντασία, εστίαση στόχου, παρατηρητικότητα, μνήμη, στρατηγική σκέψη αλλά και ικανότητες υπολογισμού και ισορροπίας. Αυτή η όντως διαφορετική, σαφώς πιο ολιστική προσέγγιση προσφέρει το κάτι παραπάνω στην εξάσκηση του εγκεφάλου, χωρίς όμως να υπολείπεται σε καθαρά σωματικά οφέλη. Κοινώς, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Νους και σώμα σε φόρμα
Όταν ο εγκέφαλος εμπλέκεται σε καινούργιες κινητικές δραστηριότητες, σε πράγματα που δεν γνωρίζει και δεν έχει ξανακάνει, αναγκάζεται να δουλέψει περισσότερο, δημιουργεί νέες νευρικές συνάψεις, ανανεώνει τα νευρικά του κύτταρα και ενεργοποιεί τις αχρησιμοποίητες εφεδρείες του.

Βάλε φαντασία

Κιναισθητική τεχνική:
Σκέφτεσαι τη σωματική άσκηση που πρόκειται να εκτελέσεις και κάνεις αρκετές επαναλήψεις της μέσα στο μυαλό σου. Κατόπιν, μετατρέπεις τη φαντασία σου σε πράξη.

Σπάσε τα στερεότυπα

Κιναισθητική τεχνική: Κάνε σωματικές δραστηριότητες με διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο ή με τρόπο που δεν τις έχεις κάνει ποτέ ξανά.

Πώς θα το κάνεις: Βάδισε προς τα πίσω, προς τα πλάγια ή τρεκλίζοντας. Μετακινήσου προς τα μπρος, προς τα πλάγια ή προς τα πίσω με μεγάλες προβολές των ποδιών, ψαλιδάκια ή αναπηδήσεις. Κάνε στατικό ποδήλατο ή ελλειπτικό προς τα πίσω (ανάποδα). Τρέξε λοξά, σε ζιγκ-ζαγκ ή διαγράφοντας «οχτάρια». Ανέβα σκάλες πλαγιαστά.

Μέτρησε αλλιώς

Κιναισθητική τεχνική: Άλλαξε τον τρόπο που μετράς τις επαναλήψεις.

Πώς θα το κάνεις: Κάνε την αγαπημένη σου άσκηση (π.χ. κοιλιακούς), αλλά αντί να μετράς τις επαναλήψεις με αύξοντα τρόπο (1, 2, 3), μέτρησε με φθίνοντα (12, 11, 10). Στη συνέχεια μέτρησε τις επαναλήψεις ανά δύο θεωρώντας ότι είναι μία, μετά ανά τρεις και πάει λέγοντας.

Συνδύασε τα ασύνδετα

Κιναισθητική τεχνική: Συνδύασε εκ των πραγμάτων ανόμοιες κινήσεις και μέσα από αυτές δημιούργησε μια καινούργια αλληλουχία αρμονικών κινήσεων.

Πώς θα το κάνεις: Βάδισε προβάλλοντας το ίδιο πόδι με ίδιο χέρι. Σήκωσε τα χέρια ψηλά και συγχρόνως λύγισε αρκετά τα γόνατα. Κάνε επιτόπου αναπηδήσεις και μαζί κάμψεις ή εκτάσεις των χεριών. Καθώς βαδίζεις, τρέχειςή κάνεις στατικό ποδήλατο, κίνησε τα χέρια σαν να κολυμπάς με ελεύθερο στυλ.

Άλλαξε προσανατολισμό

Κιναισθητική τεχνική: Άλλαξε απρογραμμάτιστα και αιφνιδιαστικά τη θέση και την κίνηση του σώματός σου στο χώρο.

Πώς θα το κάνεις: Καθώς βαδίζεις κανονικά, άλλαξε τη φορά βαδίσματος προς τα πίσω, μετά προς τα πλάγια, κατόπιν διάγραψε με το βάδισμά σου γεωμετρικά σχήματα (κύκλο, τετράγωνο) και τελείωσε με βάδισμα στις μύτες των ποδιών. Προσπάθησε να θυμηθείς τί ακριβώς κάνεις, «κατάγραψε» το στο μυαλό σου και επανάλαβε ομοίως.

Πετυχαίνοντας το στόχο

Κιναισθητική τεχνική: Προσπάθησε να πιάσεις ένα κινούμενο αντικείμενο ή να συντονίσεις την κίνησή σου με την κίνησή του.

Πώς θα το κάνεις: Κύλησε στο πάτωμα ένα μπαλάκι και ακολούθησε την κίνησή του, προσπαθώντας να βρίσκεσαι συνεχώς στην ίδια ευθεία με αυτό. Όταν το καταφέρεις, αύξησε την ταχύτητα κύλισης ή πεταξέ το στον αέρα και κάπως μακριά και τρέξε να το πιάσεις πριν πέσει στο πάτωμα. Εναλλακτικά, ασχολήσου με τη σκοποβολή σε σταθερό ή κινούμενο στόχο, την ξιφομαχία, το τένις, το πινγκ-πονγκ ή άλλες αθλοπαιδιές που απαιτούν συγκέντρωση, στόχευση και γρήγορες αντιδράσεις.

Κράτα την ισορροπία σου

Κιναισθητική τεχνική: Επιδίωξε να διατηρήσεις τη σωστή σωματική στάση κάτω από συνθήκες που δυσχεραίνουν τη στήριξη και διευκολύνουν την απώλεια ισορροπίας.

Πώς θα το κάνεις: Ισορρόπησε στο ένα πόδι, στηρίζοντας τον κορμό σε διαφορετικές θέσεις. Δοκίμασε διάφορες αναπηδήσεις ή μετακινήσεις στο ένα πόδι. Εκτέλεσε ασκήσεις πάνω σε ασταθείς επιφάνειες, όπως σε fit ball, bosu ή τραμπολίνο. Γυμνάσου με κλειστά μάτια, επιστρατεύοντας όλες τις άλλες αισθήσεις εκτός της όρασης.

Βάλε μυαλό

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταναλώνει το 20-25% των θερμίδων που χρειαζόμαστε καθημερινά. Οι γυναίκες έχουν περισσότερη φαιά ουσία, ενώ οι άντρες περισσότερη λευκή ουσία. Έχει υπολογιστεί ότι από τα 40 έτη και έπειτα χάνουμε περίπου 10.000 νευρώνες ημερησίως, κάτι που έχει αντίκτυπο στη μνήμη, στο συντονισμό των κινήσεων και στις υπόλοιπες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Πώς θα το κάνεις: χρησιμοποιείς το δεξί χέρι για τις δουλειές σου; Άλλαξέ το! Κάνε οικιακές εργασίες, βούρτσίσε τα δόντια σου ή βάλε «καλάθι» στα σκουπίδια με το αριστερό χέρι. Σε περίπτωση που είσαι αριστερόχειρας, ισχύει το ανάποδο.

Από τον ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ, Επιμέλεια Κατερίνα Πατούλια