20 πράγματα που σε παχαίνουν κρυφά (μέρος Β')

05.09.2008
Το καλοκαιράκι μας αποχαιρέτησε και ενώ ήδη ρίχτηκες στο ρινγκ του γυμναστηρίου και της αυστηρής δίαιτας, το περυσινό τζινάκι δεν λέει να σου χωρέσει.

Το καλοκαιράκι μας αποχαιρέτησε και ενώ ήδη ρίχτηκες στο ρινγκ του γυμναστηρίου και της αυστηρής δίαιτας, το περυσινό τζινάκι δεν λέει να σου χωρέσει. Είναι η στιγμή να μάθεις τις είκοσι κρυφές απειλές που δεν θα σ' αφήνουν να χάσεις τα περιττά κιλά?

11. Πότε γεννήθηκες: λέγεται ότι τα μωρά που είναι γεννημένα το χειμώνα είναι πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία από εκείνα που γεννήθηκαν καλοκαίρι. Αυτό αποδίδεται στο ότι τα μωρά του χειμώνα έχουν γονιδιακά πιο αργούς ρυθμούς μεταβολισμού.

12. Η τηλεόραση: κλείσε την τηλεόραση αμέσως! Ερευνητές σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ανακάλυψαν πως βλέποντας τηλεόραση ο ρυθμός της καρδιάς, η πίεση και ο μεταβολισμός μειώνονται τόσο ώστε αν καθόμασταν απλά ακίνητοι θα καίγαμε τουλάχιστον 30 θερμίδες περισσότερο.

13. Αντισυλληπτικά: εδώ και δεκαετίες τα αντισυλληπτικά χάπια θεωρούνται υπαίτια για αλλαγή του μεταβολισμού στις γυναίκες και αύξηση της όρεξή τους.

14. Το λίπος δεν παχαίνει: κι όμως το λίπος δεν παχαίνει! Αλλά όταν μιλάμε για λίπος εννοούμε το καλό λίπος που περιέχεται με φυσικό τρόπο στις τροφές, όπως στο αβοκάντο. Μάλιστα αυτό το λίπος είναι απαραίτητο στον οργανισμό για να λειτουργήσει σωστά.

15. Μαύρο ψωμί: Υποτίθεται πως το μαύρο ψωμί είναι πιο υγιεινό και θα διατηρήσει καλύτερα τη σιλουέτα σου απ’ ότι μια φέτα λευκού ψωμιού. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια το ψωμί ολικής άλεσης δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ψωμί με χρώμα που καμία διαφορά δεν έχει από το λευκό. Για το λόγο αυτό διάλεξε με προσοχή το ψωμί που αγοράζεις, ενώ μπορείς να σκεφτείς και το πολύσπορο.

16. Γευστικοί κάλυκες: σίγουρα αναρωτιέσαι τι είναι οι γευστικοί κάλυκες. Είναι οι "φίλοι" που λένε στον οργανισμό σου πόσο φαγητό έφαγαν, από ποια τροφή, και έχουν μια έμφυτη τάση ν' αναζητούν τροφές υψηλές σε ζάχαρη και λίπος, όπως τα πατατάκια. Οπότε κόψε τις τροφές που ξέρεις πως σε κάνουν να θέλεις κι άλλο κι άλλο?

17. Νυχτοπερπατήματα: όσο πιο αργά πέσεις για ύπνο τόσο περισσότερο κουράζεις τον οργανισμό σου. Η κούραση αυτή παρεμποδίζει τη δυνατότητά μας να καίμε θερμίδες κι επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου. Γι’ αυτό μείωσε τα νυχτοπερπατήματα και φρόντισε να κοιμάσαι νωρίς.

18. Συγκατοίκηση: τον αγαπάς σ' αγαπάει και ξαφνικά μετακομίζετε στο ίδιο σπίτι. Πλέον τα κάνετε όλα μαζί, κοιμάστε μαζί, ξυπνάτε παρέα και φυσικά τρώτε μαζί. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζεστε και τις ίδιες ποσότητες φαγητού. Γιατί στο τέλος θα πιάνεις περισσότερο χώρο στο κρεβάτι από τον αγαπημένο σου, αν θα συνεχίσει να υπάρχει. Είναι αδικία, αλλά εκείνος έχει καλύτερο μεταβολισμό από σένα.

19. Θυροειδής: ο θυροειδής αδένας που λειτουργεί λανθασμένα είναι πλέον η ασθένεια της εποχής. Αυτό το ιατρικό πρόβλημα μπορεί να σου φορτώσει πολλά παραπανίσια κιλά, τα οποία, μέχρι να ολοκληρωθεί η ιατρική θεραπεία του προβλήματος, μπορείς να καταπολεμήσεις με τροφές που περιέχουν "καλό" λίπος όπως οι ξηροί καρποί.

20. Αλλεργίες: τα αντισταμινικά μπορεί ν' αποτελούν λύση για την ανακούφιση των αλλεργιών, όμως μπορεί και να σου ανοίξουν την όρεξη.