Oφέλη των οργάνων πιλάτες

21.12.2021
Oφέλη των οργάνων πιλάτες
Η χρήση των οργάνων Pilates με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου γυμναστή, μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα της εικόνας του σώματος αλλά και να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμών. Το επίπεδο των ασκήσεων κυμαίνεται από ήπιο έως ασκήσεις υψηλής τεχνικής.

Η εκγύμναση με τα όργανα Pilates προσφέρει ευλυγισία, ευεξία, ισσοροπία, σωστή στάση του σώματος, δυναμώνει τους μύες. Απευθύνεται σε όλους, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και σε όσους επιθυμούν την αποκατάσταση τραυματισμών καθώς ο εξειδικευμένος γυμναστής μπορεί να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για τον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του.

Οι ασκήσεις είναι πλήρους εμβέλειας με αποτέλεσμα την αύξηση της ευελιξίας. Οι ασκήσεις γίνονται με αντιστάσεις κι έτσι οι μύες διατάσσονται καθώς αντιστέκονται στην αντίσταση. Κι έτσι επιτυγχάνουμε δυνατούς μύες και αποκτούμε το μάκρος το οποίο θέλουμε.

H pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη εξηγεί:

Ας δούμε λοιπόν ορισμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης για διάφορες μυικές ομάδες.

1. SIDE BENDING/MERMAID

Καθόμαστε σε πλάγια θέση πάνω στη wunda chair έχοντας το πόδι τεντωμένο και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού στο έδαφος. Οι ακρολοφίες (δύο κόκαλα της λεκάνης) κοιτάνε μπροστά και πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία. Το χέρι βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον ώμο. Τοποθετούμε το άλλο χέρι στο κέντρο του pedal. Σταθεροποιούμε τις ωμοπλάτες, παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή κάνουμε πλάγια κάμψη. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των πλάγιων κοιλιακών, η σταθεροποίηση του κορμού και της ωμοπλάτης και η διάταση του κορμού.

2.BACK EXTENSION

Ξαπλώνουμε επάνω στην καρέκλα σε πρηνή θέση. Το σώμα μας πρέπει να είναι αρκετά μπροστά ώστε τα χέρια να είναι τεντωμένα πάνω στο pedal. Η λεκάνη βρίσκεται πάνω στην καρέκλα. Την ακριβή θέση τη βρίσκουμε όταν κατεβάσουμε τέρμα το pedal. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και ανεβάζουμε τον κορμό μέχρι τις ακρολοφίες, αφήνοντας το pedal να ανέβει. Με την εκπνοή κατεβάζουμε προς τα κάτω .

3.CHEST EXPANSION

Τοποθετούμε τα γόνατα στο shoulder stop. Βάζουμε τα μικρά straps στα χέρια, Ίσια πλάτη, μακρύς λαιμός. Τα χέρια μας είναι τεντωμένα λίγο πιο μπροστά από τα ισχία. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή τραβάμε τα χέρια τεντωμένα πίσω από το σώμα. Καθόλη τη διάρκεια της άσκησης διατηρούμε το μάκρος και τους ώμους κάτω και πίσω. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε τον ώμο και τον κορμό και να σταθεροποιήσουμε τον κορμό και την λεκάνη.

4.SIDE SIT UPS

Καθόμαστε πάνω στο box στο πλάι με το ένα πόδι στο λουρί τεντωμένο και το άλλο λυγισμένο μπροστά. Τοποθετούμε τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Με την εισπνοή ρίχνουμε το σώμα στο πλάι αφήνοντας το τεντωμένο πόδι να σηκωθεί και με την εκπνοή επιστρέφουμε στην αρχική θέση. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των κοιλιακών, κυρίως των πλάγιων, και η αύξηση της πλάγιας κινητικότητας του κορμού.