Τα οφέλη της σωστής αναπνοής μέσα από την μέθοδο pilates

22.12.2021
Τα οφέλη της σωστής αναπνοής μέσα από την μέθοδο pilates
H pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη εξηγεί πώς η μέθοδος pilates βοηθά στη σωστή αναπνοή

Μια από τις 8 βασικές αρχές στο pilates είναι η αναπνοή. Ωστόσο σύμφωνα με τον Joseph Pilates, η σωστή αναπνοή δεν θα έπρεπε να εφαρμόζεται μόνο στην μέθοδό του αλλά και στην καθημερινότητά μας. Τα οφέλη της είναι πολλαπλά. Εκτός του ότι γεμίζει με οξυγόνο τα πνευμόνια και οξυγονώνει τον εγκέφαλο, λειτουργεί ως φάρμακο για την καταπολέμιση του άγχους το οποίο είναι η κυριότερη αιτία πρόκλησης σοβαρών ασθενειών. Όταν ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου,αισθανόμαστε κούραση και νευρικότητα με αποτέλεσμα να πέφτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι γινόμαστε απροστάτευτοι μπροστά σε ασθένειες που παραμονεύουν. Αναπνέοντας βαθιά διευκολύνεται η λειτουργία της καρδιάς, γιατί όσο περισσότερο οξυγόνο λαμβάνουμε, τόσο λιγότερο χρειάζεται εκείνη να εργαστεί για να στείλει το αίμα στα άκρα. Η βαθιά εισπνοή κάνει μασάζ στα σπλάχνα, διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και έτσι μπορούμε να ελέγξουμε το βάρος του σώματος. Έχει απόλυτα ευεργετική επιρροή στο πεπτικό και νευρικό σύστημα, χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα.

Η βαθιά αναπνοή είναι η ίδια η μακροζωία, μιας ζωής πλήρους υγείας και ενέργειας.

Ο Joseph Pilates δημιούργησε την μέθοδό η οποία είναι αυτοβιωματική για να καλυτερεύσει το επίπεδο της ζωής του αλλά και όλων των ανθρώπων. Ήθελε να αλλάξει όλο τον κόσμο μέσα από την μέθοδό του. Και μας έδωσε ένα σπουδαίο δώρο ζωής. Θα την χαρακτήριζα ως το ελιξήριο της νεότητας.

Ας δούμε μαζί 3 ασκήσεις παρακάτω από την μαγική μέθοδο PILATES.

1.SAW

Είμαστε στα καθιστικά κόκκαλα με τα πόδια τεντωμένα σε flex και ανοιχτά λίγο πιο έξω από τα ισχύα. Ανοίγουμε τα χέρια στο πλάι σαν να σχηματίζουμε ένα σταυρό. Εισπνέουμε κάνοντας στροφή κορμού σαν να στρίβουμε γύρω από ένα κατακόρυφο άξονα και με την εκπνοή κάνουμε επίκυψη προσπαθώντας το μικρό δάχτυλο του χεριού να φτάσει το μικρό δάχτυλο του ποδιού. Στο πίσω χέρι η παλάμη πρέπει να κοιτάει προς το ταβάνι. Κρατώ τα πόδια σταθερά.

2.PILATES TEASER

Είμαστε σε ύπτια θέση, τα χέρια μας τεντωμένα πίσω στα αυτιά, τα πόδια μας τεντωμένα στις 45 μοίρες. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή, ενεργοποιούμε τον εγκάρσιο κοιλιακό και με την εκπνοή, τα χέρια κάνουν ένα κύκλο και παρασύρουν τον κορμό σπόνδυλο σπόνδυλο να ανέβει και τα χέρια μακραίνουν προς τα πόδια. Φροντίζουμε η πλάτη μας να είναι ίσια και οι ώμοι μας κάτω και πίσω. Αποτελεί άσκηση ενδυνάμωσης κοιλιακών από τις δυσκολότερες, για αυτό και απαιτεί πολύ δυνατούς κοιλιακούς για να εκτελεστεί.

3. HALF ROLL DOWN

Είμαστε στα καθιστικά κόκκαλα. Τεντώνουμε τα χέρια στην ευθεία των ώμων, η πλάτη μας είναι ίσια, παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή κάνουμε οπίσθια κλίση λεκάνης και σαν να τρώμε μια γροθιά στο στομάχι, φεύγουμε πίσω σε κούρβα. Κατά την διάρκεια της άσκησης, διατηρούμε τα πόδια σταθερά στο άνοιγμα της λεκάνης. Εισπνέουμε ξανά και με την εκπνοή, επανερχόμαστε στην αρχική θέση ξανά, διατηρώντας το μάκρος της πλάτης προς τα πάνω. Ιδανική άσκηση για αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και ενδυνάμωση κοιλιακών.