Τα 3 είδη γυμναστικής που μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά στο σπίτι σου

15.02.2021
Τα 3 είδη γυμναστικής που μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά στο σπίτι σου
Σε οποιαδήποτε φυσιολογική χρονιά, το να επικεντρωθείς στο κίνητρο να μην αποκτήσεις μόνον φυσική κατάσταση, αλλά και να χάσεις παράλληλα και κιλά, μπορεί να είναι μια αρκετά απαιτητική διαδικασία.

Ωστόσο στο πλαίσιο μιας πανδημίας και με το διαρκές κλείσιμο των γυμναστηρίων ακόμα και αυτός ο στόχος μπορεί να φαίνεται εντελώς αδύνατος. Χωρίς πρόσβαση σε βαράκια, μπάρες, ακριβά μηχανήματα αερόβιας άσκησης και σε αυτόν τον χαρισματικό γυμναστή που σε τρομάζει και σε παρακινεί, πώς είναι δυνατόν να προγραμματίσεις (και να αφοσιωθείς) σε έναν στόχο όπως η απώλεια βάρους ή η αύξηση μυών;

Επιπλέον, όπως εξηγεί στo Health η Liz Davis, φυσιολόγος κλινικής άσκησης από το Columbus του Οχάιο, μια προπόνηση στο σπίτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν πρόκειται για την επίτευξη ενός στόχου φυσικής κατάστασης. «Το σπίτι είναι ένα τέλειο μέρος για την επίτευξη ενός στόχου γυμναστικής, ακόμη και με λίγο χώρο και εξοπλισμό. Απλώς πρέπει να αλλάξεις τη νοοτροπία σου και να βρεις μια προπόνηση που να σου ταιριάζει».

Aξίζει να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους είναι περίπλοκη διαδικασία και χρειάζεται πολύ περισσότερα από την απλή προσθήκη μερικών ακόμη βημάτων ή ασκήσεων στη ρουτίνα σου. Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ικανότητά σου να χάσεις βάρος είναι να διατηρήσεις ένα έλλειμμα θερμίδων, το οποίο, πηγάζει κυρίως από το πόσα τρόφιμα καταναλώνεις: «Σκέψου το», σημειώνει η Davis: «Για να κάψεις 100 θερμίδες, μπορεί να χρειαστεί να περπατήσεις για 45 λεπτά. Για να καταναλώσεις 100 θερμίδες, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μερικές, μόνο, μπουκιές παγωτό».

Με βάση αυτό, η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει για να συμπληρώσει έναν στόχο απώλειας βάρους. Διάβασε παρακάτω μερικές από τις καλύτερες γυμναστικές που μπορείς να κάνεις στο σπίτι και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν, σύμφωνα με ειδικούς.

Διάβασε και αυτό: Γυμνάζεσαι αλλά δεν χάνεις κιλά; Αυτές είναι οι 4 αιτίες και τι πρέπει να κάνεις

Προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης

Ενώ η Davis σημειώνει ότι η προπόνηση με βάρη δεν θα κάψει πολλές θερμίδες αυτή τη στιγμή, ωστόσο θα βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας σου - η οποία μπορεί να επηρεάσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας σου ή πόσες θερμίδες μπορεί να κάψει το σώμα σου σε ηρεμία. Και όσο περισσότερες θερμίδες καις σε κατάσταση ηρεμίας, τόσο πιο εύκολο είναι να συντηρήσεις (ή ενδεχομένως να χάσεις) βάρος.

Και παρόλο που χρειάζεσαι βάρος (ή αντίσταση) για την προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης, σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι αυτή με τη μορφή αλτήρων. Οτιδήποτε έχει μάζα (συμπεριλαμβανομένου του σώματός σου, για ασκήσεις σωματικού βάρους) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση μυών.

«Είναι η μυϊκή κόπωση και όχι ο πραγματικός εξοπλισμός, που καθορίζει εάν δυναμώνεις», εξηγεί η Davis. «Όσο κάνεις οποιαδήποτε άσκηση σε ένα σημείο όπου κουράζεις τους μυς σου, θα δεις κέρδη στην ενδυνάμωση».

Χορός

Ο χορός έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης και μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση βάρους. Μπορεί επίσης να αυξήσει την κινητικότητα των αρθρώσεων και την ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης, βασικοί παράγοντες και οι δύο για την πρόληψη των τραυματισμών.

Αλλά ίσως το πιο κρίσιμο όφελος όλων, ειδικά τώρα, είναι ότι ο χορός είναι απλή διασκέδαση. «Ο χορός έχει ένα συναισθηματικό, ενεργοποιητικό στοιχείο που είναι ασύγκριτο», λέει η Davis. «Αλλά είναι και ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να κάψεις, επίσης, θερμίδες , συχνά χωρίς καν να γνωρίζεις ότι το κάνεις».

Γιόγκα

Όπως θα σου πει ο καθένας που έχει πάρει μαθήματα γιόγκα Vinyasa ή Bikram, είναι απολύτως δυνατό να αυξήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, ειδικά όταν το δωμάτιο θερμαίνεται. Ενώ η άμεση σχέση μεταξύ της γιόγκα και της απώλειας βάρους είναι αρκετά θολή, ωστόσο μπορεί να σε βοηθήσει να εκτελέσεις άλλες ασκήσεις που μεγιστοποιούν το κάψιμο θερμίδων (προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης και χορό), με περισσότερη αποτελεσματικότητα, λέει η Davis.