Θέλεις να ξεκινήσεις pilates; Ιδού όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

28.01.2021
Θέλεις να ξεκινήσεις pilates; Ιδού όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Ελπίζουμε σύντομα να ξανανοίξουν τα γυμναστήρια και να έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε πάλι pilates. Ή να πάμε για πρώτη φορά να δοκιμάσουμε αυτήν την εκπληκτική μορφή άσκησης. Υπάρχουν όμως και on line μαθήματα και ασκήσεις οπότε δεν αφήνουμε τον χρόνο να πάει χαμένος.

Το pilates είναι υπέροχο εάν δεν έχεις ασχοληθεί με γυμναστική ή την έχεις αφήσει για πολύ καιρό. Είναι επίσης μια αργή και σταθερή άσκηση που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το σώμα σου ή οποιεσδήποτε συνθήκες επιθυμείς.

Το Prima μίλησε με τη Lynne Robinson από το Body Control Pilates και επίσης τον Neil Dimmock, επικεφαλής της φυσικής κατάστασης στο Ten Health & Fitness, για το πώς μπορεί να σε ωφελήσει το pilates και από πού να ξεκινήσεις.

Διάβασε και αυτό: Ποια είναι η ιδανική γυμναστική για σένα ανάλογα με το ζώδιο σου

Τα οφέλη του pilates

Πρώτον, τα οφέλη είναι τεράστια. «Είναι υπέροχο για τα πάντα γύρω από την υγεία, την ευεξία, την ευελιξία και το συντονισμό», λέει η Lynne. «Έχουμε επίσης συνεργαστεί με πολλούς αθλητές στο παρελθόν που είχαν τραυματιστεί ή θα ήθελαν να αποδώσουν καλύτερα».

Μπορεί επίσης να είναι υπέροχο για εκείνους που έχουν υποστεί τραυματισμούς ή που πάσχουν από ιατρικές παθήσεις.

Και είναι υπέροχο για τόνωση. «Όσο μεγαλώνεις περισσότερο και αδυνατίζουν οι μυς, έχεις πραγματικό όφελος από το pilates», λέει ο Neil.

«Πολλοί άνθρωποι, ειδικά αυτοί που βρίσκονται μπροστά σε έναν υπολογιστή όλη την ημέρα αγαπούν το pilates, καθώς είναι μια μορφή άσκησης χαμηλής έντασης, επαναφέροντας την ισορροπία στο σώμα και δίνοντας την ευκαιρία στους μυς σου να χαλαρώσουν όταν βρίσκεσαι σε γραφείο όλη μέρα».

Τι μπορείς να περιμένεις;

Το pilates μπορεί να μας ωφελήσει όλες, από την αρχάρια έως τη φανατική του γυμναστηρίου που θέλει μια έντονη προπόνηση.

Εάν είσαι πραγματικά αρχάρια, ξεκίνησε με μια τάξη mat pilates, η οποία είναι ιδανική για ευελιξία και δύναμη. Ακόμα κι αν όλα τα μαθήματα ποικίλλουν σε mat pilates, συνήθως ξεκινάς στο πάτωμα και δουλεύεις σε μια ποικιλία τεχνικών. «Διδάσκεσαι πώς να τοποθετήσεις το σώμα σου καθώς στέκεσαι και για καλύτερη ευθυγράμμιση στο σώμα. Θα καθοδηγηθείς με αναπνευστικές ασκήσεις, θα δουλέψεις για τη σταθερότητα του κορμού σου και τον συντονισμό σου», λέει η Lynne.

Ή αν θέλεις κάτι πιο έντονο, όταν τα γυμναστήρια ανοίξουν, δοκίμασε ένα μάθημα reformer pilates. «Όταν κάνεις reformer, κάθε κίνηση θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη ή πιο δύσκολη - αυτή είναι η ομορφιά του pilates».

Αυτό το διάβασες; Τα 5 καλύτερα είδη γυμναστικής για να χάσεις βάρος & οι θερμίδες που καίνε

Η σωστή τάξη για εσένα

Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί κατά την επιλογή της σωστής τάξης. «Επίλεξε μια τάξη όπου εμπιστεύεσαι τους δασκάλους, κάνε τους ερωτήσεις σχετικά με τους τύπους ασκήσεων που θα κάνεις και εάν φροντίζουν τυχόν τραυματισμούς ή καταστάσεις», λέει η Lynne.

«Μόλις ξεκινήσεις το μάθημα, κάνε το αργά και κάνε μόνο ασκήσεις με τις οποίες αισθάνεσαι άνετα, καθώς όλα αφορούν την κίνηση και το ρυθμό σου».

Κάνε το απλό και όσο το δυνατόν πιο βασικό. «Δοκίμασε ένα μάθημα για αρχάριους και ενημέρωσε τους ότι είσαι καινούργια - θα σε διορθώσουν εάν κάνεις κάτι λάθος», λέει ο Neil.

«Το reformer pilates μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικό, καθώς υπάρχουν ελατήρια και διαφορετικός εξοπλισμός, αλλά αφορά περισσότερο τις ασκήσεις σε σχέση με τον εξοπλισμό και ο δάσκαλος θα σε καθοδηγήσει στη διαδικασία».

Εάν μπορείς, να προσπαθήσεις να εντάξεις το pilates στο πρόγραμμά σου, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Η αλήθεια είναι ότι θα εξακολουθείς να βλέπεις οφέλη από το να το κάνεις μία φορά την εβδομάδα.