Τρέξε για τη ζωή σου! Στην κυριολεξία!

27.11.2019
Τρέξε για τη ζωή σου! Στην κυριολεξία!
Nαι, το τρέξιμο μπορεί να είναι στη μόδα αλλά το ήξερες ότι ακόμα και το λίγο τρέξιμο σε τακτική βάση, μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή σου; Aυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν 14 μελέτες στις οποίες έλαβαν μέρος περισσότεροι από 232.000 άνθρωποι, των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε από 5,5 έως 35 έτη. Στους παράγοντες που μελετήθηκαν ήταν το κατά πόσον αυτοί οι άνθρωποι είχαν εντάξει το τρέξιμο στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Μειωμένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Τα συλλογικά δεδομένα έδειξαν ότι κάθε πρόγραμμα άθλησης με τρέξιμο συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και με 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ακόμα και μόλις 50 λεπτά τρέξιμο μία φορά την εβδομάδα, με ρυθμό χαμηλότερο από 9,65 χλμ / ώρα, φαίνεται να προστατεύει την υγεία, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Διάβασε και αυτό: Η ιδανική διατροφή πριν από το τρέξιμο

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τρέξιμο είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που λένε ότι είναι πολύ απασχολημένοι για να ασκηθούν.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι λόγοι που το τρέξιμο συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου είναι ασαφείς και η μελέτη δεν εξακριβώνει αιτία και αποτελέσματα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Zeljko Pediscic.

Όμως ακόμα κι έτσι, οποιοδήποτε πρόγραμμα άθλησης με τρέξιμο είναι καλύτερο από το τίποτα, λένε οι συντάκτες της μελέτης.

«Η αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στο τρέξιμο, ανεξάρτητα από τη δόση τους, θα οδηγήσει πιθανώς σε ουσιαστικές βελτιώσεις στην υγεία του πληθυσμού και τη μακροζωία», κατέληξαν οι ερευνητές.