Θα πρέπει να αισθάνεσαι πόνο μετά από κάθε προπόνηση;

18.02.2019
Θα πρέπει να αισθάνεσαι πόνο μετά από κάθε προπόνηση;
Το "πιάσιμο" μετά τη γυμναστική είναι φυσιολογικό - μέχρι ένα σημείο όμως

Ο πόνος μετά από την προπόνηση μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό επίτευγμα, μια φυσική απόδειξη ότι δούλεψες του μύες σου. Από την άλλη βέβαια, ο μυϊκός πόνος μπορεί να είναι δυσάρεστος και να σε κάνει να θέλεις να αποφύγεις το γυμναστήριο.

Δες και αυτό: Σε αγχώνει η γυμναστική; 4 τρόποι να την κάνεις ξανά ευχάριστη

Ο πόνος των μυών είναι σίγουρα φυσιολογικός. Αλλά εάν είναι μονίμως καταπονεμένοι και με δυσκολία ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια, μάλλον κάτι δεν πάει καλά λάθος.

"Μια μικρή μυϊκή κόπωση και ο πόνος μετά την προπόνηση είναι απολύτως φυσιολογικά, ειδικά αν δοκιμάζεις διαφορετικούς τύπους προπόνησης", λέει ο trainer Mike Martin. "Ωστόσο, εάν με δυσκολία κινείσαι για αρκετές ημέρες μετά από κάθε προπόνηση, μπορεί να κάνεις περισσότερη βλάβη παρά καλό".

Τι είναι ο πόνος των μυών;
Σε γενικές γραμμές, πονάς επειδή περνάς το σώμα σου από περισσότερο άγχος από ό, τι έχει συνηθίσει όταν γυμνάζεσαι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την διάνυση μεγαλύτερων αποστάσεων, την πραγματοποίηση περισσότερων επαναλήψεων ή την προσθήκη περισσότερου βάρους από ό, τι κάνεις συνήθως. Συνήθως, αυτό είναι ένα καλό σημάδι προόδου. Ο πόνος στους μύες μπορεί επίσης να συμβεί όταν δεν έχεις γυμναστεί για κάποιο καιρό και θα επανέρχεσαι στη ρουτίνα σου.

Διάβασε επίσης: Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεσαι αν θέλεις να χάσεις βάρος

Πόσο συχνά θα πρέπει να πονάς;
Κάθε φορά που αλλάζεις τη ρουτίνα σου, αυξάνεις τη συχνότητα της γυμναστικής, το βάρος ή την ένταση ή μειώνεις το χρόνο αποκατάστασης, το πιο πιθανό είναι ότι θα αντιμετωπίζεις πόνος στους μύες. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται και οι μύες δυναμώνουν.

Ωστόσο, καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται, θα πρέπει να έχει λιγότερη ευαισθησία με την πάροδο του χρόνου.

Εάν πονάς μετά από κάθε προπόνηση, μάλλον το παρακάνεις. Επίτρεψε στο σώμα σου να προσαρμοστεί γιατί αν δεν το κάνεις, οι μύες δεν θα είναι έτοιμοι να χειριστούν βαριά φορτία και θα έχουν μειωμένες αποδόσεις, κάτι που θα σου προκαλέσει τραυματισμούς.

Αυτό το είδες; Πώς να κάνεις τη σωστή επιστροφή μετά από ένα διάλειμμα από τη γυμναστική

Για να μειώσεις το μυϊκό πόνο, είναι σημαντικό να κάνεις προθέρμανση πριν τη γυμναστική, και αποθεραπεία αμέσως μετά. Κοιμήσου καλά, φάε υγιεινά και πάρε τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουράσεις το σώμα σου.