Κανόνες στο "παιχνίδι" με τη ζυγαριά

28.11.2007
Συμβουλές αδυνατίσματος. Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σοβαρό πρόγραμμα δίαιτας, κάντε ένα τσεκ απ. Ισως έτσι ανακαλύψετε τον λόγο για τον οποίο όλες οι προηγούμενες απόπειρες απέτυχαν. Προγραμματίστε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, μην παραιτείστε απότομα από όλες τις αγαπημένες τροφές σας, γιατί θα βρείτε άνοστο το

Γράφει ο Στέφανος Καραγιαννόπουλος, καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

*Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σοβαρό πρόγραμμα δίαιτας, κάντε ένα τσεκ απ. Ισως έτσι ανακαλύψετε τον λόγο για τον οποίο όλες οι προηγούμενες απόπειρες απέτυχαν.

*Προγραμματίστε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, μην παραιτείστε απότομα από όλες τις αγαπημένες τροφές σας, γιατί θα βρείτε άνοστο το διαιτητικό σας μενού. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αρχικά, είναι να μειώσετε τις ποσότητες.

*Για να είστε σίγουρη ότι παίρνετε όλες τις βιταμίνες και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και μέταλλα, πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 1.200 θερμίδες την ημέρα. Κάτω από το όριο αυτό, θέτετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

*Εφαρμόστε ένα κλιμακωτό πρόγραμμα εκγύμνασης, ξεκινώντας αργά και συνεχίζοντας με πιο έντονο ρυθμό και ένταση. Ετσι θα αποφύγετε τραβήγματα και πόνους στους μυς.

*Στην αρχή της προσπάθειάς σας ακολουθήστε τις οδηγίες ενός γυμναστή, για να αποκτήσετε τις σωστές βάσεις και να μάθετε τον σωστό τρόπο άσκησης.

*Επειδή κάνετε δίαιτα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αισθάνεστε κατήφεια και μιζέρια. Διαλέξτε τροφές που σας ευχαριστούν και μάθετε να τις μαγειρεύετε υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες.

*Ζητήστε από την οικογένεια και τους φίλους σας να στηρίξουν την προσπάθειά σας. Εξηγήστε τους, π.χ, ότι μπορεί να αναβάλετε την ώρα του φαγητού σας και να στερηθείτε την ευτυχισμένη στιγμή που η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι. Αρνηθείτε τη συμμετοχή σε γαστρονομικές υπερβολές φίλων. Να τρώτε μόνο όταν πεινάτε και όχι για να ευχαριστήσετε τους άλλους.

*Όταν νιώθετε απογοητευμένες, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τον σκοπό της δίαιτας σας. Σκεφτείτε το νέο στυλ σας με δυναμωμένους μυς, κομψότερη εμφάνιση και περισσότερη διάθεση για δουλειά και διασκέδαση.

*Να βάζετε μικρούς στόχους στην απώλεια βάρους, για να πολλαπλασιάζεται η χαρά κάθε φορά που τους πετυχαίνετε.

*Στην αρχή αρκεστείτε βλέποντας τον εαυτό σας 3-4 κιλά πιο αδύνατο.

*Διατηρήστε το βάρος αυτό για τουλάχιστον έναν μήνα.

*Κατόπιν προχωρήστε στην απώλεια των επόμενων 2 κιλών, αν το χρειάζεστε φυσικά.

*Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν παραπανίσια κιλά χάνουν βάρος.

*'Ομως νικητές στο παιχνίδι της δίαιτας είναι όσοι καταφέρνουν να διατηρήσουν τη νέα βελτιωμένη σιλουέτα σε βάθος χρόνου.