Διατροφή για λαμπερή επιδερμίδα

27.06.2008
Υπάρχουν τροφές που κάνουν το δέρμα να λάμπει; Kι όμως! Η σωστή επιλογή της τροφής δίνει στην επιδερμίδα όλα τα συστατικά που χρειάζεται. Η υγιής επιδερμίδα δεν είναι όμορφη μόνο εξωτερικά αλλά κι εσωτερικά, καθώς διατηρείται ενυδατωμένη αποβάλλοντας όλες τις τοξίνες και τα βακτήρια με τον ιδρώτα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να διατηρείτε την επιδερμίδα σας καθαρή;
Υπάρχουν τροφές που κάνουν το δέρμα να λάμπει; Kι όμως! Η σωστή επιλογή δίνει στην επιδερμίδα όλα τα συστατικά που χρειάζεται. Η υγιής επιδερμίδα δεν είναι όμορφη μόνο εξωτερικά αλλά κι εσωτερικά, καθώς διατηρείται ενυδατωμένη αποβάλλοντας όλες τις τοξίνες και τα βακτήρια με τον ιδρώτα.
Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να διατηρείτε την επιδερμίδα σας καθαρή; Πρώτον, να προσέξετε τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι η ξηρότητα του δέρματος, αλλά και η ακμή μπορούν να καταπολεμηθούν με τη σωστή διατροφή;

Οι 10 τροφές που αγαπάνε το δέρμα μας
1. Πράσινα λαχανικά: βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής, λόγω του ψευδάργυρου που περιέχουν, και είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου είναι, επίσης, υπεύθυνη για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.
2. Ελαιόλαδο: συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.
3. Νερό, για τι άλλο; Την ενυδάτωση!
4. Μπρόκολο: περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών A και C. Η βιταμίνη C διατηρεί την ελαστικότητα της επιδερμίδας, ενώ η βιταμίνη Α καταπολεμά την ακμή εκ των έσω, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Μούρα (βατόμουρα, φράουλες και μύρτιλα): περιέχουν πολυφενόλη, η οποία φημίζεται για την αντιοξειδωτική της δράση. Μια χούφτα φράουλες έχει τρεις φορές περισσότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα περιέχει την αναγκαία ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά για να αναπαράγει το κολλαγόνο.
6. Σολομός: καταπραϋνει τις φλεγμονές, καθώς είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τα σπυράκια, αλλά και τις ρυτίδες. Κι άλλα ψάρια όπως η πέστροφα, το σκουμπρί και η πέρκα περιέχουν και ψευδάργυρο, ο οποίος ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων.
7. Πεπόνι: επιβραδύνει την φθορά του κολλαγόνου, ενώ περιέχει και Β-καροτίνη η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
8. Σόγια: περιέχει ουσίες οι οποίες εμποδίζουν την ακμή. Περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων και διατηρεί την επιδερμίδα ενυδατωμένη.
9. Καρότα: περιέχουν μεγάλη ποσότητα Β-καροτίνης την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, ουσία-κλειδί για την ξηρή επιδερμίδα.
10. Βρώμη: περιέχει ίνες οι οποίες καταπολεμούν τις τοξίνες αλλά και βιταμίνη Β που βοηθά στην δημιουργία νέων κυττάρων.