Τι να τρως στο φαστ-φουντ

12.11.2008
Όσο κι αν προσπαθείς, δεν μπορείς να αποχωριστείς τα μπέργκερ και τις τηγανητές πατάτες. Γι' αυτό και έχεις γίνει ο καλύτερος πελάτης των φαστ- φουντ. Υπάρχουν και καλά νέα! Το γρήγορο φαγητό δεν είναι οπωσδήποτε και παχυντικό φαγητό. Υπάρχουν τρόποι να τρως από τα ταχυφαγία μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνεις.

Όσο κι αν προσπαθείς, δεν μπορείς να αποχωριστείς τα μπέργκερ και τις τηγανητές πατάτες. Γι' αυτό και έχεις γίνει ο καλύτερος πελάτης των φαστ-φουντ. Κάτι τέτοιο όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τρέφεσαι ανθυγιεινά. Το γρήγορο φαγητό δεν είναι οπωσδήποτε και παχυντικό φαγητό. Υπάρχουν τρόποι να τρως από τα ταχυφαγεία μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνεις.

Φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγεις το γρήγορο φαγητό, που αποτελεί την έσχατη διατροφική επιλογή που μπορείς να κάνεις. Προτίμησε το σπιτικό μαγειρευτό φαγητό του οποίου γνωρίζεις τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής. Όσον αφορά τις τροφές που σερβίρουν τα φαστφουντάδικα, είναι αλήθεια πως οι περισσότερες από αυτές είναι γεμάτες με λίπος, θερμίδες και αλάτι. Αλλά, με μικρές αλλαγές στις μερίδες και στα πιάτα που προτιμάς, το έτοιμο φαγητό μπορεί να μην γίνει ιδιαίτερα επιζήμιο για την υγεία και σιλουέτα σου.

Ποιο ορεκτικό να προτιμάς; Τηγανητές πατάτες ή τηγανητά κρεμμύδια ροδέλες;

Μια μεσαία μερίδα τηγανητής πατάτας περιέχει 360 θερμίδες και 20 γραμμάρια λίπους. Ενώ τα κρεμμύδια ροδέλες περιέχουν 300 θερμίδες και 15 γραμμάρια λίπους. Ασυζητητί, παράγγειλε τα κρεμμύδια που βοηθούν και στην μείωση των σακχάρων στο αίμα.

Τι θα πιεις;

Ένα μικρό μιλκ σέικ περιέχει 420 θερμίδες, ενώ μεγάλο αναψυκτικό 310. Άρα, αν δεν προτιμάς το φυσικό μεταλλικό νερό, πιες ένα αναψυκτικό που θα σου ελαφρύνει και το φούσκωμα.

Οι τρεις καλύτερες επιλογές του ταχυφαγίου:

  1. Μια μερίδα τσίλι με κρακεράκια: 9 γραμμάρια λίπους
  2. Ένα παιδικό γεύμα με χάμπουργκερ και πατάτες: 22 γραμμάρια λίπους
  3. Ένα κομμάτι κοτόπουλου πανέ (στήθος): 28 γραμμάρια λίπους

Και οι πέντε χειρότερες επιλογές:

  1. Σαλάτα καίσαρα με κοτόπουλο (σίζαρ): 380 θερμίδες

  2. Οποιοδήποτε μπέργκερ με μπέικον: 560 θερμίδες

  3. Ατομική πίτσα: 620 θερμίδες

  4. 8 κομμάτια κοτόπουλου πανέ(αυθεντική συνταγή γνωστού ταχυφαγίου)! 1600 θερμίδες

  5. Νάτσος με τσένταρ: 345 θερμίδες και 26 γραμμάρια λίπους

Τι μπορείς να κάνεις:

  • Απόφυγε τα τηγανητά.
  • Προτίμησε την λεπτή ζύμη πίτσας.
  • το ψητό φιλέτο κοτόπουλου χωρίς καμία σος είναι η καλύτερη επιλογή.
  • Άσε κατά μέρους τα επιδόρπια (παγωτό, μηλόπιτα, πάστες).
  • Πες ναι στο νερό ή σε κάποιο λάιτ αναψυκτικό.
  • Μακρυά από τους προτεινόμενους συνδυασμούς γευμάτων. Αν μπεις στον πειρασμό, δοκίμασε μόνο το παιδικό γεύμα που θα σου κοστίσει μόνο 500 θερμίδες.