Τα ελιξήρια της νεότητας

15.10.2008
Αν ψάχνεις απεγνωσμένα να σταματήσεις τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο και το σώμα σου, κοίτα στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας. Καλές οι πανάκριβες κρέμες και οι θεραπείες αντιγήρανσης, αλλά τα πραγματικά ελιξήρια της νεότητας βρίσκονται μέσα στο σπίτι σου και σε πολύ καλύτερες τιμές.

Αν ψάχνεις απεγνωσμένα να σταματήσεις τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο και το σώμα σου, κοίτα στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας. Καλές οι πανάκριβες κρέμες και οι θεραπείες αντιγήρανσης, αλλά -όπως επιβεβαιώνουν έρευνες δεκαετιών- τα πραγματικά ελιξήρια της νεότητας βρίσκονται μέσα στο σπίτι σου και σε πολύ καλύτερες τιμές.

1. Το παρθένο ελαιόλαδο: πριν από σαράντα χρόνια, επιστήμονες που συμμετείχαν σε κοινή έρευνα επτά χωρών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: τα μονοακόρεστα λίπη που περιέχονταν στο ελαιόλαδο ήταν υπεύθυνα για τις χαμηλές τιμές στα περιστατικά καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου των κατοίκων της (δικής μας) Κρήτης. Σήμερα, γνωρίζουμε ακόμα, πως το ελαιόλαδο περιέχει και πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν ασθένειες που σχετίζονται με τα γηρατειά.

2. Το γιαούρτι: στην Σοβιετική Γεωργία του 1970, είχαν κυκλοφορήσει έντονες φήμες ότι εντός των συνόρων της ζούσαν περισσότεροι αιωνόβιοι απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι αναφορές της εποχής υποστήριζαν πως το μυστικό της μακροζωίας αυτών των ατόμων ήταν το γιαούρτι, που αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής τους. Παρόλο που οι ιδιότητες του γιαουρτιού σε σχέση με την αντίσταση στο χρόνο δεν έχουν αποδειχτεί πλήρως, γνωρίζουμε θετικά πως το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο που βοηθά στην αποφυγή της οστεοπόρωσης. Έπειτα, το γιαούρτι περιέχει πολλά οφέλιμα βακτήρια, που βοηθούν στην διατήρησης της καλής σωματικής υγείας, μειώνοντας ταυτόχρονα τα περιστατικά εντερικών παθήσεων που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου.

3. Το ψάρι: πριν τριάντα χρόνια, ερευνητές ξεκίνησαν να ερευνούν τα αίτια που έκαναν τους ντόπιους κατοίκους της Αλάσκας (Εσκιμώους), τόσο ανθεκτικούς στις στεφανιαία νόσο. Σήμερα κατέληξαν πως βασικό ρόλο στο γεγονός αυτό παίζει η τεράστιες ποσότητες ψαριού που καταναλώνουν. Το ψάρι είναι μια πλούσια πηγή λιπαρών οξέων Ω3, που βοηθούν στην πρόληψη της χοληστερίνης η οποία φράζει τις αρτηρίες και ταυτόχρονα προστατεύουν την καρδιά από αρρυθμίες.

4. Η σοκολάτα: σε μια ακτή του Παναμά, στα νησιά Σαν Μπλας, ζει μια φυλή Ινδιάνων, γνωστή με το όνομα Κούνα. Οι Ινδιάνοι Κούνα εμφανίζουν εννιά φορές χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων σε σχέση με τους κατοίκους της χώρας του Παναμά. Ποιά είναι όμως η πιθανή αιτία; Οι Κούνα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενός ροφήματος φτιαγμένο από κακάο, το οποίο είναι ασυνήθιστα πλούσιο σε φλαβονόλη. Η φλαβονόλη είναι αντιοξειδωτική ουσία που βοηθά στην υγιή λειτουργία των καρδιακών αγγείων. Η διατήρηση υγειών καρδιακών αγγείων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, ηπατικών ασθενειών και γεροντικής άνοιας.

5. Οι ξηροί καρποί: έρευνες των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας (πρόκειται για μια θρησκευτική ένωση που δίνει έμφαση σε ένα χορτοφαγικό, υγιεινό τρόπο ζωής) έδειξαν πως όσοι περιλαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους, κερδίζουν κατά μέσο όρο δυόμιση χρόνια ζωής παραπάνω. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσια πηγή ακόρεστων λιπαρών και χαρίζουν στον ανθρώπινο οργανισμό οφέλη, παρόμοια με αυτά του ελαιόλαδου. Ακόμα, αποτελούν πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων αντιοξειδωτικών στοιχείων.

6.Το κόκκινο κρασί: η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από μια σειρά ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης, η γεροντική άνοια ακόμα και οι καρδιοπάθειες. Αντίθετα με ότι πιστεύεται, οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει τον οργανισμό όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Όμως, αυτό που έχει ξεχωρίσει ανάμεσά τους και αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών, είναι το κόκκινο κρασί. Ο ερυθρός οίνος είναι πλούσιο στην ουσία ρεσβερατρόλη,. Βάσει ερευνών που έγιναν σε ζώα, η συγκεκριμένη ουσία έδειξε πως ενεργοποιεί γονίδια που μπορούν να επιβραδύνουν την γήρανση των κυττάρων.

7.Τα φρούτα του δάσους: το 1999 ερευνητές από το τμήμα Διατροφικών Ερευνών του Πανεπιστημίου "Τζον Μάγιερ" προχώρησαν σε μία έρευνα - ορόσημο. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της γήρανσης και έδειξε τα φρούτα του δάσους -μούρα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα κ.λπ.- με τα οποία τρέφονταν τα ποντίκια του πειράματος, παρέτειναν τον χρόνο ζωής τους για μια χρονική περίοδο, που στη ζωή των ποντικών ισοδυναμεί με 10 ανθρώπινα χρόνια. Τα συγκεκριμένα πειραματόζωα έδειξαν αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα και σε διάφορα τεστ ισορροπίας και ανθεκτικότητας, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Επιπλέον, όταν το πείραμα επεκτάθηκε σε ανθρώπους, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φρούτα του δάσους είχαν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, ενώ βοηθούσαν στην καταστολή της απώλειας μνήμης και της επικίνδυνης οδηγικής συμπεριφοράς, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα.