Ναι, στα έξυπνα σνακ!

22.10.2008
Τα σνακ έχουν τη μοναδική ιδιότητα να φτιάξουν ή να διαλύσουν τη δίαιτα σου. Ακόμα και αν τα γεύματα σου είναι υγιεινά και ισορροπημένα, δύο μπάρες σοκολάτας και μισό κιλό παγωτό, μπορούν να σε γεμίσουν με χιλιάδες παραπανίσιες θερμίδες. Ωστόσο, παρόλο που το άκουσμα και μόνο της λέξης σνακ σου προκαλεί φόβο, αυτό το είδος διατροφής μπορεί να σου παρέχει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι καθημερινά.

Τα σνακ έχουν τη μοναδική ιδιότητα να φτιάξουν ή να διαλύσουν τη δίαιτα σου. Ακόμα και αν τα γεύματα σου είναι υγιεινά και ισορροπημένα, δύο μπάρες σοκολάτας και μισό κιλό παγωτό, μπορούν να σε γεμίσουν με χιλιάδες παραπανίσιες θερμίδες. Ωστόσο, παρόλο που το άκουσμα και μόνο της λέξης σνακ σου προκαλεί φόβο, αυτό το είδος διατροφής μπορεί να σου παρέχει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι καθημερινά.

Υπάρχουν τουλάχιστον επτά έξυπνα σνακ, χαμηλά σε θερμίδες, ικανά να κόψουν την λιγούρα, και να σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να τα βγάλεις πέρα σε μια δύσκολη ημέρα. Τύπωσε τις παρακάτω συμβουλές και κόλλησέ τες στο ψυγείο σου.

1. Τα φρούτα αποτελούν τα καλύτερο σνακ που προσφέρει η φύση. Όμως το κλειδί βρίσκεται στην ποικιλία. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα κόκκινα φρούτα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που θα βρεις στα κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα. Αύξησε την ποικιλία, αγοράζοντας μια σειρά φρούτων διαφορετικών χρωμάτων. Στα κόκκινα περιλαμβάνονται τα μήλα, τα κόκκινα αχλάδια, τα σταφύλια και το ρόδι. Στα κίτρινα ή πορτοκαλί δοκίμασε οποιοδήποτε εσπερειδοειδές, τα σύκα, το μάνγκο, τον ανανά και την παπάγια. Στα πράσινα προτίμησε τα σταφύλια, το πράσινο μήλο, το ακτινίδιο και τα αχλάδια. Στα μπλε και μοβ φρούτα περιλαμβάνονται τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια, τα αγριόσυκα και οι σταφίδες.

2. Ψάχνεις για ένα σνακ με ελάχιστες θερμίδες ως επιδόρπιο του δείπνου σου; Δοκίμασε ένα ζουμερό ψητό μήλο ή αχλάδι. Πλύντο, βγάλε τα κουκούτσι και ψέκασε το με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και σφένδανμο (ή σακχαρίνη που είναι πιο εύκολο να προμηθευτείς). Έπειτα, πασπάλισέ το με κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο και ψήστο σε ψηλή θερμοκρασία στο φούρνο ή στα μικροκύματα, μέχρι να μαλακώσει.

3. Αν χρειάζεσαι ένα σνακ για να ανταπεξέλθεις το δύσκολο διάστημα ανάμεσα σε δύο γεύματα, κράτα στα ντουλάπια σου μια ποσότητα αποξηραμένων φρούτων ή ξηρών καρπών για ώρα ανάγκης. Έχε πάντα μαζί σου μια χούφτα από αυτά, στην τσάντα, το αυτοκίνητο ή στο ντουλαπάκι του γραφείου σου. Μια ποσότητα από το καθένα, όμοια με μπάλα του γκολφ είναι αρκετή και πολύ πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Προτίμησε τα αποξηραμένα βερίκοκα, κεράσια, σύκα, δαμάσκηνα και φρούτα του δάσους, καθώς και τα ανάλατα αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, ηλιόσπορους και τα καρύδια.

4. Ένα από τα πιο αγαπημένα απογευματινά σνακς είναι το φρεσκοκομμένο μήλο με μία ή δύο κουταλιές φυστικοβούτυρο για να το βουτήξεις μέσα. Μπορείς ακόμα να το αναμείξεις με φρεσκοτριμενο τζίντζερ, κακάο, κανέλα, πασπαλίζοντας το ταυτόχρονα με λίγη ξεροψημένη βρώμη (κουάκερ).

5. Ένα πολύ ωραίο σνακ μετά το δείπνο, είναι και γρανίτες φρούτων, φτιαγμένες από 100% φυσικό χυμό. Μια παραλλαγή είναι και το ζελέ φρούτων που μπορείς να φτιάξεις, τεμαχίζοντας μέσα του μερικά κομματάκια φρούτων. Αν η λιγούρα σου είναι μεγάλη, βύθισε μερικά φρεσκοκομμένα φρούτα σε κρέμα χαμηλών λιπαρών ή σε γιαούρτι, πασπαλισμένα με βανίλια, κανέλα ή κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

6. Τα φρέσκα λαχανικά συνοδευμένα με μια σος από χούμους (χυλός ρεβιθιών) ή χυλό μαύρων φασολιών, αποτελεί ακόμα μια πρόταση σνακ με χαμηλά λιπαρά. Αν τα μικρά καροτάκια σου φαίνονται πολύ τραγανιστά, άφησέ τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 4 με 5 λεπτά, ύστερα για λίγο στο ψυγείο και είναι έτοιμα.

7. Τα αποξηραμένα δημητριακά ολικής άλεσης που μπορείς να σερβιριστείς με τα χεράκια σου, αποτελούν ένα τέλειο σνακ. Ένα φλιτζάνι του καφέ περιέχει μόνον 100 θερμίδες. Αν δυσκολεύεσαι με τη δοσολογία, προμηθεύσου έτοιμα σακουλάκια ή μπολάκια των 225 γραμμαρίων (¼ του κιλού). Για να μην βρεθείς να τρως ολόκληρο το κουτί των δημητριακών, έχε πάντα κάποια έτοιμα σακουλάκια, σε κάποια γωνιά της κουζίνας.