Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Η «μαγική» τους δύναμη στο πιάτο σου

16.07.2023
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Η «μαγική» τους δύναμη στο πιάτο σου
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά εκτός από τη συμβολή τους στην βελτίωση της διατροφής μας μπορούν να κάνουν θαύματα και στη μυϊκή δύναμή μας.

Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition και διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, πλούσιων σε νιτρικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή λειτουργία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων.

Το σώμα μετατρέπει τα νιτρικά άλατα σε μονοξείδιο του αζώτου, κάτι το οποίο μπορεί να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και την απόδοση της άσκησης. Με την πάροδο του χρόνου, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική υγεία.

«Γενικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικα ανήκουν στις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ελαφριές σε θερμίδες, τροφές στον πλανήτη ενώ είναι γεμάτες με πολλές βιταμίνες και μέταλλα», είπε στο Health ο Δρ. Casey Kelley, ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής της Case Integrative Health.

Ο πιο υγιεινός τρόπος να φάτε σπανάκι

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη και την ταχύτητα του περπατήματος

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα υγείας από 3.759 Αυστραλούς σε μια περίοδο 12 ετών.Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα περισσότερα νιτρικά άλατα - τα οποία είναι άφθονα σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μαρούλι - είχαν 11% ισχυρότερη δύναμη των κάτω άκρων.

Η ταχύτητά τους στο περπάτημα ήταν περίπου 4% μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες οι οποίοι κατανάλωναν λιγότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη φυσική δραστηριότητα των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι τα λαχανικά ενίσχυαν τη μυϊκή δύναμη ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες ασκούνταν.

15 τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι

Πώς τα λαχανικά βελτιώνουν τη μυϊκή δύναμη

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα με νιτρικά άλατα, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου. «Το μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα κάνει να διευρύνονται. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου στους μύες», ανέφερε ο Δρ. Niket Sonpal, παθολόγος και γαστρεντερολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι μύες μας απαιτούν περισσότερο οξυγόνο όταν ασκούμαστε. Ο Sonpal είπε ότι το οξυγόνο είναι απαραίτητο «για τη δημιουργία καυσίμου κατά την άσκηση και είναι επίσης σημαντικό για την αποκατάσταση των μυών». Η αυξημένη ροή οξυγόνου θα μπορούσε να επιτρέψει στους μύες μας να αποδίδουν περισσότερο, κάτι το οποίο μπορεί τελικά να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης.

17 υγιεινά τρόφιμα που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου

Τι είδους πράσινα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να καταναλώνεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαρούλι, το σπανάκι, το λάχανο και τα παντζάρια είχαν τις πιο θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, περιλαμβάνουν τον μάραθο, τα ραπανάκια, τον μαϊντανό, το λάχανο και τη ρόκα.

«Τα συμπληρώματα είναι εξαιρετικά για να τα βάλετε στη διατροφή σας. Ωστόσο, είναι πάντα προτιμότερο να τρώτε τα λαχανικά σας», είπε ο Sonpal.

Σύμφωνα με τον Kelley, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ωφέλιμα για άτομα που δεν τους αρέσει η γεύση των πράσινων φυλλωδών λαχανικών ή άτομα που χρειάζονται μεγάλες δόσεις θρεπτικών συστατικών.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, η κατανάλωση μιας κούπας πράσινων φυλλωδών λαχανικών κάθε μέρα είναι αρκετή. «Είναι συχνά μια φθηνότερη επιλογή από την προσθήκη ενός συμπληρώματος και μπορεί να παρέχουν μια ευρύτερη βάση θρεπτικών συστατικών», σημείωσε ο Kelley.

Τελευταία τροποποίηση στις 16.07.2023 - 18:20