15 τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι

01.11.2022
15 τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι
Πρόσθεσε αυτές τις τροφές στη λίστα με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ για να επωφεληθείς!

Όταν σκέφτεσαι τη βιταμίνη C, αναπόφευκτα σκέφτεσαι τα πορτοκάλια. Τι θα γινόταν όμως αν σου λέγαμε ότι αυτό το φρούτο δεν είναι αρκετό σε σύγκριση με κάποιες άλλες επιλογές προϊόντων; Ενώ τα πορτοκάλια έχουν 70 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά μέτριο φρούτο, υπάρχουν πολλά άλλα αναζωογονητικά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν περισσότερα ανά μερίδα—κάτι που είναι καλά νέα για τους γευστικούς κάλυκες και το σώμα σου.

Ο συνδυασμός τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C με τροφές που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο (ο σίδηρος που βρίσκεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης) βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, λέει η ειδικός στη γαστρονομική διατροφή Jessica Levinson.

Μήλο, το χαρακτηριστικό φρούτο του φθινοπώρου είναι πολύ πιο χρήσιμο από ότι νομίζετε

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη βιταμίνη C, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνεις αρκετή από αυτήν στη διατροφή σου. Το θρεπτικό συστατικό βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από πράγματα όπως ο καπνός του τσιγάρου, η ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Δες παρακάτω τη λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια:

Φράουλες
Αυτά τα φρούτα περιέχουν 85 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά φλιτζάνι, μαζί με μια μεγάλη δόση μαγγανίου, που μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα σταθερό. Απλώς προτίμησε να αγοράσεις μια βιολογική ποικιλία—η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος έχει επανειλημμένα βρει ότι οι συμβατικές φράουλες είναι ένα από τα προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα.

Ανανάς
Ο φρέσκος, τροπικός, ζουμερός ανανάς περιέχει 79 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά φλιτζάνι. Και σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα φρούτα, περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες του ενζύμου βρωμελίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη των πρωτεϊνών.

Μάνγκο
Τα γλυκά, χυμώδη μάνγκο περιέχουν 122 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά φρούτο. Είναι επίσης μια ισχυρή πηγή ζεαξανθάνης, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά να διατηρείς τα μάτια σου υγιή, φιλτράροντας τις επιβλαβείς ακτίνες του μπλε φωτός που συμβάλλουν στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ακτινίδια
Μόνο δύο από αυτά τα υπερφρούτα περιέχουν 128 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα ακτινίδια μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα και να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου, πιθανότατα λόγω των υψηλών επιπέδων σεροτονίνης, μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στην έναρξη του ύπνου.

Πιπεριές
Όλες οι πιπεριές -πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί- περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, που κυμαίνεται από 95 χιλιοστόγραμμα στην πράσινη έως 341 χιλιοστόγραμμα στην κίτρινη. Είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλές σε θερμίδες, περιέχουν μόλις 45 θερμίδες ανά φλιτζάνι, καθιστώντας τις το τέλειο σνακ.

Ροδάκινα
Ένα μέτριο ροδάκινο περιέχει 138 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C
.

Μπρόκολο
Ένα φλιτζάνι
ψιλοκομμένες, ωμές μπουκίτσες μπρόκολου έχει περίπου 81 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, και βιταμίνη Κ, που είναι σημαντική για την υγεία των οστών και τη σωστή πήξη του αίματος.

Λάχανο
Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι μια ισχυρή πηγή βιταμινών Β6 και Α, μια θρεπτική ουσία που διατηρεί την υγεία του αμφιβληστροειδούς μας και προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη των δοντιών και των οστών.

Κουνουπίδι
Αυτό το ευέλικτο λαχανικό περιέχει μια ισχυρή ποσότητα βιταμίνης C, περίπου 283,4 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα (μόνο σε περίπου 1 κεφαλή κουνουπίδι!) Εκτός από τη βιταμίνη C, το κουνουπίδι δεν έχει λιπαρά και χοληστερόλη και επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.