Πώς να τρως ζυμαρικά χωρίς να παίρνεις βάρος

31.10.2022
Πώς να τρως ζυμαρικά χωρίς να παίρνεις βάρος
Αν είσαι λάτρης των ζυμαρικών, θα ενθουσιαστείς: Μπορείς να φας το αγαπημένο σου πιάτο και να μην καταλήξεις να αισθάνεσαι ενοχές

Τα ζυμαρικά είναι μια κλασσική επιλογή βραδινού γεύματος γιατί είναι εύκολο να ετοιμαστούν. Αλλά η καθημερινή κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να έχει τα μειονεκτήματά της, δηλαδή την αύξηση βάρους.

«Συγκεντρωθείτε» με αυτές τις τροφές

Όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, τα ζυμαρικά μπορούν πραγματικά να ενσωματωθούν στη ζωή σου χωρίς να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Αρκεί να γνωρίζεις πώς πρέπει να τα μαγειρέψεις και να τα καταναλώσεις.

10 σημάδια που αποδεικνύουν ότι τρώτε πολύ ζάχαρη

Παρακάτω θα βρεις τις καλύτερες συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα και κατανάλωση ζυμαρικών, για να αποφύγεις να πάρεις κιλά:

Συνδύασέ τα με μια σαλάτα
Μπορεί το συνοδευτικό των ζυμαρικών σου να μην φαίνεται σημαντικό, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να αλλάξει πολύ τα αποτελέσματα που σου προσφέρει. Η κατανάλωση λαχανικών πριν από ένα αμυλούχο γεύμα όπως τα ζυμαρικά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα και να ενισχύσει τον κορεσμό, σύμφωνα με ένα άρθρο στο Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Με άλλα λόγια; Η κατανάλωση μιας σαλάτας με μερικά ωμά καρότα και μερικά από τα άλλα αγαπημένα σου λαχανικά μπορεί να σε βοηθήσει να αποτρέψεις την πείνα μετά το γεύμα, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια να βοηθήσεις την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Μείωσε τους υδατάνθρακες
Παρόλο που τα ζυμαρικά είναι τεχνικά μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (που σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι), εξακολουθεί να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες - 70 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Και φυσικά, αυτό σημαίνει επίσης ότι είναι πλούσιο σε θερμίδες: 352 ανά φλιτζάνι για την ακρίβεια. Μείωσε τους υδατάνθρακες και τις θερμίδες, προσθέτοντας λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όπως κολοκυθάκια ή καρότα.

Κρύωσέ τα
Μπορείς να αλλάξεις το αποτέλεσμα κατανάλωσης ζυμαρικών απλώς βάζοντας τα στο ψυγείο: Όταν κρυώνεις τα ζυμαρικά, η πτώση της θερμοκρασίας αλλάζει τη χημική τους δομή και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γλυκαιμικής απόκρισης του σώματός σου (βοηθώντας σε να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).

Πρόσθεσε λαχανικά
Εκτός από το να φας μια συνοδευτική σαλάτα το βράδυ με τα ζυμαρικά, μπορείς επίσης να προσθέσεις μερικά λαχανικά στο πιάτο σου. Όσοι καταναλώνουν κύρια πιάτα που περιλαμβάνουν λαχανικά καταναλώνουν 350 λιγότερες θερμίδες καθημερινά από εκείνους που δεν το κάνουν, σύμφωνα με ερευνητές του Penn State. Ο πιθανός λόγος; Τα λαχανικά ενισχύουν την ποσότητα χορταστικών φυτικών ινών στο πιάτο ενώ προσθέτουν επίσης όγκο. Το αποτέλεσμα είναι πως νιώθεις ικανοποιημένη ενώ παίρνεις λιγότερες θερμίδες.

Πρόσεξε την κόκκινη σάλτσα
Πολλές από τις κονσερβοποιημένες σάλτσες είναι γεμάτες με υπερβολικές θερμίδες, αλάτι και πρόσθετη ζάχαρη. Το να φτιάξεις τη δική σου σπιτική σάλτσα, συνδυάζοντας φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, ελαιόλαδο, βασιλικό και μαύρο πιπέρι, είναι ιδανικό.

Πρόσθεσε θερμότητα
Η σάλτσα Arrabbiata όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Ο λόγος είναι πως φτιάχνεται με κόκκινες πιπεριές τσίλι, οι οποίες περιέχουν μια πικάντικη ένωση που καταστέλλει την όρεξη που ονομάζεται καψαϊκίνη. Η ένωση βοηθά επίσης στην ενίσχυση της θερμογένεσης - την ικανότητα του σώματος να καίει την τροφή ως ενέργεια - και διατηρεί τον μεταβολισμό σου ισχυρό. Εναλλακτικά, δοκίμασε να πασπαλίσεις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς τσίλι στο πιάτο σου.