Ψωμί και υγεία: ένα εντελώς προσωπικό ζήτημα

07.11.2022
Ψωμί και υγεία: ένα εντελώς προσωπικό ζήτημα
Καθώς η μάχη μεταξύ του βιομηχανικού λευκού με το χειροποίητο ολικής άλεσης ψωμιού από τον φούρνο της γειτονιάς καλά κρατεί, οι επιστήμονες δίνουν τώρα μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα του ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή : εξαρτάται από το ποιος τα τρώει. Νέα μελέτη φέρνει στο φως νέα δεδομένα και προτείνει και τα δύο, ανάλογα το μικροβίωμα του κάθε ατόμου.

Το ψωμί καταλαμβάνει μια μοναδική θέση στη διατροφή μας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/10 των θερμίδων που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση και το 40% της θερμιδικής κατανάλωσης σε ορισμένες μη δυτικές χώρες, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο προϊόν διατροφής. Τις τελευταίες δεκαετίες, δεδομένου ότι το άσπρο ψωμί έχει αποκτήσει ένα «κακό όνομα», τα αρτοποιεία προσπαθούν να παράγουν διάφορα υψηλής ποιότητας ψωμιά ολικής αλέσεως. Αλλά μια νέα μελέτη που διεξήγαγε το Επιστημονικό Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Cell Metabolism αποκαλύπτει ότι αυτές οι "υγιεινές" επιλογές δεν είναι απαραιτήτως και οι πιο ωφέλιμες για όλους.

Η συνέχεια στο itrofi.gr