Οι 4 λόγοι για τους οποίους η πατάτα είναι ωφέλιμη και υγιεινή για τη διατροφή σου

04.12.2022
Οι 4 λόγοι για τους οποίους η πατάτα είναι ωφέλιμη και υγιεινή για τη διατροφή σου
Οι πατάτες είναι ένα πολύ δημοφιλές τρόφιμο σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να τις απολαύσεις. Αλλά μπορεί να αναρωτιέσαι αν κάνουν καλό στην υγεία σου. Μερικές φορές οι πατάτες φαίνονται άσχημες στην εμφάνιση, έχουν λάσπες, ανόμοιο σχήμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πατάτα είναι απίστευτα ωφέλιμη για τη διατροφή σου. Και υπάρχουν 4 λόγοι για αυτό.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Μια μεσαίου μεγέθους ψητή πατάτα με φλούδα έχει 129 θερμίδες, 4,6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθόλου λίπος, 37 γραμμάρια υδατάνθρακες και περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας. Η πατάτα είναι επίσης γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων 14,4 ml βιταμίνης C. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 75 έως 90 ml, σύμφωνα με το Harvard.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό Nutrients, άλλα θρεπτικά συστατικά της πατάτας περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Β1, η οποία ωφελεί την ανθρώπινη ανάπτυξη, φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και βιταμίνη Β6 που είναι ωφέλιμο στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας.

Οι πατάτες είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μια ουσία που είναι γνωστό ότι αποτρέπει την κυτταρική βλάβη, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να αποτρέψει ορισμένες ασθένειες.

Το μυστικό για τις πιο τέλειες πατάτες φούρνου βρίσκεται στο... σιμιγδάλι

Ενισχύει την απόδοση στη γυμναστική

Οι υδατάνθρακες και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν οι πατάτες, τις καθιστούν εξαιρετική πηγή καυσίμου πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology, εξέτασε την επίδραση του πουρέ πατάτας έναντι ενός εμπορικού τζελ υδατανθράκων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ποδηλασίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα δύο τρόφιμα είχαν ίσα αποτελέσματα απόδοσης. Επίσης, ο πουρές πατάτας και το τζελ υδατανθράκων είχαν ως αποτέλεσμα σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ευκολότερη πέψη και καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Εκτός από τις φυτικές τους ίνες, οι πατάτες παρέχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση από το 2020 στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα μοναδικό είδος υδατάνθρακα που το σώμα σου δεν μπορεί να αφομοιώσει.

Εκτός από το ανθεκτικό στην καύση λίπους άμυλο, οι πατάτες μπορούν να προσφέρουν ένα άλλο όφελος στη διαχείριση του βάρους. Μια μελέτη από το 2018 στο Nutrients αναφέρει ότι οι πατάτες τείνουν να είναι πιο χορταστικές από άλλους αμυλώδεις υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι. Αυτό σημαίνει ότι αισθάνεσαι χορτάτη όταν καταναλώνεις πατάτες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Πώς να φτιάξεις πατάτες φούρνου σαν τηγανητές!

Δεν επηρεάζει αρνητικά το σάκχαρο του αίματος

Ένα άρθρο του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition παρακολούθησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές συνέκριναν ένα δείπνο με ρύζι και πατάτες και παρακολούθησαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων για να δουν αν υπήρχαν διαφορές. Κάθε γεύμα περιείχε 50% υδατάνθρακες, 30% λιπαρά και 20% πρωτεΐνη. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τους εθελοντές πριν, αμέσως μετά και στη συνέχεια κάθε 30 λεπτά για μερικές ώρες. Οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης μια συνεχή συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης για να αξιολογήσουν τα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές μεταξύ του συνδυασμού πατάτας και ρυζιού ή σκέτης πατάτας. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πατάτες δεν διαταράσσουν τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πατάτες είναι κατάλληλες για άτομα με διαβήτη όταν καταναλώνονται ως μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος.