4 σνακ που μπορείς να φας πριν τον ύπνο και τονώνουν τη διάθεση σου

12.04.2022
4 σνακ που μπορείς να φας πριν τον ύπνο και τονώνουν τη διάθεση σου
Και σε βοηθούν να ξυπνήσεις πιο χαρούμενη την επόμενη μέρα

Όταν ξυπνάς με κακή διάθεση, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι πιθανότατα δεν είναι τι έφαγες το προηγούμενο βράδυ. Ίσως κατηγορείς το ξυπνητήρι ή τη μεγάλη λίστα υποχρεώσεων για την κακή διάθεσή σου. Και ενώ είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να βρεις το μοναδικό λόγο που συμβαίνει αυτό, οι διαιτολόγοι Stacie Hassing και Jessica Beacom, λένε ότι υπάρχουν μερικά σνακ που μπορείς να απολαύσεις πριν τον ύπνο, και που θα σε βοηθήσουν να ξυπνήσεις καλά.

17 υγιεινά τρόφιμα που πρέπει να έχεις πάντα στο ψυγείο σου

Δες παρακάτω τα 4 σνακ που τονώνουν τη διάθεση σου και θα σε βοηθήσουν να
ξυπνήσεις χαρούμενη:

1. Ξηροί καρποί και σπόροι
«Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει την ορμόνη που τονώνει τη διάθεση, τη σεροτονίνη», λέει η Beacom. «Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα κάσιους, τα καρύδια, οι σπόροι κολοκύθας και οι ηλιόσποροι είναι μερικά από τα αγαπημένα μας για την προσθήκη υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών στα γεύματα και τα σνακ». Αν δεν σου
αρέσει να τρως ξηρούς καρπούς σκέτους, δοκίμασε να αλείψεις βούτυρο ξηρών καρπών σε σέλινο, μπανάνα ή γιαούρτι.

2. Μαύρη σοκολάτα
Σύμφωνα με την Hassing, δεν είναι μόνο η γεύση της σοκολάτας που θα σου φτιάξει τη διάθεση - περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα ενώσεων που προκαλούν χαρά. «Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μια ποικιλία από ενώσεις που προκαλούν καλή αίσθηση, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη. Είναι επίσης υψηλή σε φλαβονοειδή που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής σου», λέει η Hassing. Απόλαυσε τη μαύρη σοκολάτα σε ένα νόστιμο επιδόρπιο, μόνη της ή —για ακόμα περισσότερα οφέλη για την τόνωση της διάθεσης— αλεσμένη με μια κουταλιά βούτυρο ξηρών καρπών.

3. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ιδανικές για το έντερό σου και, ως εκ τούτου, μπορούν επίσης να ωφελήσουν τον εγκέφαλό σου και να τονώσουν τη διάθεσή σου. «Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο, το γιαούρτι, το κεφίρ και η κομπούχα είναι φυσικά πλούσια σε προβιοτικά που υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου και μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή σεροτονίνης», λέει η Hassing. Αν δυσκολεύεσαι να προσθέσεις ξινολάχανο στα γεύματά σου, δοκίμασε να το προσθέσεις στις σαλάτες σου ή ακόμα και στα πρωινά φαγητά - όπως η αλμυρή πουτίγκα chia - που μπορείς πάντα να
απολαύσεις ως σνακ πριν τον ύπνο. Μπορείς επίσης να απολαύσεις ένα smoothie συνδυάζοντας γιαούρτι ή κεφίρ με κατεψυγμένα μούρα και μια μπάλα φυστικοβούτυρο για το απόλυτο σνακ που τονώνει τη διάθεση πριν τον ύπνο.

4. Μούρα
«Τα μούρα περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοχημικών που μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα. Οι ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το σκούρο μπλε- μωβ χρώμα των βατόμουρων, έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης», λέει η Hassing.